Σε ύφεση είναι, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 6 Ιουνίου σε Ραφήνα-Πικέρμι-Σπάτα. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στη συμβολή των οδών Αρίωνος στο δήμο Ραφήνας Αττικής και ανέπτυξε γρήγορα δυναμική, προκαλώντας ζημιές και καταστροφές σε σπίτια και οχήματα.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου «έχουν καεί κάποια σπίτια και αυτοκίνητα», ενώ όπως επισημαίνεται από την Πυροσβεστική ότι ο απολογισμός πιθανών ζημιών σε υποδομές και κατοικίες θα πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί το έργο της κατάσβεσης. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν 170 πυροσβέστες με 8 ομάδες δασοκομάντο και 48 οχήματα, καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών και εθελοντικών πυροσβεστικών οχημάτων.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 17 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον συντονισμό τους. Συνδρομή στο έργο της κατάσβεσης παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, ενώ δυνάμεις του ΕΚΑΒ με δύο ασθενοφόρο-οχήματα και δύο μοτοσυκλέτες άμεσης επέμβασης αναπτύχθηκαν στην περιοχή, χωρίς ωστόσο να απαιτηθεί η επέμβασή τους.


Στο μεταξύ διυπουργική-συντονιστική σύσκεψη συγκάλεσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αντικείμενο την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε νωρίτερα στην Λ. Μαραθώνος, στο Δήμο Ραφήνας.

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, υπογράμμισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση και παρακολούθηση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ενώ τόνισε: «Είναι μία πολύ δύσκολη πυρκαγιά σε μεικτή περιοχή με δάσος και σπίτια, χρειάζεται να είμαστε σε διαρκή συναγερμό και να μην εφησυχάζουμε».



Όπως ανακοινώθηκε, με εντολή αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει μεταβεί στην περιοχή της πυρκαγιάς για την διερεύνηση των αιτιών της.

Φωτιά στη Ραφήνα: 57 απεγκλωβισμοί από την ΕΛ.ΑΣ.

Σε 57 απεγκλωβισμούς πολιτών που κινδύνευαν από την πυρκαγιά που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Πικερμίου προχώρησε η ΕΛΑΣ ενώ παράλληλα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια πάνω από 300 άτομα καθώς και 22 τετράποδα. Νωρίτερα μέσω του 112 ζητήθηκε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Αγία Κυριακή, Έτος Στέκο, Ήμερο Πεύκο ενώ εκκενώθηκε και η Βουνόπολη.


Άνοιξαν οι δρόμοι, κανονικά τα δρομολόγια στο λιμάνι

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Μαραθώνος. Ακόμη, σε ετοιμότητα τέθηκαν τα εφημερεύοντα νοσοκομεία “Γεώργιος Γεννηματάς”, “Σωτηρία”, “Ιπποκράτειο” και “Ερυθρός Σταυρός”, καθώς και τα Κέντρα Υγείας Νέας Μάκρης, Σπάτων και Ραφήνας, όπως επίσης και το Λιμενικό Σώμα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, αποκαταστάθηκε η κατάσταση και όσον αφορά τις θαλάσσιες συγκοινωνίες αφού, σύμφωνα με το Λιμενικό, οι αφίξεις των πλοίων εκτελούνται κανονικά και πάλι στο λιμάνι της Ραφήνας και όχι στο λιμάνι του Λαυρίου, όπως είχε αποφασίσει το Λιμενικό λόγω των πυκνών καπνών στην περιοχή.


Φωτιά στη Ραφήνα: Αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά, η μάχη πυροσβεστών και κατοίκων στο πύρινο μέτωπο - Καμένα σπίτια, στάχτη μεγάλες εκτάσεις

fotia-sti-rafina__9_
fotia-sti-rafina__10_
fotia-sti-rafina__11_
fotia-sti-rafina__12_
fotia-sti-rafina__13_
fotia-sti-rafina__14_
fotia-sti-rafina__15_
fotia-sti-rafina__16_
fotia-sti-rafina__1_
fotia-sti-rafina__2_
fotia-sti-rafina__3_
fotia-sti-rafina__4_
fotia-sti-rafina__5_
fotia-sti-rafina__6_
fotia-sti-rafina__7_
fotia-sti-rafina__8_
fotia-sti-rafina__17_
fotia-sti-rafina__18_
fotia-sti-rafina__19_
fotia-sti-rafina__20_
fotia-sti-rafina__21_
fotia-sti-rafina__22_
fotia-sti-rafina__23_
fotia-sti-rafina__24_

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, Πελοπόννησο και Βόρειο Αιγαίο

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται την Παρασκευή, σε Αττική, Κύθηρα, Εύβοια, περιοχές της Πελοποννήσου και του Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)



Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Συνεπώς, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, παραμένει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Π.Σ. και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των παραπάνω περιοχών παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για αυτές τις περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Παράλληλα η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

1. Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

2. Να παρακολουθούν τις πληροφορίες για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών που είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

3. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Τέλος, καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.