Τι μπορεί να συνδέει τον δήμαρχο της Αθήνας με έναν εκ των κορυφαίων νευροχειρουργών της χώρας, δύο νέους που ζουν στην πρωτεύουσα, ιδιοκτήτη καταστήματος στην Πανόρμου και οδηγό ταξί, ο οποίος έχει φάει με το κουτάλι τους δρόμους στην Αττική; Η απάντηση έρχεται μέσα από το ρεπορτάζ για τη νέα ενότητα με τίτλο «Στον Δρόμο» του parapolitika.gr για το ηλεκτρικό πατίνι, που όσο περνά ο καιρός αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές, αλλά και οργισμένους επικριτές.

Διαβάστε: ΚΟΚ: Αλλάζουν όλα για τα ηλεκτρικά πατίνια - Οι νέες προβλέψεις για κράνος και όρια ταχύτητας και τα πρόστιμα

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ; Πώς μπορούν να προστατευτούν οι χρήστες των πατινιών; Τι θα πρέπει να προσέχουν; Γιατί είναι απαραίτητη η λήψη περεταίρω μέτρων; Με ποιο σκεπτικό επιλέγει κάποιος να κινηθεί στην πόλη με το συγκεκριμένο μέσο; Άνθρωποι που ξέρουν πράγματα και καταστάσεις δίνουν τις απαντήσεις τους και ρίχνουν φως σε αλήθειες, που μέχρι στιγμής δεν ήταν διαδεδομένες στην κοινή γνώμη.

Τι ισχύει με τον ΚΟΚ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ η κίνηση των πατινιών θα περιορίζεται σε ποδηλατόδρομους ή δρόμους που έχουν καθοριστεί από τις δημοτικές Αρχές. Όσο για τις εταιρείες ενοικίασης,  οφείλουν να χρησιμοποιούν GPS και να εμποδίζουν την υπέρβαση των 25 χλμ./ώρα.

Επίσης, η χρήση των πατινιών θα επιτρέπεται από την ηλικία των 12 ετών (για τα χαμηλής ταχύτητας) και από τα 15 για τα ταχύτερα μοντέλα.

Το σημαντικό ωστόσο είναι ότι οι δήμοι θα αναλάβουν τον καθορισμό ζωνών στάθμευσης, τον έλεγχο της κυκλοφορίας και τη διαχείριση παραβάσεων, ενώ οι αποφάσεις τους θα εγκρίνονται από τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με χρονικά όρια, για αποφυγή καθυστερήσεων.

Να τονιστεί ότι τα 25 χλμ./ώρα είναι το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας για πατίνια και απαγορεύεται να κυκλοφορούν σε οδούς όπου το αντίστοιχο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο των αυτοκίνητων υπερβαίνει τα 50 χλμ./ώρα.

Το σχέδιο του Δούκα

«Η κατάσταση με τη μικροκινητικότητα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Έχουμε αυτή τη στιγμή πάνω από 5.000 πατίνια και μια κατάσταση αναρχίας», σημειώνει «Στον Δρόμο» του parapolitika.gr ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας.

Ο ίδιος μάλιστα, αποκαλύπτει:

 «Παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά σε τρεις βασικούς άξονες:
  1. Απαγόρευση χρήση ηλεκτρικών πατινιών σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως οι αρχαιολογικοί χώροι.
  2. Χώροι και περιοχές χαμηλής ταχύτητας.
  3. Συγκεκριμένα σημεία στάθμευσης, 124 συνολικά».
«Τέλη Ιουλίου θα είμαστε ο πρώτο δήμος που θα έχει συγκεκριμένο,  θεσμοθετημένο και με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, σχέδιο για τα πατίνια», υπογράμμισε επίσης ο Χάρης Δούκας.

Η τοποθέτηση του γιατρού

Παράλληλα, στην έρευνα του parapolitika.gr ο νευροχειρουργός στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, κρούει των κώδωνα του κινδύνου:  «Από τις αρχές Απριλίου δυστυχώς έχουμε σε όλη τη χώρα αύξηση του αριθμού των τραυματιών σε οδικά συμβάντα. Η πρωτοτυπία φέτος, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, είναι ότι εκτός από τις συνηθισμένες αιτίες τραυματισμού, με φορτηγά, δίκυκλα και αυτοκίνητα, έχουμε και συμβάντα με ηλεκτρικά πατίνια».

Οι απαντήσεις του ειδικού

«Από το 2019 οι Έλληνες οδηγοί έχουν γίνει πιο familiar με το ηλεκτρικό πατίνι και δεν είναι όπως παλιά που τα έβλεπαν σαν εξωγήινα αντικείμενα. Καταλαβαίνουν ότι κάποιοι τα χρησιμοποιούν για συγκεκριμένους λόγους. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που δεν μπορούν να τα αποδεχθούν», σημειώνει, μεταξύ άλλων, από τη μεριά του ο Κωνσταντίνος Πανόπουλος, ιδιοκτήτης του e-patini, που άνοιξε της πόρτες του καταστήματός του στο parapolitika.gr και μέσα σε λίγα λεπτά μας έλυσε σημαντικές απορίες για τη χρήση του συγκεκριμένου μέσου, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό.

Τα παραπάνω πρόσωπα ξεδιάλυναν σημαντικά το τοπίο για το «ηλεκτρικό πατίνι στην Ελλάδα», όμως οι μεγάλες αλήθειες και η πραγματικότητα σχηματίστηκε όταν στην κάμερα του Γιάννη Κυρίτση για το parapolitika.gr μίλησαν ένας οδηγός ταξί και δύο νέοι.

Η οργή

«Η ασυδοσία σε όλο της το μεγαλείο. Κινούνται σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Από δεξιά περνάνε, από αριστερά… Ούτε φλας βγάζουν…», είπε εμφανώς οργισμένος ο οδηγός ταξί και κάπου εκεί άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι μια «διχόνοιας» με φόντο δύο τροχούς. Τελικά, σε μια κοινωνία που δεν… θέλει και πολύ για να ασκήσει σφοδρή κριτική σε οτιδήποτε νέο, το ηλεκτρικό πατίνι φαίνεται ότι είναι το νέο «πεδίο διαφωνιών» εκεί έξω.

"Δε χρειάζεται να είμαστε τόσο προκατειλημμένοι"

«Δε χρειάζεται να είμαστε τόσο προκατειλημμένοι σε κάθε τι καινούριο. Χαλαρά», είναι η αφοπλιστική απάντηση που δίνει νεαρή αναβάτης πατινιού, που εξηγεί «Στον Δρόμο» τι πρέπει να προσέχουμε και πώς έφτασε στην απόφαση να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο μέσο. «Φώτα, κράνος και κόρνα», είναι επίσης, σύμφωνα με νεαρό που χρησιμοποιεί πατίνι τα απαραίτητα… αξεσουάρ για όλους όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικό πατίνι.

Τι μάθαμε

Αν γίναμε… σοφότεροι για κάτι μέσα από το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, είναι ότι το πατίνι για πολλούς λόγους αποτελεί μονόδρομο για αρκετό κόσμο. Η κίνηση στους δρόμους, οι τιμές των καυσίμων, η ευκολία της χρήσης και ο οικολογικός χαρακτήρας του εν λόγω μέσου στρέφουν όλο και περισσότερους στους… δύο τροχούς. Οι όποιες ακραίες αντιδράσεις μόνο ένα νέο και αχρείαστο κύμα τοξικότητας φέρνουν στην ήδη βαριά «ατμόσφαιρα» της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων της χώρας.

Οι δήμοι και η κεντρική εξουσία θα πρέπει να καθορίσουν συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες, που εκτός από την ασφάλεια των πολιτών, θα εγγυώνται και την αποφυγή «παρεξηγήσεων» στους δρόμους. Αντέχουμε τη μικροκινητικότητα στις πόλεις μας; Μπορούμε να βρούμε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης; Περισσότερες απαντήσεις στο παρακάτω βίντεο, με πλάνα, μοντάζ και γραφικά του Γιάννη Κυρίτση: