Εμβληματικά ξένα πανεπιστήμια έρχονται στην Ελλάδα για τη δημιουργία 74 κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων με ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια. Τα νέα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια όπως το Harvard, Yale και Columbia, ενισχύοντας τον διεθνή προσανατολισμό της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Διαβάστε: Το Χάρβαρντ πάει… Ελλάδα: Επαναστατική διεθνοποίηση των ΑΕΙ - 81 εκατ. για διεθνή μεταπτυχιακά με μεγάλα ξένα πανεπιστήμια

Ξένα πανεπιστήμια: Έγκριση 74 κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων

Τα 74 κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών (Joint Master ή Dual Master) μεταξύ ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και διακεκριμένων ξένων πανεπιστημίων ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση υπεγράφη από την υπουργό Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, μετά τη σχετική εισήγηση από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Με βάση τους οριστικούς πίνακες βαθμολογικής κατάταξης των αιτήσεων, εγκρίνονται 74 από τις 132 προτάσεις για τη χρηματοδότηση των νέων κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών.

Προϋπολογισμός και χρηματοδότηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός επί των εγκεκριμένων προτάσεων ανέρχεται στο ποσό των 94 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το ποσό των 80 εκατ. ευρώ προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ποσό των 12 εκατ. ευρώ από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κάλυψη του ΦΠΑ.

Συνεργασίες ελληνικών ΑΕΙ με κορυφαία ξένα πανεπιστήμια

Ενδεικτικά ορισμένα από τα 74 νέα κοινά μεταπτυχιακά προγράμματα περιλαμβάνουν συνεργασίες με τα πιο διακεκριμένα ξένα πανεπιστήμια παγκοσμίως:

• ΕΚΠΑ με Yale University
• ΑΠΘ με Harvard University
• ΔΠΘ με Sorbonne Université
• Πάντειο Πανεπιστήμιο με Columbia University
• Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με Boston University
• Γεωπονικό Πανεπιστήμιο με University College London
• Πολυτεχνείο Κρήτης με ETH Zurich
• Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με Columbia University New York
• Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με Heidelberg University
• Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με Imperial College London

Ζαχαράκη: "Αναβάθμιση και ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου"

Η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε σχετικά: «Μέσα από την ακαδημαϊκή σύμπλευση των ελληνικών δημόσιων ΑΕΙ με καταξιωμένα διεθνή πανεπιστήμια και την τελική έγκριση 74 νέων κοινών μεταπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε καινοτόμους επιστημονικούς τομείς, ενισχύουμε τον διεθνή προσανατολισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας».

«Αξιοποιούμε τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την αναβάθμιση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για τα πανεπιστήμια, αξιοποιώντας την έρευνα και τη γνώση που παράγεται σε αυτά».

Στόχοι και προοπτικές των νέων προγραμμάτων

Η υλοποίηση των νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων αναμένεται να ενισχύσει τον διεθνή προσανατολισμό των ελληνικών ΑΕΙ και να συμβάλει ουσιαστικά στη διάχυση καλών πρακτικών. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν καινοτόμα επιστημονικά πεδία με πολλαπλά οφέλη για τους φοιτητές.

Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της πρόσκλησης για τη «Διεθνοποίηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών των ΑΕΙ», του έργου «Πανεπιστήμια Αριστείας», που υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Σκοπός είναι η προώθηση της ποιότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή κορυφαίων ξένων πανεπιστημίων.