Το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού προχωρά στη σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου για την Μονή Σινά με την επωνυμία «Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Ελλάδα». Το νομοσχέδιο έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως την Τρίτη 22 Ιουλίου 2025 και είναι διαθέσιμο στο opengov για σχόλια και προτάσεις.

Νομική υπόσταση της Μονής Σινά στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει στις αρχές του έτους αυτή την κίνηση, παρά το γεγονός ότι το Εφετείο της Ισμαηλίας έθεσε σε αμφισβήτηση το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά στα τέλη Μαΐου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα για την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά μετά τις διπλωματικές επαφές μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Με τον νόμο αυτόν η Μονή Σινά θα αποκτήσει νομική υπόσταση στην Ελλάδα, κάτι που όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, βρισκόταν για χρόνια «στον αέρα».

Περιεχόμενο και σκοπός του νομοσχεδίου

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας έχει τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Ελλάδα"» και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για θέματα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, σκοπός του νόμου είναι η εκπροσώπηση στην Ελλάδα του αυτοτελούς θρησκευτικού νομικού προσώπου της Μονής Σινά. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η Μονή Σινά ιδρύθηκε περί το έτος 549 στο Όρος Σινά, όπου λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως με τον ίδιο σκοπό.

Η Μονή Σινά αναφέρεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 18 του Συντάγματος ως «Ιερά Μονή Σινά» και διοικείται από την ιερά σιναϊτική αδελφότητα σύμφωνα με τους θείους και ιερούς κανόνες.

Οργάνωση και λειτουργία του νομικού προσώπου

Το νομοσχέδιο αναφέρεται στην υποστήριξη του έργου της Μονής Σινά και στη διαχείριση της ανατεθείσας περιουσίας προς το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Σύμφωνα με το άρθρο 2, αντικείμενο είναι η σύσταση και η οργάνωση της διοίκησης και λειτουργίας αυτού του νομικού προσώπου.

Η νομοθετική ρύθμιση για τη Μονή Σινά συμπεριλαμβάνει 20 άρθρα συνολικά. Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με το παρόν σχέδιο νόμου «επιλύεται οριστικά το θεμελιώδες πρόβλημα της νομικής προσωπικότητας της Ι.Μ. Σινά στην Ελλάδα».

Διπλωματικές επαφές και διεθνής αγώνας

Το ζήτημα της Μονής Σινά βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι στις αρχές του μήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό και πίεσε προς την επίλυση του θέματος.

Η ελληνική διπλωματία προσπαθεί να διασφαλίσει:

  • Τον ελληνορθόδοξο χαρακτήρα της Μονής Σινά
  • Την εύρυθμη λειτουργία της για το μέλλον
  • Τη νομική υπόστασή της

Παράλληλα, συνεχίζεται ο αγώνας σε διεθνές επίπεδο για την άσκηση πίεσης προς την Αίγυπτο. Έλληνες ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν καταγγείλει τις ενέργειες σχετικά με την παραβίαση του καθεστώτος της ιστορικής Μονής Σινά.

Η στάση της σιναϊτικής αδελφότητας

Η σιναϊτική αδελφότητα, με επικεφαλής τον ηγούμενο της Μονής Σινά, Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό, συνεχίζει τις επαφές και τις ενημερώσεις προς τους θεσμικούς φορείς. Η αδελφότητα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στα δίκαια της Μονής Σινά.

Η κίνηση του υπουργείου Παιδείας να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή γέμισε ελπίδες την αδελφότητα. Προσδοκά να λάβει η Αίγυπτος το μήνυμα ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται όντως για τη Μονή Σινά και να αναγνωρίσει κι εκείνη το νομικό πρόσωπο αυτής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για «κρίσιμη μεταρρύθμιση για την υλοποίηση της συνολικής πολιτικής της κυβέρνησης για την ενδυνάμωση και την υποστήριξη της Ορθοδοξίας στην Ανατολή».