Σε μια οργανωμένη επιχείρηση της ΕΛΑΣσε Χανιά και Καστοριά, εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που φέρεται να είχε ως σκοπό τη μαζική εισαγωγή πυρομαχικών από την Αλβανία, με τελικό προορισμό την "αγορά" της Κρήτης.
Στο επίκεντρο της υπόθεσης, ένας 65χρονος Κρητικός, γνώριμος των αρχών, ο οποίος θεωρείται ο εγκέφαλος του κυκλώματος. Ο ίδιος είχε πρωταγωνιστήσει και σε μεγάλη υπόθεση του 2019, όταν συνελήφθη για τη διακίνηση 122.000 σφαιρώνκαι όπλων τύπου καλάσνικοφ, μέσα από ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη σε φορτηγό.
Τότε, είχε ισχυριστεί πως οι σφαίρες προορίζονταν για «σκοποβολή με φίλους», ενώ σύμφωνα με τις τότε πληροφορίες, για να αποφύγει εντοπισμό, άφηνε το κινητό του στο σπίτι και περνούσε πεζός τα σύνορα με την Αλβανία για επαφές με προμηθευτές.
Κρήτη: 25.000 σφαίρες για… γάμους κατέχεσε η ΕΛΑΣ
Στη νέα επιχείρηση, η ΕΛ.ΑΣ. κατέσχεσε περίπου 25.000 σφαίρες που σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, προορίζονταν για τις κοινωνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού – κυρίως γάμους – όπου, κατά την κρητική συνήθεια, ρίχνονται μπαλωθιές.
«Ήθελαν να φορτώσουν την αγορά ενόψει γαμήλιας σεζόν, σε περίοδο που υπάρχει έλλειψη σε φυσίγγια», σχολιάζει ανώτερη αστυνομική πηγή.
Η διακίνηση γινόταν από την Αλβανία, με «βαφτισμένες» αποστολές, μέσω μεγάλων λιμανιών όπως του Ηρακλείου και των Χανίων, μέσα σε φορτηγά. Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, σε φορτία γεμάτα με άχυρα ή τριφύλλι, μπορούσαν εύκολα να κρύψουν πολεμικό υλικό χωρίς να εντοπιστεί.
Η νέα δικογραφία
Κατά την αστυνομική επιχείρηση συνελήφθησαν τέσσερα μέλη της οργάνωσης και ακόμη ένα άτομο, ενώ σε έξι συνολικά άτομα ασκήθηκαν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα για εγκληματική οργάνωση και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.
Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος είχε το συντονισμό της επιχείρησης, η οποία θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας καθώς ο 65χρονος παραμένει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε. ένας από τους πιο «δυνατούς παίκτες» στην παράνομη διακίνηση πυρομαχικών στο νησί.
Πως δρούσε το κύκλωμα με τις σφαίρες
Η δράση των «σφαιράδων» έχει μακρά ιστορία στην Κρήτη, με παλαιότερα σενάρια να μιλούν για νυχτερινές παραδόσεις σε νότια παράλια με τη χρήση ψαροκάικων. Πλέον, το εμπόριο έχει εκσυγχρονιστεί: φορτία περνούν με πλοία της γραμμής, φορτώνονται σε φορτηγά, και μεταφέρονται αθόρυβα στα ενδότερα του νησιού.