Η Σύρος είναι ένα από τα ελάχιστα «πράσινα» νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος.

Είναι γνωστή και ως η «Αρχόντισσα των Κυκλάδων», λόγω του πολιτιστικού της χαρακτήρα, της θέσης της και της διοικητικής της σημασίας. Την πρωτεύουσα Ερμούπολη, με τη μοναδική αρχιτεκτονική – πολλοί είναι την χαρακτηρίζουν «υπαίθριο μουσείο» λόγω του πλήθους αξιοθέατων που συναντά ο επισκέπτης… Εκκλησίες, καθολικές και ορθόδοξες, που αποτελούν μνημεία και ένα φυσικό περιβάλλον που κάνει τους πάντες να την θαυμάζουν, συναντούν ακόμα όσοι φτάνουν στο μικρό αυτό νησί με την τόσο σπουδαία αξία.

Το έδαφος στη Σύρο είναι πετρώδες, οι μεγαλύτεροι κόλποι της ακτογραμμής του νησιού είναι της Ερμούπολης και του Φοίνικα, ενώ ανάμεσα στις νησίδες που ανήκουν στη Σύρο είναι και η Γυάρος. Έχει συνολική έκταση 84 τ. χλμ. και «χωρίζεται» με βάση το φυσικό ανάγλυφό του σε δύο τμήματα, βόρειο και νότιο.
Το βόρειο τμήμα της Σύρου είναι η Απάνω Μεριά. Το τοπίο εκεί είναι άγριο, με απότομες πλαγιές και βράχια, μοναδικούς παραδοσιακούς οικισμούς και περιπατητικές διαδρομές. Το νότιο τμήμα συγκεντρώνει τα πιο τουριστικά σημεία της Σύρου, με παραθαλάσσιους οικισμούς, αλλά και το κύριο λιμάνι και πρωτεύουσα του νησιού, την Ερμούπολη.

 


Η Άνω Σύρος, η ιστορική παλιά πόλη, όπου το καθολικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο και όπου δημιούργησε ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης, αναπτύσσεται σε λόφο πάνω από την Ερμούπολη. Η Ποσειδωνία, η Βάρη, ο Φοίνικας και άλλα χωριά θα σας μαγέψουν με την ομορφιά και τα μυστικά τους.
Η Αρχόντισσα των Κυκλάδων στέκει στη μέση του Αιγαίου και σας περιμένει να την εξερευνήσετε.

Πηγήterrabook.com