Το 29ο ετήσιο Government Roundtable του Economist στο Λαγονήσι φιλοξένησε σημαντικές συζητήσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, με διακεκριμένους ομιλητές να εκφράζουν αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την επιστροφή τους στην Ελλάδα. Το συνέδριο του Economist αναδείχθηκε ως σημαντικό φόρουμ διαλόγου για ένα από τα πιο φλέγοντα θέματα της πολιτιστικής διπλωματίας.
«Το τάιμινγκ είναι κατάλληλο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα και είναι υπέροχο που υπάρχουν τόσοι υποστηρικτές» ανέφερε ο Βρετανός ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας Στίβεν Φράι, μιλώντας στο επίσημο δείπνο του ετήσιου συνεδρίου του Economist Government Roundtable
Στίβεν Φράι, ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας - «Είμαστε πραγματικά κοντά»
«Είμαστε κοντά. Το Βρετανικό Μουσείο θέλει να πει ότι θα έχει δανείσει τα Γλυπτά στην Αθήνα, όμως η Ελλάδα επιθυμεί να πει “όχι, είναι δικά μας, αφαιρέθηκαν από την Αθήνα και πρέπει να επιστρέψουν εδώ”. Το τάιμινγκ είναι κατάλληλο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά και είναι υπέροχο που υπάρχουν τόσοι υποστηρικτές. Νομίζω ότι είμαστε πραγματικά κοντά», ανέφερε χαρακτηριστικά στο επίσημο δείπνο του ετήσιου συνεδρίου του Economist Government Roundtable ο ηθοποιός, παρουσιαστής και συγγραφέας Στίβεν Φράι.
Melissa Lefas, μέλος ΔΣ, Parthenon Project - «Ευκαιρία για παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας»
«Υπάρχει η βούληση να έρθει στο τραπέζι μία συμφωνία και είναι τεράστια ευκαιρία να γίνει κάτι τόσο θετικό το οποίο θα στέλνει παγκόσμιο μήνυμα συνεργασίας με οφέλη για τις επόμενες γενιές», σημείωσε από την πλευρά της η Melissa Lefas, μέλος ΔΣ του Pathenon Project. Όπως είπε, το 64% των Βρετανών υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών και στο πλαίσιο μιας συμφωνίας θα μπορούσε να δημιουργηθεί ελληνική γκαλερί στο Βρετανικό Μουσείο, όπου οι Βρετανοί θα μπορούν να βλέπουν από κοντά ελληνικά εκθέματα.
Geoffrey Robertson, Δικηγόρος του Στέμματος, επικεφαλής, Doughty Street Chambers - «Αποκατάσταση ιστορικών αδικιών»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Στέμματος και επικεφαλής του Doughty Street Chambers Geoffrey Robertson είπε ότι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα πρέπει να συνοδεύεται από την αναγνώριση πως αυτά αφαιρέθηκαν από την τοποθεσία τους μέσω εκτεταμένης δωροδοκίας από τον Έλγιν προς τους στρατιωτικούς και δικαστικούς Οθωμανούς αξιωματούχους στην Αθήνα: «Υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία που το αποδεικνύουν, τα οποία το Βρετανικό Μουσείο έχει προσπαθήσει να συγκαλύψει. Η αποκατάσταση των αδικιών που προκλήθηκαν από τη διαφθορά, ακόμη κι αν απαιτεί δύο αιώνες, παραμένει σημαντική — εξάλλου, η διαφθορά είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του σύγχρονου κόσμου».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι το μοναδικό σωζόμενο θαύμα του αρχαίου κόσμου και το ερώτημα είναι: πού μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα; Προφανώς, κάτω από τον γαλάζιο αττικό ουρανό στο Μουσείο της Ακρόπολης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που θα περιλαμβάνει αμοιβαία επωφελείς πολιτιστικές ανταλλαγές και θα μας θυμίζει την απαρχή της δημοκρατίας, καθώς και το γεγονός ότι η Βρετανία και η Ελλάδα ήταν οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που αντιστάθηκαν στους Ναζί από την αρχή».
Lord Ed Vaizey, πρώην Υπουργός Επικρατείας στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, Ην. Βασίλειο - «Αλλαγή κλίματος στη Βρετανία»
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο Lord Ed Vaizey, πρώην Υπουργός Επικρατείας στο Υπουργείο Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού του Ην. Βασιλείου, παρατήρησε ότι «το κλίμα έχει αλλάξει». Όπως είπε, «έχουμε τώρα μια κυβέρνηση στη Βρετανία η οποία δεν θέλει να μιλάει για το θέμα δημόσια, αλλά τουλάχιστον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο στις συνομιλίες του Βρετανικού Μουσείου για μια συμφωνία με την Ελλάδα».
Το 29ο Government Roundtable του Economist αναδείχθηκε ως καταλυτικό γεγονός για τη συζήτηση της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, με τους ομιλητές να εκφράζουν κοινή αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας που θα αποκαταστήσει μια ιστορική αδικία.