Σοβαρό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε σε επιχείρηση επεξεργασίας μετάλλου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, όταν εργάτης ακρωτηριάστηκε, χάνοντας μέρος του δεξιού του χεριού, το οποίο πιάστηκε σε πρέσα. Ο τραυματισμός ήταν ιδιαίτερα σοβαρός και ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε άμεσα για νοσηλεία.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, το οποίο κάλεσε την Επιθεώρηση Εργασίας να διερευνήσει τα αίτια του ατυχήματος και να αποδοθούν ευθύνες στους υπευθύνους της επιχείρησης. Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο καταγγέλλει ότι στους χώρους δουλειάς επικρατεί μια «εργασιακή ζούγκλα», με σοβαρές ελλείψεις στα μέτρα προστασίας, ανεπαρκή επίβλεψη και έντονη πίεση για εντατικοποίηση της παραγωγής.

Όπως σημειώνει, τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα είναι προβλέψιμα και θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. Παρά τη διαθέσιμη τεχνολογία που θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη παρόμοιων περιστατικών και στη μείωση της επιβάρυνσης των εργαζομένων, οι συνθήκες παραμένουν επικίνδυνες, με την ανθρώπινη ζωή να τίθεται σε δεύτερη μοίρα έναντι του κέρδους.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι καταγγέλλουν ότι η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων θυσιάζονται συστηματικά, ενώ συνεχίζουν να μετρούν, όπως τονίζουν, «σχεδόν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς».


H ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας

Εργάτης ακρωτηριάστηκε σε επιχείρηση επεξεργασίας μετάλλου.

Δεν ανεχόμαστε άλλο να μετράμε σχεδόν καθημερινά νεκρούς και σακατεμένους στους χώρους δουλειάς!

Τον σοβαρό τραυματισμό ενός εργάτη στην επιχείρηση στη ΒΙΠΕ, που έγινε χθες και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει μέρος του δεξιού του χεριού καθώς πιάστηκε στη πρέσα και συνεθλίβη εν ώρα εργασίας, καταγγέλλει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας. Χθες μάλιστα πραγματοποίησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας, με αίτημα να διερευνηθούν τα αίτια, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για το νέο περιστατικό.

Σχεδόν σε καθημερινή βάση έχουμε από μικρούς έως σοβαρούς τραυματισμούς, που σε πολλές περιπτώσεις στοιχίζουν την ίδια τη ζωή των εργαζομένων. Ξέρουμε πολύ καλά πως τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αν παίρνονταν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και αν υπήρχε επίβλεψη των εργασιών, που εκτελούνται με ευθύνη της εργοδοσίας. Άλλωστε εν έτει 2025, η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας παρέχουν τη δυνατότητα ώστε να προλαμβάνονται τα ατυχήματα, ακόμα και οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες εργασίες να γίνονται με ασφάλεια καθώς επίσης και τη δυνατότητα για μείωση του χρόνου εργασίας και αύξηση του δημιουργικού ελεύθερου χρόνου.

Όμως η πραγματικότητα στους χώρους δουλειάς είναι τελείως διαφορετική. Η έλλειψη προσωπικού, η εντατικοποίηση για να «βγει η δουλειά», οι ατέλειωτες ώρες και τα μέτρα ασφάλειας, που θυσιάζονται για να μειωθεί το κόστος, θέτουν τη ζωή των εργαζομένων σε διαρκή κίνδυνο. Το τίμημα είναι τα διαλυμένα κορμιά των εργατών, ο ένας νεκρός κάθε τρεις μέρες, η τεράστια φθορά στο σώμα και στην ψυχή τους, οι επαγγελματικές ασθένειες που σαρώνουν, η αποδόμηση συνολικά της ζωής του εργάτη, που καλείται να είναι διαθέσιμος όπως και για όσο θέλει ο εργοδότης του.

Τελικά το πραγματικό εμπόδιο για να δουλεύουμε με ασφάλεια είναι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που με την πολιτική τους διασφάλιζαν και διασφαλίζουν τα αστικά κόμματα και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ‘όπως και η σημερινή, η οποία τολμά για ακόμα μια φορά να φέρει μέσα στο κατακαλόκαιρο – κατά την προσφιλή της συνήθεια – νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η μέγιστη κερδοφορία για το κεφάλαιο σε βάρος της δικής μας ζωής, γενικεύοντας τη 13ωρη εργασία, τσακίζοντας τον εργάσιμο χρόνο και απογειώνοντας την εντατικοποίηση και τους κινδύνους για νέα εργοδοτικά εγκλήματα! Στην εργασιακή ζούγκλα, την οποία θέλει το κεφάλαιο και η κυβέρνηση να μας επιβάλλει, ως πιστός υπηρέτης του, απαντάμε με οργάνωση, για να ρίξουμε στα αζήτητα κάθε νόμο τερατούργημα που μας σμπαραλιάζει τη ζωή. Η κυβέρνηση όχι μόνο δε θα αποσπάσει τη συναίνεση μας για αυτό το έκτρωμα, αλλά θα μας βρει απέναντί της!

Το Ε.Κ. Πάτρας εύχεται γρήγορη ανάρρωση στον συνάδελφο.