Beach bar σφραγίστηκε στη Χαλκιδική καθώς ο ιδιοκτήτης παρά το ότι δεν είχε άδεια για να έχει ξαπλώστρες όχι μόνο έβαλε ξαπλώστρες αλλά τις τοποθέτησε και σχεδόν μέσα στην θάλασσα. Ο ιδιοκτήτης ενός beach bar στην Αφυτο Χαλκιδικής είχε καταλάβει παράνομα έκταση 2,5 στρεμμάτων, με τις ξαπλώστρες να φθάνουν μέχρι τη θάλασσα, δεν διέθετε άδεια χρήσης αιγιαλού και το κλιμάκιο της κτηματικής προχώρησε σε σφράγιση του καταστήματος για 48 ώρες. Οι λουόμενοι απομακρύνθηκαν ενώ εντός πέντε ημερών με βάση το νόμο οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θα πρέπει να ξηλωθούν.



Beach bar: «Τσουνάμι» καταγγελιών μέσω της πλατφόρμας MyCoast

Οι καταγγελίες πολιτών μέσω της πλατφόρμας MyCoast, για παρανομίες σε παραλίες σε όλη την Ελλάδα έχουν ξεπεράσει τις 3.000. Ανατολική Αττική και Χαλκιδική φαίνεται πως κρατούν τα «σκήπτρα», των αναφορών με 319 και 220 καταγγελίες αντίστοιχα.

«Δεν κοιτάει καν το κύριο πρόβλημα που υπάρχει στους αιγιαλούς και στις παραλίες που είναι η διαχρονική καταπάτηση μέσω κατασκευών, μονίμων κατασκευών, οικοδομών διαφόρων», αναφέρει η Ελένη Ανδριανοπούλου – Μέλος Κινήματος «Σώστε τις παραλίες».

Οι καταγγελίες των πολιτών αφορούν κυρίως στην έλλειψη νόμιμης άδειας λειτουργίας μπαρ και καφετεριών δίπλα στη θάλασσα, καταπάτηση του αιγιαλού με ξαπλώστρες και τραπεζοκαθίσματα ακόμα και μέσα στο νερό.

Οι καταγγελίες για τις παραλίες γίνονται, οι παρανομίες παραμένουν

Την ίδια ώρα, προβληματισμό προκαλούν μαρτυρίες πολιτών που έχουν ήδη καταγγείλει παρατυπίες στην εφαρμογή καθώς όπως λένε μήνες μετά την αρχική υποβολή δεν έχουν λάβει καμία επίσημη απάντηση από κανένα φορέα ή αρμόδια αρχή. Εντωμεταξύ οι παρατυπίες συνεχίζονται.

Επώνυμη καταγγελία στη Νάξο για παρεμπόδιση πρόσβασης σε παραλία, όπως αποκαλύπτει το MEGA, παραμένει σε εκκρεμότητα, ένα χρόνο μετά, με την παρανομία να συνεχίζεται και φέτος. «Από πέρσυ! Και απ’ ότι καταλαβαίνω γιατί έχουμε μιλήσει με πάρα πολλά άτομα που ζούνε εδώ έχουνε την ίδια εμπειρία, έχουνε αγανακτήσει. (…) Εμείς αισθανόμαστε ότι παλεύουμε μόνοι μας».

Ανάλογες εικόνες και σε παραλία της Χαλκιδικής. Πολίτης κατήγγειλε παρακώλυση πρόσβασης… μήνες μετά και ακόμα περιμένει απάντηση. «Εγώ προσωπικά έκανα αυτή την αναφορά, η οποία δεν είχε καμία απολύτως απάντηση, δεν ξέρω τι έγινε δηλαδή. Σαν πολίτης δεν έχω ενημερωθεί. Η εφαρμογή αυτή μπορεί να κάνεις μια καταγγελία, την τύχη όμως των καταγγελιών ο πολίτης δεν τη γνωρίζει».

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, πέρυσι επιβλήθηκαν 55 σφραγίσεις και πρόστιμα 9 εκατομμυρίων ευρώ.