Φωτιά στην Κρήτη: "Πολύ δύσκολες οι καιρικές συνθήκες μέχρι το πρωί της Παρασκευής στην Ιεράπετρα" - Η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου
Τι προβλέπει η πυρομετεωρολογική ομάδα Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Ακραίες μέχρι και αργά το απόγευμα της Πέμπτης οι συνθήκες θα είναι ακραίες, σε σχέση με τη φωτιά στην Ιεράπετρα, καθώς οι βόρειοι άνεμοι στην εν λόγω περιοχή της Κρήτης θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις, φτάνοντας τα 7 μέχρι και τα 8 μποφόρ
Με αντίπαλο τις καιρικές συνθήκες θα συνεχίσουν να μάχονται τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (4/7) οι πυροσβεστικές δυνάμεις με στόχο την κατάσβεση της φωτιάς στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα. Ειδικότερα, σχετικά με τη δασική πυρκαγιά στην περιοχή της Αγίας Φωτιάς – Φέρμα, Λασιθίου η Πυρομετεωρολογική Ομάδα FLAME, ερευνητική ομάδα της Μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναφέρει τα εξής:
Οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα παραμείνουν ακραίες έως και αργά το απόγευμα (18:00/19:00) της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025.
Οι βόρειοι άνεμοι στην περιοχή θα συνεχίσουν να πνέουν θυελλώδεις (7-8 μποφόρ) έως και νωρίς το απόγευμα (17:00/18:00) της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025, παρουσιάζοντας στη συνέχεια μικρή εξασθένηση (5-6 μποφόρ).
Σε υψηλά επίπεδα η ευφλεκτότητα των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων (9-10 %) καθ’ όλη τη διάρκεια της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2025.
Η αλληλεπίδραση των βόρειων ανέμων με την τοπογραφία της περιοχής οδηγεί σε εκρηκτική συμπεριφορά της πυρκαγιάς, ιδιαίτερα όπου αυτή συναντά πλούσια βλάστηση.
Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών (εξασθένηση των ανέμων και ανάκαμψη υγρασίας των λεπτών νεκρών δασικών καυσίμων) δεν αναμένεται νωρίτερα από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 4 Ιουλίου 2025.