Σε κλοιό καύσωνα βρίσκεται σήμερα (1/7) ένα μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, καθώς οι θερμοκρασίες σε αρκετές χώρες της ηπείρου έχουν ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η ζέστη είναι ανυπόφορη στη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, όπως επίσης στη νοτιοανατολική Αγγλία και την ευρύτερη περιοχή των Βρυξελλών στο Βέλγιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη (2/7) θα σημειωθούν θερμοκρασίες από 12 έως και 16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της εποχής. Την ίδια ώρα οι ειδικοί στη γηραιά ήπειρο οι ειδικοί κάνουν λόγο για «σιωπηλό δολοφόνο» της κλιματικής κρίσης, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί θάνατοι εξαιτίας των ακραία υψηλών θερμοκρασιών.

Διαβάστε: Ισπανία: Νεκρή βρέθηκε στο σπίτι της οδοκαθαρίστρια πιθανόν λόγω καύσωνα - Τί μπορεί να προκαλέσουν τα ακραία φαινόμενα ζέστης

Την Τρίτη ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου σε Αθήνα, Μαδρίτη, Βρυξέλλες, Ρώμη, Φρανκφούρτη και Τίρανα. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας (30/6) σφοδρές πλημμύρες ξέσπασαν σε νοτιοανατολική Γαλλία και Μιλάνο, με αποτέλεσμα να ανασταλούν δρομολόγια τρένων. Να τονιστεί ότι λόγω καύσωνα έκλεισαν δεκάδες αξιοθέατα σε όλη την Ευρώπη, όπως ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι και το μνημείο Atomium στις Βρυξέλλες.


Ο κόκκινος συναγερμός για καύσωνα είναι το υψηλότερο επίπεδο υγειονομικού συναγερμού στη Γαλλία (μετά το κίτρινο και το πορτοκαλί) και επιτρέπει στις αρχές να ενεργήσουν και να περιορίσουν ορισμένες δραστηριότητες. Αντιστοιχεί σε έναν ακραίο καύσωνα, σπάνιο για τη διάρκειά του, την έντασή του, το γεωγραφικό εύρος του, ο οποίος έχει σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία του συνόλου του πληθυσμού. Γενική σύσταση προς όλους: «μην βγαίνετε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας (11:00 με 14:00) και προσπαθήστε να βρίσκεστε σε ένα δροσερό ή κλιματιζόμενο περιβάλλον δύο με τρεις ώρες την ημέρα».

"Πολύ υψηλές θερμοκρασίες"

Αφού βίωσε χθες την πιο ζεστή νύχτα και μέρα που έχει καταγραφεί ποτέ για τον μήνα Ιούνιο, η Γαλλία θα πρέπει να αναμένει «την κορύφωση αυτού του επεισοδίου» με πολύ υψηλές θερμοκρασίες την Τρίτη, προειδοποίησε ο Αντριέν Βαρνάν, μετεωρολόγος της Météo-France. Μόνο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στη Μάγχη και τα βελγικά σύνορα η θερμοκρασία θα διατηρηθεί κάτω από τους 34 ° Κελσίου.


Περίπου 1.350 δημόσια σχολεία, σε σύνολο 45.000, αναμένεται να αναστείλουν μερικώς ή πλήρως τη λειτουργία τους σήμερα, διπλάσιος αριθμός σε σχέση με χθες, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Παιδείας. Αυτό το 50ο κύμα καύσωνα που καταγράφεται από το 1947, το 33ο του 20ου αιώνα, αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή, η οποία αυξάνει την ένταση και τη συχνότητα των καυσώνων. Αιτία του καύσωνα αυτού: ένας μεγάλος και ισχυρός αντικυκλώνας που σχηματίζει ένα είδος καλύμματος το οποίο παγιδεύει τον αέρα στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Κόκκινος συναγερμός

Στο μεταξύ στην Πορτογαλία παρατηρείται σήμερα μικρή πτώση της θερμοκρασίας: έπειτα από δύο ημέρες κόκκινου συναγερμού σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Λισαβόνας, ο συναγερμός υποβαθμίστηκε σε πορτοκαλί επίπεδο και αφορά μόνο οκτώ περιοχές που βρίσκονται πιο μακριά από τις ακτές. Ωστόσο η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 βαθμοί Κελσίου στο Καστέλο Μπράνκο, στην κεντρική Πορτογαλία, στη Μπέζα και την Εβόρα, στα νότια, ενώ στη Λισαβόνα αναμένεται να φτάσει τους 34 ° Κελσίου.

Και στην Ισπανία, όπου η θερμοκρασία έφτασε τους 46 ° Κελσίου το Σάββατο, ρεκόρ για τον Ιούνιο, αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας σε ορισμένες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία (AEMET). Παρά ταύτα στα κεντρικά και νότια της χώρας η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και σε κάποιες περιοχές, όπως η Σεβίλλη θα ξεπεράσει τους 40 ° Κελσίου.

Να σημειωθεί ότι οι ισπανικές αρχές ερευνούν κατά πόσον ο θάνατος μιας γυναίκας που εργαζόταν στην καθαριότητα των δρόμων το Σαββατοκύριακο στη Βαρκελώνη προκλήθηκε από τον καύσωνα που πλήττει τη χώρα και την περιοχή. Η γυναίκα, η οποία καθάριζε δρόμο στην παλιά πόλη της Βαρκελώνης το Σάββατο, πέθανε αργότερα την ίδια ημέρα στο σπίτι της, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αδερφή της στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3.


Δύο θάνατοι στην Ιταλία

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία, λόγω των υψηλών θερμορκασιών. Ένας 47χρονος πέθανε στην Μπολόνια ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο, γεγονός που ώθησε τα ιταλικά συνδικάτα Cgil Bologna και Fillea-Cgil να ζητήσουν την εφαρμογή μέτρων «για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση στη θερμότητα». «Η κλιματική κρίση έχει σαφώς επιδεινώσει τις συνθήκες όσων εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους καθημερινά», σημειώθηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Επιπλέον, στην Μπαρντονέκια, ένα τουριστικό θέρετρο δυτικά του Τορίνο, ένας 70χρονος πνίγηκε μετά από ξαφνικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, ο άνδρας παρασύρθηκε από τα νερά όταν βγήκε από το αυτοκίνητό του.