Σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης από μετανάστες: Μεταφέρονται σταδιακά σε δομές στην ενδοχώρα - Ανησυχία στο νησί
Προβληματισμός στο νησί
Η διαδικασία συνεχίζεται με στόχο τη σταδιακή αποσυμφόρηση της Κρήτης, καθώς εκατοντάδες άτομα παραμένουν στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, εν αναμονή μεταφοράς τους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο αποσυμφόρησης της Κρήτης, έπειτα από τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών τις τελευταίες ημέρες, κυρίως από χώρες της Βόρειας Αφρικής. Η μεταφορά των μεταναστών προς την ηπειρωτική Ελλάδα πραγματοποιείται σταδιακά, στο πλαίσιο οργανωμένων επιχειρήσεων. Το πρωί της Παρασκευής, δύο επιβατηγά πλοία κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μετανάστες που είχαν προσωρινά φιλοξενηθεί στο νησί. Η αποβίβαση έγινε στην πύλη Ε3, υπό την επίβλεψη στελεχών του Λιμενικού Σώματος και δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
Διαβάστε: Δεν είναι μόνο η Ελλάδα: Οι χώρες της Ευρώπης που έγιναν πιο αυστηρές με τους μετανάστες
Το πρώτο πλοίο, προερχόμενο από τα Χανιά, κατέπλευσε περίπου στις 06:00 το πρωί, μεταφέροντας 94 μετανάστες, οι οποίοι παρελήφθησαν από δύο πούλμαν. Αργότερα ακολούθησε και το δεύτερο πλοίο, το «Αστερίων 2» από το Ηράκλειο, στο οποίο επέβαιναν οι υπόλοιποι μετανάστες – η παραλαβή τους έγινε με ένα πούλμαν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι υπόλοιποι μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν σε υφιστάμενες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως τα ΚΥΤ Μαλακάσας, Διαβατών και Φυλακίου Έβρου, καθώς και στην ελεγχόμενη Δομή Προσωρινής Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο Σιντικής.
Η διαδικασία συνεχίζεται με στόχο τη σταδιακή αποσυμφόρηση του νησιού, καθώς εκατοντάδες άτομα παραμένουν στον εκθεσιακό χώρο της Αγυιάς, εν αναμονή μεταφοράς τους.
Κρήτη: Περίπου 750 μετανάστες παραμένουν στην Αγυιά - Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός για προσωρινή δομή ταυτοποίησης και φιλοξενίας
Στο μεταξύ, σε καθεστώς αναμονής και έντασης παραμένουν περίπου 750 μετανάστες στον εκθεσιακό χώρο της Αγιάς Χανίων Κρήτης, με τις μεταφορές προς την ηπειρωτική Ελλάδα να εξελίσσονται σταδιακά. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, 100 άτομα αναχώρησαν το προηγούμενο βράδυ, όμως η αγωνία παραμένει για όσους περιμένουν τη σειρά τους να απομακρυνθούν.
Στο νησί επικρατεί προβληματισμός και ανησυχία, τόσο για τις υπάρχουσες συνθήκες όσο και για τον σχεδιασμό δημιουργίας κλειστής δομής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για δομή προσωρινής κράτησης και ταυτοποίησης όσων φθάνουν στα Χανιά, ωστόσο η κοινωνία εμφανίζεται διχασμένη.
Δύο συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα
Την ίδια ώρα, δύο συλλαλητήρια είναι προγραμματισμένα για σήμερα, στις 18:00 υπέρ των μεταναστών στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στις 20:00 κατά της παρουσίας τους. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, φορείς του τουρισμού έχουν εκφράσει επίσημα την αντίθεσή τους στη δημιουργία της δομής, επικαλούμενοι αρνητικές συνέπειες για τον τοπικό τουρισμό.
Οι ροές προς το νησί έχουν μειωθεί τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή. «Με κύμα πάνω από ένα μέτρο, δεν βγαίνουν βάρκες», εξήγησαν λιμενικοί. Ωστόσο, υπάρχει έντονος φόβος για νέο κύμα αφίξεων μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες, ειδικά με μεγάλα αλιευτικά σκάφη που έχουν στο παρελθόν μεταφέρει εκατοντάδες άτομα.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή ασύλου για μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική
Υπενθυμίζεται πως με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία για την τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτήσεων ασύλου για όσους εισέρχονται παρατύπως στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Το μέτρο, που αφορά κυρίως τις μαζικές αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη, αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη θωράκιση των συνόρων και την αποσυμφόρηση των νησιών.
Η τροπολογία ψηφίστηκε με 177 ψήφους υπέρ από τη Νέα Δημοκρατία, την Ελληνική Λύση, αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ παρών δήλωσαν το ΠΑΣΟΚ και η Νίκη (με εξαίρεση τον Νίκο Βρεττό που καταψήφισε). Απώντες από την ψηφοφορία ήταν οι Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς.
Πληροφορίες από ΕΡΤ