Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός», μέλος της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας αγροτικών συλλόγων ECVC, Θωμάς Μόσχος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ. «Επειδή πλέον στη χώρα μας είναι δεδομένη η ρεμούλα, η κλεψιά και η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τα ρουσφέτια και τα λοιπά, όλο αυτό δυστυχώς θα καταλήγουμε να το πληρώνουμε όσο το αφήνουμε να συμβαίνει σαν πολίτες είτε με τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας, όπως στα Τέμπη, είτε με πλαστές επιδοτήσεις είτε με σκάνδαλα στο Ταμείο Ανάκαμψης, στα τελωνεία και τα λοιπά, τα οποία θα δούμε τις επόμενες μέρες, οπότε αυτό πρέπει να σταματήσει από εμάς την κοινωνία», είπε αρχικά.

Διαβάστε: Τσιάρας: Θέλουμε να πάμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε μια εποχή διαφάνειας, προτεραιότητα να ανακτήσουμε τα χρήματα


Θωμάς Μόσχος: Μπορούμε να καταλάβουμε από τα νούμερα τι κλεψιά πέφτει στο περίπου

Όσον αφορά την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τις επιδοτήσεις που έκαναν «φτερά», ο κ. Μόσχος επισήμανε: «Μπορούμε να δούμε και να εξακριβώσουμε από τα νούμερα τι γίνεται. Μπορούμε να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει πόσα δηλώνονται και τι κλεψιά πέφτει στο περίπου. Εμείς είχαμε μια εικόνα ότι παίρνουμε τις μισές επιδοτήσεις απ΄ ό,τι παίρναμε, αλλά τελικά παίρνουμε το 1/5 από αυτά που δικαιούμαστε».

«Στην Ελλάδα έχουμε 5,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα που παράγουν πάνω από 100kg γάλα το χρόνο. Στην Ευρώπη η Ελλάδα δηλώνει ότι έχει περίπου 11 εκατομμύρια και βάσει αυτών λαμβάνει το κονδύλι για την επιδότηση που θα φαίνεται στα ζώα και μετά η Ελλάδα μοιράζει την επιδότηση σε 17,5 εκατομμύρια αιγοπρόβατα. Αποτέλεσμα αυτού, όταν τα πραγματικά είναι 5,5 εκατομμύρια, εμείς να έχουμε χάσει από τέσσερις κωδικούς χρήματα, τα οποία τα έχουν πάρει οι επιτήδειοι», εξήγησε.


"Προειδοποιούσαμε τους υπουργούς"

«Τα έχουμε πει σε όλους τους υπουργούς, εκτός από το ότι μας κλείνανε την πόρτα, καταλήξανε να μας διώκουνε για το πού βρήκαμε τα στοιχεία, γιατί είναι προσωπικά δεδομένα. Εμείς δεν έχουμε προσωπικά δεδομένα, είναι στατιστικά δεδομένα τα οποία είναι ελεύθερα. Μας απείλησαν, ο κ. Γεωργαντάς μας είχε είπε «σκυλιά που αλυχτάν οι αγρότες οι οποίοι μας απειλούν ότι θα πάνε στην Ευρώπη» και να που οι καταγγελίες μας έφτασαν τελικά και στην Ευρώπη και το σκάνδαλο είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε», επισήμανε, υπογραμμίζοντας πως «αυτό που συμβαίνει από το ’19 και μετά δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι ένα μάθημα αυτό στην Ευρώπη για το πώς πρέπει να αλλάξει την κοινή αγροτική πολιτική η Ευρώπη. Την έκτασή του ακόμα δεν την έχουμε καταλάβει γιατί ενώ εμείς είχαμε υπολογίσει ότι παίρνουμε περίπου τα μισά τώρα καταλαβαίνουμε ότι παίρνουμε το 1/5».

«Τα λεφτά όλα αυτά που χάσαμε οι πραγματικοί παραγωγοί δεν θα επιστρέψουν σε εμάς, θα τα πάρει πίσω η Ευρώπη. Θα έπρεπε κανονικά αυτά τα χρήματα να επιστρέψουν σε εμάς το οποίο η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά, αναλαμβάνει ευθύνες και τα λοιπά αλλά δεν λέει να επιστρέψει στους πραγματικούς δικαιούχους τα χρήματα ούτε μας λέει ποια είναι η θέση της. Κανονικά πρέπει οι υπουργοί της και οι βουλευτές της που πιάστηκαν με αυτά τα ρουσφέτια να τα πληρώσουν αυτοί να τους πάρουν τις περιουσίες και να μας τα επιστρέψουν εμάς που τα χάσαμε. Αυτή τη στιγμή γίνεται διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ και αυτοί που μας κλέβουνε ψάχνουν αυτόν που μας κλέβει. Δηλαδή η κυβέρνηση που μας κλέβει μας λέει ότι θα ψάξει αυτούς που μας κλέψανε και η ίδια η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη νέα ΚΑΠ. Όπου στη νέα ΚΑΠ δεν ξέρουμε που θα καταλήξει με τις επιδοτήσεις, γιατί δεν υπάρχουν πραγματικά νούμερα να πει η Ελλάδα, δεν την εμπιστεύονται και εκτός αυτού έχουμε χάσει 20% των αγροτών μέσα σε δύο χρόνια», συμπλήρωσε.

«Προειδοποιούσαμε τους υπουργούς, τελευταία συζητήσαμε με τον κ. Τσιάρα και του είπαμε ότι το 75% των αγροτών και των κτηνοτρόφων είναι άνω των 57, σε πέντε χρόνια θα χάσεις το 75% των αγροτών και των κτηνοτρόφων και γελούσε», κατέληξε.