Στην υλοποίηση προγράμματος Ευαισθητοποίησης Εργαζομένων Επιχειρήσεων σε Θέματα Διαφορετικότητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων στον Χώρο Εργασίας προχωρά το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με σκοπό την επιμόρφωση 80.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, και στόχο τη διαμόρφωση κουλτούρας ίσης μεταχείρισης στον χώρο της εργασίας.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 80.000 εργαζομένων για την εξάλειψη των διακρίσεων στην εργασία απο το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ενεργοποιεί το υπουργείο και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Έλενα Ράπτη, και εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για εξάλειψη των διακρίσεων στον εργασιακό χώρο, όπου καταγράφεται δυσμενής μεταχείριση εργαζομένων λόγω συγκεκριμένων χαρακτηριστικών τους, όπως φυλή, φύλο, ηλικία, θρησκεία, αναπηρία, σεξουαλικός προσανατολισμός ή εθνική καταγωγή. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που είτε έρχονται σε επαφή με πελατολόγιο, κοινό και εξωτερικούς συνεργάτες, είτε είναι μέλη ομάδας και προϊστάμενοι που καλούνται να συνυπάρχουν και να συνεργάζονται σε κοινό περιβάλλον εργασίας, ενώ οι 80.000 εργαζόμενοι που ολοκληρώνουν με επιτυχία το τεστ αξιολόγησης και λαμβάνουν το πιστοποιητικό παρακολούθησης, δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 100 ευρώ.

Έλενα Ράπτη στα Παραπολιτικά: Σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός πιο συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος

Η αρμόδια υφυπουργός Ελενα Ράπτη μιλά σήμερα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» για το πρόγραμμα και εξηγεί τις στοχεύσεις της πρωτοβουλίας και την προσπάθεια για καλλιέργεια της κουλτούρας ίσης μεταχείρισης στους εργασιακούς χώρους: «Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου μας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη διαμόρφωση ενός πιο δίκαιου και συμπεριληπτικού εργασιακού περιβάλλοντος. Μέσα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση 80.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, το πρόγραμμα ενισχύει την ευαισθητοποίηση σε θέματα διαφορετικότητας, ίσης μεταχείρισης και καταπολέμησης των διακρίσεων. Δεν ωφελούνται μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, που χτίζουν ένα θετικό κοινωνικό προφίλ και προάγουν ένα υγιές εργασιακό κλίμα. Το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι ευέλικτη, με αποζημίωση και παροχή πιστοποιητικού, καθιστά το πρόγραμμα ιδιαίτερα προσιτό και ελκυστικό. Πρόκειται για μια ουσιαστική επένδυση στην κοινωνική συνοχή και στον επαγγελματισμό, με στόχο να διαμορφωθεί σύγχρονη κουλτούρα σεβασμού και ισότητας στον χώρο εργασίας. Ως υπουργείο, παραμένουμε προσηλωμένοι στην προώθηση της ισότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Πρόγραμμα με σκοπό την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση 80.000 εργαζομένων μλεσω πλατφόρμας e-learning 

Σε πρώτη φάση, το πρόγραμμα που ξεκινά το ΥΚΟΙΣΟ στοχεύει στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για τα συγκεκριμένα φαινόμενα διακρίσεων, τα οποία όπως έχει καταγραφεί σε ορισμένες περιπτώσεις εκδηλώνονται με άρνηση πρόσληψης ή προαγωγής, λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση σε θέματα μισθών ή παροχών, ακόμη και παρενόχληση ή εκφοβισμό, με το υπουργείο να υψώνει ένα «τείχος» για την προστασία των εργαζόμενων, επενδύοντας στην επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα 7 Ιουλίου το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών διοργανώνει εκδήλωση στο Κέντρο Επιχειρηματικότητας «Κωνσταντίνος Μίχαλος» (Αμερικής 8, 2ος όροφος), όπου θα παρουσιαστούν οι άξονες του προγράμματος, αλλά και έρευνα του ΕΒΕΑ για τη συμπερίληψη στους χώρους εργασίας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση - NextGenerationEU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και περιλαμβάνει ασύγχρονη, εξ αποστάσεως επιμόρφωση, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας e-learning, με εκπαιδευτικό υλικό διάρκειας 3 ωρών, το οποίο είναι σε οπτικοακουστική μορφή, ενώ θα υπάρχει συμβατότητα για φωνητική υποστήριξη στην πλατφόρμα για άτομα με προβλήματα όρασης.

Ενότητες με θέμα το φύλο, την ηλικία, την αναπηρία κ.ά.

Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει 7 θεματικές ενότητες σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου, ηλικίας, αναπηρίας, φυλετικής/εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού και εξωτερικών χαρακτηριστικών (π.χ. body shaming). Το πρόγραμμα θα «ανοίξει έως τις 10 Ιουλίου 2025 και θα είναι ενεργό μέχρι τη συμπλήρωση των πρώτων 80.000 συμμετεχόντων, που θα λάβουν πιστοποιητικό παρακολούθησης, ανεξάρτητα από τη σειρά που θα έχει υποβληθεί η αίτηση. Το πρόγραμμα θα κλείσει το αργότερο στις 31 Αυγούστου 2025 χωρίς δυνατότητα παράτασης, ακόμα και αν δεν συμπληρωθεί ο αριθμός των 80.000 πιστοποιητικών παρακολούθησης. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, η επίσημη ημερομηνία έναρξης και λήξης θα ανακοινωθεί στο inclusion.apps.gov.gr. Το έργο ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση 80.000 πιστοποιητικών ή έως την 31η/8/2025.

Τα βήματα πρίν την αίτηση

Τα επτά βήματα για την αίτηση, που υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ψηφιακή πλατφόρμα του προγράμματος https://inclusion.apps.gov.gr/ με χρήση των κωδικών TaxisNet:

1. Επισκέπτεστε την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: inclusion.apps.gov.gr.
2. Συνδέεστε με τους κωδικούς TaxisNet και δημιουργείτε προσωπικό λογαριασμό (login).
3. Τα στοιχεία σας θα συμπληρωθούν αυτόματα από το σύστημα. Εχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε το e-mail και κινητό σας τηλέφωνο.
4. Επιλέγετε το μορφωτικό σας επίπεδο και τη θέση εργασίας σας (για στατιστικούς λόγους).
5. Συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ σας (για την ταυτοποίηση πληρωμών).
6. Υποβάλλετε την αίτηση.
7. Λαμβάνετε ηλεκτρονική επιβεβαίωση στο e-mail σας για την επιτυχημένη υποβολή της αίτησης και τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά