Ιωνικό Κέντρο Νέας Ιωνίας: Μέσα στο σύμβολο της ελληνικής προσφυγιάς - Πρόσω ολοταχώς στην πλήρη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2026 (Εικόνες & Βίντεο)
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες
Στο Ιωνικό Κέντρο Νέας Ιωνίας ξεναγήθηκε σήμερα, Κυριακή 6/07, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος
Με ταχείς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του Ιωνικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, με στόχο τη λειτουργία τον Ιανουάριο του 2026. Στον χώρο ξεναγήθηκε σήμερα, Κυριακή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κώστας Τασούλας και οΑρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, οι υπουργοί, Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Παύλος Μαρινάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Στον χώρο τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, κ.κ. Γαβριήλ. Μεταξύ άλλων, στο Ιωνικό Κέντρο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των όμορων δήμων, αλλά και ο CEO του Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου.
Ιωνικό Κέντρο Νέας Ιωνίας: Μέσα στο σύμβολο της ελληνικής προσφυγιάς - Πρόσω ολοταχώς στην πλήρη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 2026 #parapolitikagr#tiktokgreece#greece Ρεπορτάζ: Μαριάννα Μαρμαρά, Πλάνα: Γιάννης Κυρίτσης, Μοντάζ: Φανή Βεντούρη
Τασούλας στο Ιωνικό Κέντρο Νέας Ιωνίας: Πρόκειται για συγκλονιστικό έργο
Μετά το πέρας της ξενάγησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το Ιωνικό Κέντρο «θαύμα δημιουργίας και ταυτόχρονα θαύμα συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών χορηγών, ευρωπαϊκών πόρων κι εθνικών κονδυλίων». Παράλληλα, ο κ. Τασούλας ανέδειξε μετά την ξενάγησή του στους χώρους, τον σύγχρονο -όπως είπε- ρόλο της εκκλησίας. Άλλωστε η Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Ηρακλείου, Φιλαδελφείας και Χαλκηδόνας δεν είναι παρά «εκκλησία προσφυγουπόλεων», που «αποφάσισε να συνδέσει το χθες με το σήμερα και με το αύριο». Το Ιωνικό Κέντρο είναι ένα «συγκλονιστικό έργο», που σύμφωνα με τον Κώστα Τασούλα, «διευρύνει και την έννοια της εκκλησίας».
«Όλοι μας προσευχόμαστε και ευχόμαστε τέτοια έργα να παρουσιάζονται συνεχώς» τόνισε από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Ιερώνυμος, προσθέτοντας πως θέλει να υπογραμμίσει ιδιαίτερα πως «αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα» είναι αποτέλεσμα της «συνεργασίας Εκκλησίας και Πολιτείας. Είναι αυτό που μας λείπει σήμερα σε πολλά επίπεδα και το χρειαζόμαστε».
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο με βαθιά πολιτισμική και ιστορική σημασία για την τοπική κοινωνία και τον απανταχού Μικρασιατικό Ελληνισμό. Στον Περισσό, έναντι του σταθμού ΗΣΑΠ, σε μια έκταση περίπου επτά στρεμμάτων, παίρνει σάρκα και οστά ένα πολυδιάστατο πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές. Το έργο, που αποτελεί προσωπικό όραμα του Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ, δεν είναι απλώς μια ακόμα κατασκευή. Είναι ένας φόρος τιμής στη συλλογική μνήμη, στις αλησμόνητες πατρίδες και στον προσφυγικό ελληνισμό της Ιωνικής γης, της Πισιδίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται τον Ιανουάριο του 2026, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον πολιτισμό, την παιδεία και τη συλλογική ταυτότητα της περιοχής.
Το Ιωνικό Κέντρο δεν αρκείται στον συμβολισμό. Διαμορφώνεται ως πρότυπο αστικού σχεδιασμού, με το 70% της επιφάνειάς του να καλύπτεται από πράσινο – μια πραγματική όαση στο ασφυκτικό αστικό τοπίο της Αθήνας. Θα περιλαμβάνει σύγχρονες υποδομές, όπως παιδικό σταθμό, συνεδριακό κέντρο, θέατρο, βιβλιοθήκη, υπόγειο πάρκινγκ, καθώς και τον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, σε στιλ Βασιλικής, στο κέντρο του συγκροτήματος. Πέρα από τις πνευματικές και πολιτιστικές του λειτουργίες, το Ιωνικό Κέντρο θα είναι ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους, χωρίς διακρίσεις, προσφέροντας χώρο για διάλογο, παιδεία, τέχνη και ψυχαγωγία. Με στόχο τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον, το έργο αναδεικνύεται σε μια σύγχρονη κιβωτό συλλογικής μνήμης.
Η υλοποίησή του καθίσταται δυνατή χάρη στην υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας αλλά και τη γενναιόδωρη συμβολή ιδρυμάτων, ιδιωτών και ευεργετών, που στηρίζουν το όραμα μιας κοινωνίας με αξίες, ποιότητα ζωής και σεβασμό στην ιστορική της κληρονομιά. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και αποτελεί υποέργο της Πράξης «Ιωνικό Κέντρο-Δημιουργία κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας» και ανάδοχοι είναι η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΕΚΤΕΡ (ΕΡΓΟ ΙΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ) και ο Aktor. Πιο συγκεκριμένα:
● Η εξεύρεση του οικοπέδου πραγματοποιήθηκε από τη μεγάλη δωρεά της Τράπεζας Πειραιώς, αρχικά από τον Μιχάλη Σάλλα και εν συνεχεία από τον Χρήστο Μεγάλου.
● H θεμελίωση του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτου και του Μουσείου Μικρασιατικών Κειμηλίων πραγματοποιείται με την πολύτιμη χορηγία του Αθανάσιου Μαρτίνου.
● Η ανέγερση και ο εξοπλισμός του Παιδικού Σταθμού πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).
● Η υλοποίηση της Μελέτης του Ιωνικού Κέντρου πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Κοινοφελούς Ιδρύματος «Ιωάννης Σ. Λάτση».
● Η κατασκευή του υπόγειου σταθμού στάθμευσης αυτοκινήτων προήλθε από το Περιφερειακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) «Αττική», με φορέα χρηματοδότησης της Περιφέρεια Αττικής, για την ολοκλήρωση του οποίου συνέβαλαν αποφασιστικά οι περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Γιώργος Πατούλης και Νίκος Χαρδαλιάς. Εργολάβος-Ανάδοχος της κατασκευής του υπογείου σταθμού στάθμευσης είναι ο Όμιλος Εταιρειών «AKTOR» (Intrakat -Aktor).
● Η κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού και Νεολαίας, της Εστίας Φιλοξενίας και της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου πρασινου του Κέντρου προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ), με φορέα χρηματοδότησης την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ανάδοχος του έργου αποτελεί η Κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ΕΚΤΕΡ.
Το Ιωνικό Κέντρο δεν χτίζεται απλώς με τούβλα και τσιμέντο, αλλά με το υλικό της συλλογικής μνήμης, της ελπίδας και της προοπτικής. Ένα έργο που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον στον ίδιο χώρο – ένα ζωντανό σύμβολο της ελληνικής προσφυγιάς, με το βλέμμα σταθερά στραμμένο στην επόμενη μέρα.