Σοβαρές καταγγελίες για ύποπτες και παραπλανητικές πρακτικές σε μπαρ και εστιατόρια στη Ρόδο φέρνει στο φως πρόσφατο ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας MailOnline, προκαλώντας ανησυχία τόσο στους τουρίστες όσο και στις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αρκετοί Βρετανοί επισκέπτες ανέφεραν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπερχρεώσεις, ασαφείς λογαριασμούς και παραπλανητικές πληροφορίες για τα προϊόντα που κατανάλωσαν. Οι πιο συχνές καταγγελίες περιλαμβάνουν κρυφές τιμές σε μενού, ποτά που χρεώνονταν ως «premium» χωρίς ενημέρωση, δυσκολίες σε πληρωμές με κάρτα – ακόμα και με πρόσχημα «τεχνικό πρόβλημα» – καθώς και ξαφνικές αλλαγές στις τιμές κατά την πληρωμή.

Η έρευνα εστίασε κυρίως σε επιχειρήσεις με χαμηλές αξιολογήσεις στις πλατφόρμες TripAdvisor και Google, με τους συντάκτες της να επισημαίνουν ότι πρόκειται για επαναλαμβανόμενα μοτίβα που έχουν θορυβήσει μεγάλο αριθμό τουριστών.

Οι πρακτικές αυτές δημιουργούν αρνητικές εντυπώσεις για τη Ρόδο ως τουριστικό προορισμό, σε μια χρονική περίοδο όπου ο ελληνικός τουρισμός προσπαθεί να ενισχύσει τη φήμη του για φιλοξενία και επαγγελματισμό. Οι τοπικές αρχές αναμένεται να εξετάσουν το θέμα, ενώ τουριστικοί φορείς καλούν σε αυστηρότερους ελέγχους για την προστασία των επισκεπτών και της εικόνας του νησιού.


Ρόδος: Που εστιάζει η έρευνα της Βρετανικής MailOnline

Η έρευνα MailOnline εστίασε σε εστιατόρια και μπαρ με χαμηλές αξιολογήσεις στο TripAdvisor και το Google, αποκαλύπτοντας κοινές μεθόδους εξαπάτησης:

Μενού χωρίς τιμές ή μεγέθη: Πολύ συχνά, τα μενού δεν αναγράφουν τιμές ή το μέγεθος των ποτών.

Αλλαγή ονόματος: Καταστήματα με κακή φήμη αλλάζουν τακτικά το όνομά τους για να μπερδέψουν τους τουρίστες.

Παραπλάνηση από σερβιτόρους: Οι σερβιτόροι λένε ψέματα για τις φθηνότερες ή μικρότερες επιλογές ποτών, ισχυριζόμενοι ότι η μικρότερη διαθέσιμη επιλογή είναι ένα λίτρο.

Προβλήματα με τα POS / Προτροπή για μετρητά: Σε πολλά καταστήματα, οι πελάτες ενημερώνονται ότι το POS δεν λειτουργεί και παρακινούνται να πάνε σε ΑΤΜ για να σηκώσουν μετρητά. Πολλές φορές, το πρόβλημα «λύνεται» μαγικά μετά από επίμονη άρνηση πληρωμής με μετρητά.

Μυστικά σήματα: Αναφέρονται περιπτώσεις όπου οι σερβιτόροι χρησιμοποιούν μυστικά σήματα για να επικοινωνούν μεταξύ τους όταν σερβίρουν ποτά σε Βρετανούς τουρίστες, πιθανόν για να σηματοδοτήσουν την «ευκαιρία» για υπερχρέωση.

Ασαφείς λογαριασμοί: Οι αποδείξεις είναι σπάνια αναλυτικές και σε πολλές περιπτώσεις είναι γραμμένες εξ ολοκλήρου στα ελληνικά, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο των χρεώσεων.

Ανεπιθύμητα ποτά: Το προσωπικό φέρνει αλκοολούχα ποτά ακόμα και όταν οι πελάτες δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να πιούν.

Πολλοί Βρετανοί τουρίστες στις πλακόστρωτες οδούς της Παλιάς Πόλης της Ρόδου εξέφρασαν την οργή τους στην εφημερίδα για αυτές τις πρακτικές. Μεταξύ άλλων ένας άνδρας δήλωσε ότι πλήρωσε €150 για μια παραγγελία ποτών για εννέα άτομα, παρόλο που του είχαν πει πως η μπύρα κόστιζε €6 το λίτρο.

Ορισμένοι τουρίστες ήταν ενήμεροι για τις «τουριστικές παγίδες» πριν καν φτάσουν στο νησί, κάτι που τους βοήθησε να τις αποφύγουν. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εφημερίδα η διαπίστωση ότι οι «ταβέρνες» χρησιμοποιούν φούρνο μικροκυμάτων για το γύρο και οι πιεστικές τακτικές για την προσφορά ανεπιθύμητων ποτών, παραμένουν πηγές εκνευρισμού.


Ρόδος: Τι κατέγραψε δημοσιογράφος από έξι εστιατόρια του νησιού

Η εφημερίδα έστειλε στο νησί δημοσιογράφο η οποία κατέγραψε τις περιπέτειές της σε έξι εστιατόρια του νησιού
• Σε ένα περιστατικό, της παραδόθηκε μενού που περιείχε αποκλειστικά φωτογραφίες, χωρίς καμία αναγραφή τιμών. Κατόπιν ερώτησης για την μπύρα, ενημερώθηκε ότι η μόνη διαθέσιμη επιλογή ήταν η φιάλη του ενός λίτρου, με κόστος 10 ευρώ, ενώ για την πληρωμή της ζητήθηκαν μετρητά, επικαλούμενοι «βλάβη» στο τερματικό POS
• Σε ένα άλλο περιστατικό, αν και η αρχική συμφωνία για το κοκτέιλ ήταν 10 ευρώ, διαπιστώθηκε η προσθήκη χρεώσεων για ψωμί και ντιπ, χωρίς καμία προειδοποίηση. Και σε αυτή την περίπτωση, η απαίτηση για πληρωμή με μετρητά, μέσω ανάληψης από παρακείμενο ΑΤΜ, ήταν επιτακτική.
• Σε διαφορετικό μαγαζί, παρήγγειλε συγκεκριμένα είδη, όμως της σερβιρίστηκαν λανθασμένα πιάτα και ποτά, ενώ το προσωπικό προσπάθησε να την παροτρύνει να τα κρατήσει. Επιπλέον, ο τελικός λογαριασμός περιλάμβανε μη ζητηθέντα ποτά και παρουσιάστηκε χωρίς αναλυτική επεξήγηση.
• Της έφεραν αναψυκτικό τύπου Cola σε «μεγάλο ποτήρι» που υποτίθεται ότι ισοδυναμούσε με δύο κουτάκια, αλλά το περιεχόμενο ήταν αραιωμένο αναψυκτικό.
• Της σερβιρίστηκε τεράστιο fishbowl παρά την παραγγελία για «μικρό κοκτέιλ», χωρίς δυνατότητα αντικατάστασης.