Σοβαρά προβλήματα υδροδότησης σε χωριά της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης - Χωρίς νερό εδώ και μια εβδομάδα
Τι λένε οι αρμόδιοι
Με σοβαρά προβλήματα υδροδότησης είναι αντιμέτωπα εδώ και περίπου μία εβδομάδα αρκετά χωριά στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, εξαιτίας σημαντικής βλάβης στον παλαιό κεντρικό αγωγό ύδρευσης

Με σοβαρά προβλήματα υδροδότησης είναι αντιμέτωπα εδώ και περίπου μία εβδομάδα αρκετά χωριά στους Δήμους Μεγαλόπολης και Γορτυνίας, εξαιτίας σημαντικής βλάβης στον παλαιό κεντρικό αγωγό ύδρευσης. Σύμφωνα με το arcadiaportal.gr, η βλάβη οφείλεται στην ηλικία του αγωγού, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1975 και πλέον παρουσιάζει συχνές φθορές, ειδικά τους θερινούς μήνες. Το δίκτυο ξεκινά από τη Στεμνίτσα και υδροδοτεί τα χωριά Ελληνικό, Σύρνα, Ψάρι, Παλαμάρι, Καλύβια και Παύλια της Γορτυνίας, καθώς και τα χωριά Λυκόχια, Παλιομύρι, Καράκουλα, Δάγκου, Τρίλοφος και Μαυριά του Δήμου Μεγαλόπολης. Επειδή πρόκειται για κοινό δίκτυο, η ζημιά επηρεάζει ευρύτερα την περιοχή, με την πλειονότητα των χωριών να υπάγεται διοικητικά στη Μεγαλόπολη.
Διαβάστε: Μεγαλόπολη: Ταμπουρωμένος με καραμπίνα στο σπίτι του 40χρονος για να αποφύγει σύλληψη - Κατηγορείται για παρενόχληση ανηλίκου
Χωρίς νερό εδώ και μια εβδομάδα χωριά της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης - "Διαχρονικό πρόβλημα που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι"
Οι κάτοικοι εξυπηρετούνται προσωρινά από υδροφόρες που αποστέλλονται από τους δύο δήμους, όμως αυτές δεν επαρκούν. Όπως καταγγέλλουν, πρόκειται για διαχρονικό πρόβλημα που επανέρχεται κάθε καλοκαίρι, με τις υποσχέσεις για οριστική λύση να μην υλοποιούνται ποτέ.
Η έλλειψη νερού προκαλεί επιπλέον ανησυχία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, κατά την οποία τα χωριά γεμίζουν με επισκέπτες και πολλοί ηλικιωμένοι παραμένουν μόνιμα στις περιοχές αυτές, εξαρτώμενοι από την ομαλή υδροδότηση. Τα χωριά που σήμερα παραμένουν χωρίς νερό είναι η Παύλια, η Λυκόχια, το Παλιομύρι, ο Τρίλοφος, η Καράτουλα και ο Βάγγος.
Τι είπε ο δήμαρχος Μεγαλόπολης
Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, Κωνσταντίνος Μιχόπουλος, σε επικοινωνία του με το arcadiaportal.gr δήλωσε ότι το δίκτυο ανήκει στους δύο δήμους και είναι ιδιαίτερα παλαιό, με συνεχείς βλάβες. Ανέφερε πως συνεργεία του δήμου εργάζονται ήδη για την αποκατάσταση της παρούσας ζημιάς, ωστόσο η ολική αντικατάσταση του δικτύου απαιτεί σημαντική χρηματοδότηση και, κατά συνέπεια, την ένταξή του σε περιφερειακό πρόγραμμα. Τόνισε επίσης πως υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δύο δήμων και της Περιφέρειας για την εξεύρεση λύσης.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης, επισήμανε ότι την ευθύνη του δικτύου έχει κυρίως ο Δήμος Μεγαλόπολης, καθώς λίγα μόνο χωριά της Γορτυνίας υδροδοτούνται από αυτό, αλλά υπογράμμισε πως ο δήμος του συμβάλλει όσο μπορεί.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Κωνσταντίνος Μανδρώνης, ανέφερε πως απαιτείται κατάθεση πρότασης από τον Δήμο Μεγαλόπολης ώστε να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την πλήρη ανακατασκευή του αγωγού. Το ζήτημα έχει προκαλέσει μεγάλη αγανάκτηση στους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν άμεσα μέτρα. Είναι αδιανόητο, όπως λένε, το 2025 να παραμένουν ολόκληρα χωριά χωρίς πρόσβαση σε βασικά αγαθά, όπως το καθαρό νερό.