Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει ξεκινήσει εντατικούς ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδαέπειτα από καταγγελίες πολιτών που έχουν υποβληθεί στη σχετική ψηφιακή πλατφόρμα. Κλιμάκια της Πυροσβεστικής μεταβαίνουν στα σημεία που τους έχουν υποδειχθεί για να ελέγξουν τις καταγγελίες και να διασφαλίσουν την πυρασφάλεια των περιοχών.

Διαβάστε: Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ταυτότητα του θύματος - Τι εξετάζουν οι Αρχές


Στοιχεία καταγγελιών για ακαθάριστα οικόπεδα

Σύμφωνα με στοιχεία από την Πολιτική Προστασία, από τις 16 Ιουνίου 2025 έως τις 3 Ιουλίου 2025, σε διάστημα 18 ημερών, οι καταγγελίες των πολιτών για ακαθάριστα οικόπεδα ανέρχονταν σε 3.748. Από αυτές, προς έλεγχο είναι οι 3.528 καταγγελίες.

Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 164 έλεγχοι έπειτα από τις καταγγελίες πολιτών. Κατά τη διάρκεια των ελέγχων εντοπίστηκαν 72 περιπτώσεις οικοπέδων που δεν έχουν καθαριστεί και δεν έχουν δηλωθεί, καθώς και 9 περιπτώσεις που δεν έχουν δηλωθεί. Παράλληλα, 83 ιδιοκτήτες οικοπεδικών χώρων είχαν συμμορφωθεί, δηλαδή οι καταγγελίες που είχαν υποβληθεί δεν είχαν βάση, ενώ δεν βρέθηκε καμία ψευδής δήλωση.


Πρόστιμα και ενέργειες των δήμων

Οι δήμοι όπου εντοπίστηκαν ακαθάριστα και μη δηλωμένα οικόπεδα έχουν ενημερωθεί σχετικά και έχουν επιβάλλει μέχρι στιγμής 13 πρόστιμα στις 72 συνολικά περιπτώσεις. Όπως επισημαίνουν πηγές της Πολιτικής Προστασίας, την περσινή χρονιά οι καταγγελίες ήταν 8.106, ωστόσο η πλατφόρμα για την υποβολή τους ήταν ανοιχτή μέχρι σχεδόν το τέλος του χρόνου, δηλαδή στις 29/12/2024.


Αρμοδιότητες Πυροσβεστικού Σώματος

Τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος αξιολογούν και ελέγχουν τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί στην ψηφιακή υπηρεσία καταγγελιών πολιτών του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Προστασίας. Ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου προχωρούν σε αυτοψίες στα αντίστοιχα σημεία.

Σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιουνίου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει πλέον την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών που αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα. Παράλληλα, οι δήμοι διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που αφορούν σε ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων.


Κριτήρια προτεραιότητας για ελέγχους

Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι των δήμων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου. Ελέγχονται πρώτα τα ακίνητα που γειτνιάζουν με δάση, νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανίες και δυσπρόσιτα σημεία.

Για την επιλογή των ακινήτων που πρόκειται να ελεγχθούν, τα αρμόδια όργανα των δήμων ιεραρχούν την ανάγκη καθαρισμού των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων αναλόγως με τη θέση τους:

• Μικτής ζώνης δάσους και οικισμού
• Εντός ή πλησίον εκτάσεων με ειδικό καθεστώς προστασίας
• Με γειτνίαση με δάση, δασικές εκτάσεις, πάρκα και άλση
• Με δυσκολία στις οδούς απομάκρυνσης πληθυσμού
• Με γειτνίαση με ευαίσθητες εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία και σχολεία
• Εντός και πλησίον βιομηχανικών πάρκων με επικίνδυνα υλικά
• Με εναέρια καλώδια υψηλής ή μεσαίας τάσης
• Με συχνότητα συμβάντων πυρκαγιάς

Στα παραπάνω κριτήρια συνυπολογίζονται η ευφλεκτότητα του είδους της δασικής βλάστησης, η συνέχεια και η πυκνότητά της.


Κυρώσεις και αυτεπάγγελτος καθαρισμός

Σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου, επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ο χώρος καθαρίζεται αυτεπάγγελτα με δαπάνη του ιδιοκτήτη ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές για τις παραβάσεις που διαπιστώνονται κατά τους ελέγχους σε ακαθάριστα οικόπεδα.