Η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα δημοσιεύματα για την σύλληψη δύο ψυχιάτρων της Πολυδύναμης Νοσηλευτικής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Αττικής. «H εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί αυθαίρετης και καταχρηστικής παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», τόνισαν οι αρχές για τη πρωτοφανή σύλληψη των ειδικών που πραγματοποίησαν ψυχιατρική εκτίμηση ατόμου στο πλαίσιο εκτέλεσης προφορικής εισαγγελικής παραγγελίας.

Διαβάστε: ΨΝΑ - "Δαφνί": Αστυνομικός προσήγαγε δύο ψυχιάτρους, οι οποίοι διέγνωσαν ότι ασθενής δεν χρήζει νοσηλείας

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη δύο ψυχίατροι -του ψυχιατρικού νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ - «Δαφνί»)- προσήχθησαν από αστυνομικό επειδή μετά από εξέταση έκριναν πως ασθενής που προσήλθε με εισαγγελική εντολή για διάγνωση της κατάστασης της ψυχικής υγείας του, δεν χρήζει νοσηλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

«Σχετικά με δημοσιεύματα που αναπαράγονται σε διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης και αναφέρονται σε σύλληψη δύο ψυχιάτρων, επισημαίνονται τα εξής:
Η εξέταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκτέλεσης προφορικής εισαγγελικής παραγγελίας για την ψυχιατρική εκτίμηση ατόμου, μετά από σχετικό αίτημα συγγενών του, οι οποίοι είχαν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για επικίνδυνη συμπεριφορά του προς τον εαυτό του και τρίτους.

Κατά την αρχική εξέταση, οι ιατροί του νοσοκομείου διαπίστωσαν την ανάγκη για νοσηλεία του ατόμου, πλην όμως επικαλέστηκαν έλλειψη διαθέσιμων κλινών και ζήτησαν από τους αστυνομικούς να μεταφέρουν τον ασθενή στο Αστυνομικό Τμήμα έως ότου βρεθεί κλίνη. Οι αστυνομικοί, ως όφειλαν, υπενθύμισαν το περιεχόμενο σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας, αναφορικά με τον χειρισμό τέτοιων περιστατικών. Στη συνέχεια, οι ιατροί παρείχαν βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία το άτομο δεν έχρηζε νοσηλείας, κάνοντας παράλληλα αναφορά σε επιθυμία των οικείων του για μη νοσηλεία.

Ωστόσο, η δήλωση περί «επιθυμίας των οικείων για μη νοσηλεία» διαψεύστηκε ρητά από τους ίδιους τους συγγενείς, τόσο προφορικά όσο και με επίσημη κατάθεση, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη των δύο ψυχιάτρων. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης, ενώ αμέσως μετά την εκ νέου μεταφορά του ατόμου στο νοσοκομείο, οι ιατροί αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εισαγγελική εντολή. Συνεπώς, η εικόνα που επιχειρείται να δοθεί περί αυθαίρετης και καταχρηστικής παρέμβασης της Αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία επιτελεί τον ρόλο της με πλήρη σεβασμό στην ιατρική επιστήμη, στους επαγγελματίες υγείας και στους κανόνες της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με κάθε αρμόδιο Φορέα, πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας ασφάλειας και της ανθρώπινης ζωής».