Η εμπορία ανθρώπων μέσω καταναγκαστικής εργασίας αναδεικνύεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ως η κύρια μορφή trafficking, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία. Τρεις βασικοί κλάδοι της οικονομίας, η γεωργία, η κτηνοτροφία και η εφοδιαστική αλυσίδα, αποτελούν τα κύρια πεδία όπου εντοπίζεται αυτή η σύγχρονη μορφή εκμετάλλευσης.

Διαβάστε: Νίκη Κεραμέως για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Αλλαγές στην αγορά εργασίας σε ωράριο, υπερωρίες και προσλήψεις

Οι κλάδοι υψηλού κινδύνου για trafficking

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας, Γιώργος Τζιλιβάκης, κατά τη διάρκεια ημερίδας για το εργασιακό trafficking στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, τα θύματα είναι άνθρωποι που προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από πόλεμο, φυσικές καταστροφές ή πείνα. Αναγκάζονται να διασχίσουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα με την ελπίδα ενός καλύτερου αύριο, αλλά αντί αυτού πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης.

Η καταναγκαστική εργασία εντοπίζεται κυρίως σε:
  • Γεωργικές εκμεταλλεύσεις και αγροτικές δραστηριότητες
  • Κτηνοτροφικές μονάδες και συναφείς δραστηριότητες
  • Εφοδιαστικές αλυσίδες που προμηθεύουν καταναλωτικά προϊόντα


Συντονισμένες δράσεις κατά της εμπορίας ανθρώπων

Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας συνεργάζεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στενά με το τμήμα καταπολέμησης εμπορίας ανθρώπων της Ελληνικής Αστυνομίας από την έναρξη λειτουργίας της. Ο επικεφαλής του γραφείου Εθνικού Εισηγητή του υπουργείου Εξωτερικών για την καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, Ιωάννης Μπράχος, παρουσιάζοντας το έργο σε εθνικό επίπεδο, τόνισε τον επιτυχημένο συντονισμό των εμπλεκόμενων υπουργείων και δημόσιων αρχών.

Βιώσιμες πρακτικές και προστασία από το trafficking

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης καλών πρακτικών και ενσωμάτωσης κριτηρίων βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση της εργασιακής εκμετάλλευσης. Παράλληλα, ο Φαμπιάν Μπονέρτζ, ανώτερος σύμβουλος στον ΟΑΣΕ, έδωσε έμφαση στους κινδύνους εργασιακής εκμετάλλευσης στην εφοδιαστική αλυσίδα συμβάσεων του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και μέτρα πρόληψης του trafficking.