Μία μέρα μετά την καταδικαστική απόφαση σε βάρος καρδιοχειρουργού για δωροληψία, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποφάσισε να τον αποπέμψει από τη θέση του διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα. Αξίζει να σημειωθεί πως στον διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 40.000 ευρώ. Η έφεση έχει ανασταλτικό χαρακτήρα υπό τον όρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα και να καταβάλει εγγυοδοσία ύψους 15.000 ευρώ.

Διαβάστε: Λάρισα: Ποινή φυλάκισης 4 ετών και πρόστιμο 40.000 ευρώ στον καρδιοχειρουργό για το "φακελάκι" - Δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό

Η σύγκλητος του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στη Λάρισα συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε την προσωρινή αντικατάστασή του –για τέσσερις μήνες- από την επίκουρη καθηγήτρια Βασιλική Ανδριτσοπούλου. Θα παραμείνει στη θέση αυτή, έως ότου έως ότου υπάρξει ενδιαφερόμενος αναπληρωτής καθηγητής ώστε να προκηρυχθεί η θέση του διευθυντή.

Στο πειθαρχικό συμβούλιο τα έγγραφα της παραπομπής

Τα έγγραφα με την παραπομπή του πρώην διευθυντή έχουν σταλεί στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο με κοινοποίηση στο υπουργείο Παιδείας.


Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση της δωροληψίας αφορά ηλικιωμένη η οποία εισήχθη στις αρχές Ιουνίου στο ΠΓΝΛ, με οξύ πνευμονικό οίδημα. Η κόρη της κατήγγειλε την υπόθεση την υπόθεση στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη του γιατρού.

Η ηλικιωμένη έπρεπε να χειρουργηθεί άμεσα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατόν λόγω της λίστας αναμονής. Ένας άλλος γιατρός συμβούλευσε την κόρη της να επικοινωνήσει με τον κατηγορούμενο προκειμένου να τον ρωτήσει πόσα χρήματα θέλει για να χειρουργήσει τη μητέρα της.

Η καταγγέλλουσα υποστήριξε στο δικαστήριο πως μετά το χειρουργείο δέχθηκε πιεστικά τηλεφωνήματα τόσο από τον κατηγορούμενο καρδιοχειρουργό, όσο και από έναν νοσηλευτή με στόχο να πληρώσει τις 2.500 ευρώ που της είχαν ζητηθεί. Η γυναίκα απευθύνθηκε στο Εσωτερικών Υποθέσεων στην Θεσσαλονίκη, με τους αστυνομικούς να στήνουν επιχείρηση παγιδεύοντας τον γιατρό με προσημειωμένα χαρτονομίσματα.

Από την πλευρά του καρδιοχειρουργού, η υπεράσπισή του υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος γιατρός με την έλευση του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αύξησε σημαντικά τα χειρουργεία, κάτι που επιβεβαίωσε και ένας νοσηλευτής που προσήλθε ως μάρτυρας.

Είπαν επίσης ότι ο γιατρός ουδέποτε έπιασε το φακελάκι με τα χρήματα και για αυτόν τον λόγο, είχε ζητηθεί να γίνει εξέταση δακτυλικών αποτυπωμάτων και DNA.

Στάθηκαν και στο γεγονός ότι ο γιατρός είχε τελέσει την εγχείρηση χωρίς να έχει πάρει τα χρήματα, τα οποία πήγε η καταγγέλλουσα στο γραφείο του, μέρες μετά από αυτή. Και αναρωτήθηκαν γιατί η καταγγέλλουσα αφού η μητέρα της είχε χειρουργηθεί, δεν αρνήθηκε απλά να πληρώσει τις 2.500 ευρώ.

Ο κατηγορούμενος γιατρός υποστήριξε στην απολογία του ότι δέχεται «πόλεμο» από ιδιωτικά συμφέροντα.