Στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του υπουργείου Υποδομών βρίσκεται μια σειρά κρίσιμων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος που ταλανίζει καθημερινά το λεκανοπέδιο της Αττικής. Πρώτες στη λίστα των άμεσων έργων είναι οι επεμβάσεις στον κόμβο της Μεταμόρφωσης στην Αττική Οδό, που αναμένεται να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα.


Κόμβος Μεταμόρφωσης: Άμεση λύση στο κυκλοφοριακό πρόβλημα

Όπως ανέφερε στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Μια πρωτοβουλία για τα έργα ΣΔΙΤ και τις πρότυπες προτάσεις» ο υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση στον κόμβο της Μεταμόρφωσης θα πραγματοποιηθεί μέσω κατασκευής δύο διαφορετικών εξόδων σε απόσταση περίπου 150 μέτρων.

Στόχος είναι ο διαχωρισμός της κυκλοφορίας ανάλογα με την κατεύθυνση των οχημάτων προς την εθνική οδό Αθηνών Λαμίας. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι τελικές μελέτες αναμένονται το αμέσως προσεχές διάστημα, με στόχο το έργο να ξεκινήσει εντός του έτους.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών θα ανέλθει σε περίπου τέσσερις μήνες, ενώ κατά την υλοποίηση θα απαιτηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προς την κατεύθυνση της Ελευσίνας. Την ευθύνη της κατασκευής θα αναλάβει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.


Επέκταση Λεωφόρου Κύμης: "Παγωμένο" έργο λόγω νομικών εμποδίων

Για την ουσιαστική αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Αττική, τα βλέμματα στρέφονται στην πολυαναμενόμενη επέκταση της λεωφόρου Κύμης. Όπως επισήμανε ο κ. Ταχιάος, το έργο εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του υπουργείου Υποδομών, ωστόσο παραμένει «παγωμένο» λόγω της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Βέβαια, όπως ξεκαθάρισε, ακόμη και αν ξεπεραστούν τα νομικά εμπόδια, η έλλειψη διαθέσιμων πόρων αποτελεί σήμερα τον βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την έναρξη του έργου. Για την κατασκευή του έχει ήδη αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ AKTOR.


Κόμβος Σκαραμαγκά: Άμεση προώθηση με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση

Αντιθέτως, άμεσα μπορεί να προχωρήσει η δημοπράτηση του τριπλού κόμβου στον Σκαραμαγκά, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. Ο χρονικός ορίζοντας της σύμβασης κατασκευής, χωρίς να υπολογίζονται τυχόν καθυστερήσεις, είναι 36 μήνες. Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, αγγίζει τα 65 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη λειτουργία του θα αποσυμφορηθεί ο κόμβος λεωφόρου Αθηνών και λεωφόρου Σχιστού, που σήμερα λειτουργεί κατά το ήμισυ, ενώ θα υπάρχει επιλογή και προς την περιφερειακή Αιγάλεω.


Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα Οινόφυτα: κρίσιμο έργο για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση

Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, η κυβέρνηση διατηρεί το έντονο ενδιαφέρον της για την κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα Οινόφυτα, γνωστού και ως «Παράκαμψη Αττικής». Το έργο αποτελεί σήμερα πρότυπη πρόταση που έχει καταθέσει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ από τον Μάιο του 2023.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ταχιάο, η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη ακόμη να ανοίξει το κεφάλαιο «Πρότυπες Προτάσεις». Η οδική σύνδεση Ελευσίνας Οινοφύτων θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα δημιουργηθεί ένας νέος κλειστός αυτοκινητόδρομος με δυνατότητα να απορροφήσει μέρος της κυκλοφορίας της κορεσμένης λεωφόρου Κηφισού.

Ελληνικό: Συνεργασία με Lamda Development για κυκλοφοριακές λύσεις

Ψηλά στη λίστα είναι και η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του Ελληνικού, με τον υφυπουργό να τονίζει ότι είναι αναγκαία η συνεργασία με τη Lamda Development ώστε να αναζητηθούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, παραμένει στο τραπέζι η πρόταση για τη «Σήραγγα Ηλιούπολης», έργο το οποίο περιλαμβάνεται ήδη σε μελέτη που έχει εκπονήσει η Lamda Development εδώ και περίπου δύο χρόνια. Όπως ξεκαθάρισε ωστόσο ο υφυπουργός, το υπουργείο δεν έχει εξετάσει ακόμη επισήμως την πρόταση λόγω κόστους.

Στην πρόσφατη συνάντηση μεταξύ στελεχών της Lamda και του υπουργείου συζητήθηκε η πρόταση για ανισοπεδοποίηση της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο τμήμα από τον Άλιμο έως το Ελληνικό.

Την ίδια ώρα, βασικό εργαλείο για τη διευθέτηση της κυκλοφορίας στην περιοχή θεωρείται και η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, έργο που κατασκευάζει η ΑΒΑΞ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2026. Ωστόσο, η πλήρης λειτουργία της σήραγγας μετατίθεται για το 2028, καθώς απομένουν κρίσιμα τεχνικά και θεσμικά ζητήματα προς επίλυση.

Παράλληλα, στο πεδίο των δημόσιων συγκοινωνιών το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του μετρό προς τη Γλυφάδα, σενάριο για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον συνδρομής από τη Lamda Development. Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο υφυπουργός, παραμένει ασαφές πώς θα χρηματοδοτηθούν οι σχετικές μελέτες.