Στους ελέγχους της αστυνομίας σε ποιμνιοστάσια στην Κρήτη μετά από καταγγελίες αναφέρθηκε ο Γιώργος Πικράκης, πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου Κρήτης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, με αφορμή το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πικράκης, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες, αφού υπήρχαν οι σχετικές καταγγελίες, να προχωρούν σε καταμέτρηση των ποιμνίων, αλλά στην συντριπτική τους πλειοψηφία έβρισκαν λιγότερα ζώα από όσα είχαν δηλωθεί.

Διαβάστε: ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι βρίσκονται στο "στόχαστρο" της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, τα επόμενα βήματα

«Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν λιγότερα τα ζώα, οπότε εμείς παράλληλα με το αυτόφωρο κοινοποιούσαμε όλη την αλληλογραφία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κοινοποιούσαμε εμείς την αλληλογραφία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι μετά ήταν αρμόδιοι να συνεχίσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τους δικούς τους κανονισμούς», ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού Ηρακλείου Κρήτης.

«Έχω τύχει σε έλεγχο που δεν βρήκαμε ούτε ένα ζώο και μάλιστα χαριτολογώντας είπα στον κτηνοτρόφο «φέρε μου ένα και θα στην χαρίσω» και δεν μου έφερε ούτε ένα από τα 300 που δήλωνε. Τελικά πήγε στο αυτόφωρο από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ξέρω ποια ήταν η εξέλιξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε άλλο σημείο ο Γιώργος Πικράκης.

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιώργου Πικράκη στα Παραπολιτικά 90,1

Σχετικά με τους ελέγχους της αστυνομίας σε ποιμνιοστάσια στην Κρήτη μετά από καταγγελίες:

Γ.ΠΙΚΡΑΚΗΣ: Είναι μια αγανάκτηση γιατί τόσα χρόνια το αντιμετωπίζαμε, το είχαμε αναφέρει αλλά δεν υπήρχε κάποια λύση. Η αστυνομία στα πλαίσια των ελέγχων για τη νομοθεσία περί ζωοκλοπής κάνουμε ελέγχους σε ποιμνιοστάσια και σε κτηνοτρόφους. Πέραν αδικημάτων για τη ζωοκλοπή τα οποία είναι πολλές φορές ποινικά και οδηγούν στη διαδικασία του αυτοφώρου γινόταν και μια καταμέτρηση του ποιμνίου. Δηλαδή, σύμφωνα με την κτηνοτροφική δήλωση του κάθε κτηνοτρόφου, ο οποίος ήταν υποχρεωμένος να καταθέσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ και να κοινοποιήσει στο τοπικό αστυνομικό τμήμα γινόταν μια αντιπαραβολή των ζώων που βρίσκαμε στο ποιμνιοστάσιο με τη δήλωσή του. Η συντριπτική πλειοψηφία ήταν λιγότερα τα ζώα, οπότε εμείς παράλληλα με το αυτόφωρο κοινοποιούσαμε όλη την αλληλογραφία στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κοινοποιούσαμε εμείς την αλληλογραφία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, οι οποίοι μετά ήταν αρμόδιοι να συνεχίσουν τη διαδικασία, σύμφωνα με τους δικούς τους κανονισμούς. Μέχρι το 2014-‘15 ο ΟΠΕΚΕΠΕ άλλαξε τη δική του διαδικασία εσωτερικά μέχρι τότε και μέχρι να γίνει επανακαταμέτρηση γινόταν μια διακοπή της επιδότησης, ένα πάγωμα. Βέβαια η επανακαταμέτρηση -εδώ είναι η ένστασή μας- γινόταν κατόπιν συνεννόησης με τον κτηνοτρόφο και όχι αιφνιδιαστικά, όπως έκανε η Αστυνομία, οπότε ο Κτηνοτρόφος συγκέντρωνε τα ζώα και τα βρίσκαν όλα καλά.

Γ.ΠΙΚΡΑΚΗΣ: Έχω τύχει σε έλεγχο που δεν βρήκαμε ούτε ένα ζώο και μάλιστα χαριτολογώντας είπα στον κτηνοτρόφο «φέρε μου ένα και θα στην χαρίσω» και δεν μου έφερε ούτε ένα από τα 300 που δήλωνε. Τελικά πήγε στο αυτόφωρο από εκεί και πέρα δεν μπορώ να ξέρω ποια ήταν η εξέλιξη. (...) Αυτή είναι μια ιστορία που οι συνάδελφοι μου τη μεταφέρουν πάρα πολλά χρόνια, είναι τουλάχιστον 20-30 χρόνια που γίνεται αυτή η ιστορία. Οι βοσκοί δηλώναν αδυναμία συγκέντρωσης του ποιμνίου ή ότι ψόφησαν ζώα και δεν προλάβανε να τα δηλώσουν, διάφορες δικαιολογίες, αλλά αυτοί είχαν στο μυαλό τους ότι όταν θα γίνει επανέλεγχος θα είναι όλα καλά. Ειδικά τα τελευταία χρόνια που καταργήθηκε η διάταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ που πάγωναν την επιδότηση ήταν πολύ χαλαροί στους ελέγχους, αφού ξέρανε μετά ότι «όλα καλά» θα βρεθούν, για αυτό και εμείς το καυτηριάσαμε, γιατί με αυτό τον τρόπο βλάπτεται και το κύρος της Αστυνομίας που κάνει καλά τη δουλειά της και οι συνάδελφοι που ξυπνούσαν 3 και 4 η ώρα το πρωί να πάνε αιφνιδιαστικά στα ποιμνιοστάσια. Οι έλεγχοι αυτοί της Αστυνομίας γίνονται πάρα πολλά χρόνια μπορεί να είναι 20-30 χρόνια, αυτή ήταν μια πάγια τακτική.