Ανωμοτί κατάθεση: Τί σημαίνει και ποιες συνέπειες προβλέπει ο νόμος - Τί συμβαίνει στη περίπτωση ψευδορκίας
Ποιοι καταθέτουν ανωμοτί
Ανωμοτί καταθέτουν όσοι εξετάζονται από εισαγγελέα ή ανακριτή κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή ανάκρισης όταν δεν είναι ακόμη κατηγορούμενοι

Η ανωμοτί κατάθεση αφορά το δικαίωμα σιωπής και μη αυτοενοχοποίησης προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για τέλεση αδικήματος. Πρόκειται στην ουσία για τη διαδικασία κατάθεσης σε ανακριτικές ή άλλες αρμόδιες αρχές χωρίς να δοθεί όρκος. Ανωμοτί καταθέτουν όσοι εξετάζονται από τον εισαγγελέα ή ανακριτή κατά τη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης ή ανάκρισης, όταν δεν είναι ακόμη κατηγορούμενοι.
Να σημειωθεί ότι, ο Ποινικός Κώδικας ορίζει ποινή φυλάκιση έως δύο έτη για το αδίκημα ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, ήτοι η εν γνώσει δήλωση ανακριβών ή παραπλανητικών στοιχείων. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον Κώδικα, στην επιβολή ποινής περιλαμβάνονται και όσοι αρνούνται να καταθέσουν ή να ορκιστούν ενώπιον των αρχών χωρίς νόμιμη αιτία.
Ποινικός Κώδικας: Τί ορίζει στη περίπτωση ψευδορκίας και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης
Τονίζεται ότι, από την 1η Ιουλίου 2019, ο νέος Ποινικός Κώδικας ενοποιεί τις διατάξεις περί ψευδορκίας και ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης. Πλέον, σύμφωνα με το άρθρο 224, «όποιος, ενώ εξετάζεται ως διάδικος ή μάρτυρας, καταθέτει εν γνώσει του ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτει την αλήθεια, τιμωρείται με φυλάκιση από 3 μήνες έως 3 έτη και χρηματική ποινή».
Ωστόσο, η κατάθεση ανωμοτί δεν αποτελεί απόδειξη ίδιας βαρύτητας με εκείνη της ένορκης και αξιολογείται ελεύθερα από το δικαστήριο κατά την ακροαματική διαδικασία. Όμως, η βαρύτητά της αυξάνεται όταν συνδυάζεται με άλλα στοιχεία της δικογραφίας.