Την πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό, του Τραμ και 19 λεωφορειακών γραμμών ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή. Όπως ανέφερε, αν η πιλοτική εφαρμογή λειτουργήσει με επιτυχία, το μέτρο θα υιοθετηθεί από τον Σεπτέμβριο και κάθε Σάββατο στην Αθήνα. Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΗΣΑΠ εξαιρείται από τη ρύθμιση λόγω του πεπαλαιωμένου στόλου, τον οποίο χαρακτήρισε «μουσειακό αντικείμενο», καθώς χρονολογούνται από το 1983 — με 14 συρμούς ήδη να ανακαινίζονται πλήρως σε εργοστάσιο του Βόλου. Αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική ανανέωση του στόλου λεωφορείων, την κατάσταση του προαστιακού και τα μέτρα εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης της ασφάλειας και της ποιότητας των μετακινήσεων.

Διαβάστε: Κεραμέως στα Παραπολιτικά 90,1 για νέο εργασιακό νομοσχέδιο: "Το οκτάωρο παραμένει στο ακέραιο" - "Η διαπραγματευτική ισχύς του εργαζόμενου δυναμώνει"

Κυρανάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Στόχος η 24ωρη λειτουργία του μετρό κάθε Σάββατο από Σεπτέμβρη 

Ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης με αφορμή την αυριανή 24ωρη πιλοτική λειτουργία του μετρό, του τραμ και 19 γραμμών λεωφορείων,αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Ο ΗΣΑΠ δεν θα λειτουργήσει αύριο, είναι το Μετρό, το τραμ και 19 γραμμές λεωφορείων. Γραμμές λεωφορείων σε διάφορα σημεία της πόλης, υπάρχει τη γραμμή 040 που κάνει τη διαδρομή Πειραιάς-Σύνταγμα, υπάρχουν γραμμές οι οποίες αφορούν την παραλιακή και την Βουλιαγμένης, υπάρχουν γραμμές του αεροδρομίου.»

Μάλιστα τόνισε ότι η 24ωρη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς γίνεται γιατί υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τα θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας. «Είμαστε τρίτοι από το τέλος σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά τις μεταμεσονύκτιες ώρες του Σαββατοκύριακου έχουμε μια εκτόξευση στα θανατηφόρα τροχαία άρα ένα από τα μέτρα τα οποία θέλαμε να λάβουμε είναι να δώσουμε εναλλακτική στους νέους ανθρώπους στους οποίους δυστυχώς η κύρια αιτία θανάτων στους νέους κάτω των 29 ετών είναι τα τροχαία και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες χειροτερεύουν πολύ τα νούμερα.» Μάλιστα γνωστοποίησε πως ένα από τα μέτρα τα οποία επιθυμεί να λάβει η κυβέρνηση, μαζί με την ψήφιση του ΚΟΚ, μαζί με τις κάμερες ασφαλείας είναι και μια εναλλακτική για να γυρίσουν με ασφάλεια στο σπίτι τους οι έλληνες πολίτες.

Ακόμη, αναφορικά με τη μονιμοποίηση του μέτρου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Κυρανάκης τόνισε ότι «κάθε μέρα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει, μιλάμε για κάθε Σάββατο. Είναι αυτονόητο ότι πριν πας σε μια θεσμοθέτηση, σε μια σταθεροποίηση ενός μέτρου πρέπει να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου προφανώς με σχεδιασμό, προφανώς έχοντας και τους εργαζομένους στο πλευρό σου τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω γιατί βάζουνε πλάτη σε αυτό το μέτρο. Άρα θα δούμε το Σάββατο αυτό πως θα λειτουργήσει η Αθηναϊκή κοινωνία σε αυτό το μέτρο».

Απο τι θα κριθεί η μονιμοποίηση του έργου 

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξεταστούν ζητήματα συντήρησης, αλλά και η λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων σε 24ωρη βάση, στο πλαίσιο ειδικών πρωτοκόλλων. Αυτά τα θέματα έχουν ήδη τεθεί υπό δοκιμή τα δύο προηγούμενα Σάββατα, μέσω δοκιμαστικής λειτουργίας του μετρό χωρίς επιβάτες. “Τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντικά και μας κάνουν αισιόδοξους. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, είναι πολύ πιθανό από τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν σταθερά δρομολόγια του μετρό κάθε Σάββατο στην Αθήνα», τόνισε ο υφυπουργός.

Όπως τόνισε: «Ο ΗΣΑΠ εξαιρείται, καθώς οι συρμοί του χρονολογούνται από το 1983 — πρόκειται, ουσιαστικά, για σχεδόν μουσειακά κομμάτια», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Όπως ανέφερε, γίνεται ήδη μια πολύ μεγάλη προσπάθεια πλήρους ανακαίνισής τους. «Αυτή τη στιγμή, σε εργοστάσιο στον Βόλο, ανακαινίζονται συνολικά 14 συρμοί του ΗΣΑΠ. Αλλάζει όλος ο μηχανολογικός εξοπλισμός, με αποτέλεσμα να μετατρέπονται σε τρένα εντελώς καινούργιας κατάστασης», εξήγησε. Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις αρχές του 2026 θα παραδίδεται ένας νέος ανακαινισμένος συρμός κάθε μήνα.

Ανανέωση του στόλου των λεωφορείων και του προαστιακου

«Η ανανέωση του στόλου των λεωφορείων έχει ξεπεράσει το 1/3, μέχρι τέλος του ’25 θα έχουμε περίπου 1.000 λεωφορεία στην Αθήνα και αντίστοιχη αναλογία στη Θεσσαλονίκη. Έχει ανανεωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ο στόλος, θα συνεχίσουμε μέχρι την πλήρη ανανέωσή του. Προφανώς ταυτόχρονα αποσύρουμε, δεν είναι 1 προς 1 διότι θέλουμε να βελτιώσουμε και τη συχνότητα των δρομολογίων», ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Κυρανάκης.


«Ο Προαστιακός νοσεί βαθιά, είναι σε μια πάρα πολύ κακή κατάσταση – και τα τρένα και οι σταθμοί. Για αυτό και σύντομα, μετά το νέο νομοσχέδιο, θα προκηρύξουμε έναν διαγωνισμό ώστε να μπορέσουμε να ανακαινίσουμε αισθητικά αλλά και τεχνικά τις στάσεις του Προαστιακού. Συμφωνήσαμε επίσης με τους Ιταλούς, στη διάσκεψη που έγινε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και της κας Μελόνι, ότι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι Ιταλοί θα δώσουν από το δικό τους ταμείο 300 εκατομμύρια για υπεραστικά και προαστιακά τρένα — 15 για την ακρίβεια. Άρα, έρχονται και νέα προαστιακά τρένα και όσο θα φτάνουν, θα μπορούμε να ανακαινίζουμε και τα παλαιότερα, ώστε στο τέλος αυτής της διαδρομής, το 2027, να αυξήσουμε τα δρομολόγια και να προσφέρουμε μια καλύτερη υπηρεσία στον κόσμο.»

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για τα τρένα, ο υφυπουργός τόνισε: «Ένα από τα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο είναι το σύστημα ακριβούς γεωεντοπισμού. Είναι μια σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή συμβάντων, αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του επιβάτη, ώστε να βλέπει την πραγματική θέση των τρένων σε πραγματικό χρόνο και να έχει ακριβή ενημέρωση ανά πάσα στιγμή.»

Ενίσχυση της ασφάλειας στα τρένα

Για το ζήτημα της ενίσχυση της ασφάλειας στα τρένα με νέα μέτρα και τεχνολογικά συστήματα, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, δήλωσε: «Ασφάλεια στα τρένα υπάρχει μόνο όταν τηρούνται ευλαβικά όλοι οι κανόνες. Οι κανόνες αυτοί περιλαμβάνουν την εφαρμογή των συστημάτων ασφαλείας που μας υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση: ETCS, τηλεδιοίκηση και σηματοδότηση. Το καλοκαίρι του 2026, από την έξοδο της Αθήνας έως και τη Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η σιδηροδρομική γραμμή θα διαθέτει τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS — όχι το 2027, το 2026.»

«Προσθέτουμε και μια ακόμη ανθρώπινη δικλείδα ασφαλείας: τον προϊστάμενο αμαξοστοιχίας. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα έχει εκπαίδευση τόσο ως μηχανοδηγός όσο και ως σταθμάρχης, και θα έχει την ευθύνη της τήρησης των κανόνων κατά τη διάρκεια ενός δρομολογίου. Θα μπορεί να επιβάλλει ποινές, να επεμβαίνει και —εφόσον χρειάζεται— να ακινητοποιεί την αμαξοστοιχία.» Όπως ανέφερε, δημιουργείται ενιαίο κέντρο εποπτείας, το οποίο θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα την παρακολούθηση της πορείας των τρένων πανελλαδικά μέσω των νέων συστημάτων. Όταν διαπιστώνονται παραβιάσεις των κανόνων, το κέντρο θα παρεμβαίνει προληπτικά, λειτουργώντας έτσι ως μια επιπλέον δικλείδα ασφαλείας.

Κυρανάκης στα Παραπολιτικα΄90,1: Ολόκληρη η συνέντευξη