Το νέο Εθνικό Απολυτήριο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας αλλάζει εκ βάθρων το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με τη θέσπιση νέου τύπου Πανελλαδικών εξετάσεων που οδηγεί στην αναβάθμιση του Λυκείου και σε πιο δίκαιη αξιολόγηση των υποψηφίων. Οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από το σχολικό έτος 2029-2030, ξεκινώντας από τους μαθητές της Α' Λυκείου, για να αποτελέσουν δύο χρόνια μετά το "διαβατήριο" πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.


Στόχοι του νέου συστήματος Εθνικού Απολυτηρίου

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Απογευματινής, στόχος του Εθνικού Απολυτηρίου είναι η αποκατάσταση της αξιοπιστίας του Λυκείου ως εκπαιδευτικής βαθμίδας που παρέχει γνώσεις και δεξιότητες, καθώς και η δημιουργία αξιόπιστου συστήματος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Η βασική φιλοσοφία περιλαμβάνει την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο με βάση τον υπολογισμό βαθμών της Α', Β' και Γ' Λυκείου, με ειδικό συντελεστή ανά τάξη.

Παράλληλα, προβλέπεται η ενίσχυση της Τράπεζας Θεμάτων, μέσω της οποίας θα πραγματοποιούνται οι νέου τύπου Πανελλαδικές εξετάσεις, διατηρώντας τον αδιάβλητο και αξιοκρατικό χαρακτήρα των σημερινών εξετάσεων. Όπως τόνισε η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, η συζήτηση για το Εθνικό Απολυτήριο αποτελεί εθνική προτεραιότητα και κεντρική κυβερνητική επιλογή, όπως έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό. Το εγχείρημα έχει πολύ ευρύ αποτύπωμα πανεθνικής εμβέλειας, καθώς το νέο Λύκειο αφορά 230.000 μαθητές κάθε χρόνο, 23.500 εκπαιδευτικούς, χιλιάδες οικογένειες, τα Πανεπιστήμια και την αγορά εργασίας.

Έχουν ήδη συγκροτηθεί δύο επιστημονικές επιτροπές, με τη συμμετοχή του ΙΕΠ και πανεπιστημιακών, οι οποίες επεξεργάζονται σενάρια για τον συνυπολογισμό των βαθμών της Β' και Γ' Λυκείου στον τελικό βαθμό του Εθνικού Απολυτηρίου. Στον πυρήνα της στρατηγικής βρίσκεται η αποκατάσταση του παιδαγωγικού ρόλου του Λυκείου, με περισσότερο βάρος στην πορεία του μαθητή και περισσότερη εμπιστοσύνη στον εκπαιδευτικό. Ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων προτείνει τη σύνδεση των Πανελλαδικών εξετάσεων με το Εθνικό Απολυτήριο, όπως εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το ελληνικό μοντέλο εμπνέεται από συστήματα όπως το Matura, το Abitur και το Baccalauréat, προσαρμοσμένα στις εθνικές ανάγκες και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Το μοντέλο της "Matura" λειτουργεί ως ενιαίος τίτλος αποφοίτησης και πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε Ουγγαρία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία και Λιχτενστάιν.


Εθνικό Απολυτήριο: Χαρακτηριστικά του καινούργιου συστήματος

Η μετάβαση στο νέο σύστημα βασίζεται σε καλά σχεδιασμένο και σταδιακά εφαρμόσιμο πλαίσιο που περιλαμβάνει:

• Επικαιροποιημένα Προγράμματα Σπουδών και επιμόρφωση εκπαιδευτικών
• Ενίσχυση της παιδαγωγικής λειτουργίας κάθε τάξης
• Καθιέρωση προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων στις τρεις τάξεις
• Αναβαθμισμένη Τράπεζα Θεμάτων και διαβαθμισμένες εξετάσεις
• Εσωτερικά και εξωτερικά εργαλεία εποπτείας και αξιολόγησης
• Επέκταση πιστοποίησης ξένων γλωσσών εντός σχολείου


Η άποψη του καθηγητή Μπαμπινιώτη

Στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής ο καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ο κ. Μπαμπινιώτης, που συζητά το θέμα από το 2009, θεωρεί σημαντικό έναν διακομματικό διάλογο για την εφαρμογή του νέου συστήματος και την ανάκτηση της οντότητας και ποιότητας του Λυκείου. Επισημαίνει δύο μεγάλα προβλήματα: την πλήρη απαξίωση του Λυκείου με τη στροφή των παιδιών σε ελάχιστα μαθήματα και την εξάρτηση από τα φροντιστήρια, καθώς και το τραυματικό σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων που είναι απάνθρωπο, αναξιόπιστο, άδικο και πανάκριβο.

Ως λύση προτείνει να συνυπολογίζεται η επίδοση και των τριών τάξεων του Λυκείου για την είσοδο στα ΑΕΙ, αρχικά σε ποσοστό 20% με προοπτική αύξησης της βαρύτητας. Παράλληλα, θεωρεί ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν για αρκετό διάστημα, αλλά προτείνει τη δυνατότητα επανάληψης σε περίπτωση αποτυχίας σε ένα μάθημα.