Τηλεργασία: Περνάει στα αζήτητα το μεταπανδημικό καθεστώς - Γιατί οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία
Το τέλος της εποχής της τηλεργασίας
Η τηλεργασία μειώνεται παγκοσμίως καθώς οι εταιρείες απαιτούν επιστροφή στα γραφεία. Στην Ελλάδα καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά τηλεργασίας στην Ευρώπη

Η τηλεργασία που κυριάρχησε κατά την πανδημία περνάει πλέον στα αζήτητα, καθώς το κύμα επιστροφής στα γραφεία εξακολουθεί να επελαύνει. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Απογευματινής, πέντε χρόνια μετά τις εποχές του εγκλεισμού, η τηλεργασία φαίνεται να μειώνεται ορατά, με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές να ζητούν επιστροφή στα γραφεία και τους εργαζόμενους να επιθυμούν τις καθημερινές επαφές για ταχύτερη επίλυση ζητημάτων.
Καθώς πέρασαν τα χρόνια, οι μάσκες βγήκαν, οι αποστάσεις μειώθηκαν και οι απαιτήσεις των εργοδοτών άλλαξαν. Η εξ αποστάσεως εργασία, που στην περίοδο της νόσου COVID-19 έτεινε να γίνει θεσμός, συνθέτει πλέον μια νέα εργασιακή κανονικότητα που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή στα παραδοσιακά γραφεία.
Γιατί η τηλεργασία περνάει στα αζήτητα στις μεγάλες εταιρείες
Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι ευκαιρίες για θέσεις τηλεργασίας έχουν μειωθεί σημαντικά. Μόλις το 20% των δημοσιεύσεων στο LinkedIn αφορούν αποκλειστικά αποδιασμένες ή υβριδικές θέσεις εργασίας, ενώ ο ανταγωνισμός για την απόκτηση μιας θέσης τηλεργασίας είναι μεγάλος. Μελέτη του 2024 για τις επιχειρήσεις του S&P 500 διαπίστωσε ότι ο χρόνος στο γραφείο ενίσχυε την παραγωγικότητα και το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό εξηγεί γιατί η τηλεργασία απομακρύνεται ως επιλογή από τους εργοδότες που αναζητούν μεγαλύτερη αποδοτικότητα.
Ορισμένοι τύποι διευθυντών είναι πιο πιθανό να θέλουν πίσω το προσωπικό στα γραφεία, εξηγεί αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. «Οι εντολές επιστροφής στο γραφείο είναι πιο πιθανές σε επιχειρήσεις με άνδρες και ισχυρούς διευθύνοντες συμβούλους», εξήγησε ο καθηγητής Μαρκ Μα. Οι συγκεκριμένοι διευθυντές συνηθίζουν να εργάζονται στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, ενώ αισθάνονται ότι χάνουν τον έλεγχο των υπαλλήλων τους που εργάζονται από το σπίτι. Αυτό καθιστά την τηλεργασία στα αζήτητα στα μάτια τους.
Η κεντρική οδηγία επιστροφής στα γραφεία
Τους τελευταίους μήνες, οι υπάλληλοι σε όλες τις εταιρείες της Αμερικής έλαβαν την ενημέρωση ότι οι μέρες τηλεργασίας έχουν παρέλθει:
• Amazon, Dell και Walmart απαιτούν επιστροφή πέντε ημέρες την εβδομάδα
• Η αμερικανική κυβέρνηση ανακάλεσε τις πολιτικές τηλεργασίας
• Οι επιλογές που υπάκουαν στους όρους της τηλεργασίας δεν φαίνονται πλέον μονόδρομος
Την ίδια στιγμή που η τηλεργασία αποδυναμώνεται, άλλες τάσεις που τροφοδότησε η πανδημική κρίση παραμένουν. Οι οικονομικές παροχές, το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον και οι δυνατότητες εξέλιξης αποτελούν τα πιο σημαντικά κριτήρια επιλογής εργοδότη.
Η κατάσταση της τηλεργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη
Η επικράτηση της κατ' οίκον εργασίας ποικίλλει σημαντικά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έρευνα της Global Survey of Working Arrangements κατέγραψε το χαμηλότερο ποσοστό τηλεργασίας στην Ελλάδα, με μόλις 0,6 ημέρες την εβδομάδα. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει το υψηλότερο ποσοστό τηλεργασίας μεταξύ 18 ευρωπαϊκών χωρών, με τους εργαζόμενους να εργάζονται κατά μέσο όρο 1,8 ημέρες την εβδομάδα από το σπίτι. Στην Ελλάδα, η τηλεργασία παραμένει στα αζήτητα λόγω της δομής της οικονομίας που στηρίζεται σε τομείς όπως ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο και η φιλοξενία.
Σύμφωνα με ειδικούς, βαθύτεροι πολιτιστικοί και θεσμικοί παράγοντες παίζουν επίσης ρόλο, με την Ελλάδα να βαθμολογείται σχετικά χαμηλά στον ατομικισμό. Έρευνα της MARC για λογαριασμό της «Παπαστράτος» το 2023 αποκάλυψε ότι μόνο το 21% των Ελλήνων εργαζομένων συνέχισε να εργάζεται εξ αποστάσεως, επιβεβαιώνοντας ότι η τηλεργασία περνάει στα αζήτητα και στη χώρα μας.