Ο… τυφώνας «Μουρτζούκου» πήρε και σήκωσε, δίχως υπερβολή ολόκληρη την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών. Ολόκληρη η υπηρεσία τέθηκε σε αναστολή λειτουργίας κατόπιν παρέμβασης του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, ενώ επικουρικά λειτούργησε στην εκ βάθρων καρατόμηση της εν λόγω υπηρεσίας η διαβόητη υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου. Ως απότοκο όλων των παραπάνω, η εσπευσμένη παρέμβαση στελεχών του αρμόδιου υπουργείου, όπου με διπλή έφοδο κατάσχεσαν όλους τους ιατροδικαστικούς φακέλους από το 2020 έως και σήμερα.



Ειρήνη Λαγούση: Η παρέμβαση-κόλαφος κατά της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών

Φαίνεται όμως πως τα όσα συνέβησαν τα τελευταία πέντε χρόνια δεν είναι και τα μοναδικά που θα απασχολήσουν τις Αρχές. Κι αυτό διότι, όπως ανέδειξε το parapolitika.gr την περασμένη Δευτέρα (14/7), η οικογένεια της αδικοχαμένης Ειρήνης Λαγούδη προχώρησε μέσω του δικηγόρου της, Βασίλη Ταουξή, στην υποβολή αιτήματος για επανεξέταση του ιατροδικαστικού φακέλου της 43χρονης εκλιπούσας από την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών. Πρόκειται για την πρώτη υπόθεση η οποία λαμβάνει αυτή την οδό και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια.

Σήμερα το parapolitika.gr παρουσιάζει τα όσα διακρίνουν τόσο ο πολύπειρος νομικός όσο και τα μέλη της οικογένειας της αδικοχαμένης γυναίκας. Ο αδελφός της και τα τρία της παιδιά, οι οποίοι έχουν δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, προβαίνουν στην πρώτη επιθετική κίνηση στον δρόμο για την αποκάλυψη της αλήθειας πίσω από την «αυτοκτονία» της Ειρήνης Λαγούδη. Και η «αυτοκτονία» τίθεται εντός εισαγωγικών διότι τα όσα εντοπίστηκαν προανακριτικά, κυρίως από την πλευρά του ιατροδικαστή Ανδρέα Γκότση και δευτερευόντως από την Ασφάλεια Αγρινίου, μόνο εντός εισαγωγικών μπορούν να τεθούν. Σε αυτό συνηγορεί, άλλωστε, ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αγρινίου, ο οποίος «αντιλαμβανόμενος τα σκοτεινά σημεία και τη μη επαρκή θεμελίωση της εκδοχής της αυτοχειρίας ως αίτιο του θανάτου της αδερφής και μητέρα μας, ΛΑΓΟΥΔΗ Ειρήνης, επανεξετάζοντας και εκτιμώντας ενδελεχώς όλα τα στοιχεία της Δικογραφίας σχετικά με το θάνατό της, άσκησε ποινική δίωξη για τις εξής εγκληματικές πράξεις: α) της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία, β) της απόπειρας εμπρησμού κατά συναυτουργίας και γ) της ηθικής αυτουργίας στις ως άνω πράξεις».

Αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς την απόσταση της «αυτοχειρίας» από την εκτίμηση του εισαγγελέα πως εδώ μπορεί να έχουμε να κάνουμε με μία υπόθεση καλά οργανωμένης δολοφονίας.

Σε γενικές γραμμές το αίτημα επανεξέτασης της ιατροδικαστικής έκθεσης Γκότση, αποτελεί «κόλαφο» για τις ιατροδικαστικές πράξεις που τελέστηκαν εκείνη την εποχή, στα μέσα Γενάρη και αρχές Φεβρουαρίου του 2018. Ο νομικός Βασίλης Ταουξής παραθέτει όλα τα ερωτηματικά που γεννούν τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών, ενώ η οικογένεια της αδικοχαμένης Λαγούδη αμφισβητεί ανοικτά σειρά από πράξεις. Κινητήριος μοχλός των σοβαρότατων αιτιάσεων αποτελούν τα όσα έχει καταγράψει ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας, αντιστράτηγος ε.α. Ανδριανός Γκουρμπάτσης, επίτιμος υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος και πλέον δικαστικός πραγματογνώμων και διερευνητής εγκλημάτων εμπρησμού.


Βρέθηκε ποτέ ο ιατροδικαστής στον τόπο που εντοπίστηκε η Λαγούδη;

Η ανάλυση του απόστρατου ανώτατου αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος ουσιαστικά καταλύει οποιαδήποτε εκτίμηση είχε γίνει τόσο κατά την αστυνομική αυτοψία όσο και από την ιατροδικαστική, αν βεβαίως έγινε ποτέ τέτοια. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στη σχετική αίτηση προς την τριμελή επιτροπή ιατροδικαστών, η οποία και επικαλείται το διαβιβαστικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, η αυτοψία διενεργήθηκε παρουσία του ιατροδικαστή της Υπηρεσίας Πατρών, Ανδρέα Γκότση. Ωστόσο στο 24σέλιδο αίτημα προς επανεξέταση σημειώνεται πως δεν υπάρχει πρακτικό Έκθεσης Αυτοψίας, ήτοι έγγραφο που αποτυπώνει την εικόνα του τόπου ανεύρεσης του πτώματος μέσα από τα μάτια του ιατροδικαστή.

Η οικογένεια επιπροσθέτως ενίσταται για το γεγονός πως στην τελική Ιατροδικαστική Έκθεση Νεκροψίας Νεκροτομής που παραδόθηκε τον Μάιο του 2018 δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο στη νεκροψία που υποτίθεται έπρεπε να διενεργήσει στον τόπο του πιθανού εγκλήματος ο αρμόδιος ιατροδικαστής την 8η Ιανουαρίου του 2018, οπότε και εντοπίστηκε το θύμα. Αντιθέτως, γίνεται μόνο αναφορά στην νεκροψία της 9ης Ιανουαρίου του 2018, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νεκροτομείου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου του Ρίου. Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, κατά τη διάρκεια της κλήσης του εν λόγω ιατροδικαστή ως μάρτυρα από την ανακρίτρια Αγρινίου στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, κατά τον Μάιο του 2022, ο ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης, σύμφωνα με την οικογένεια, «δεν αναφέρθηκε καθόλου σε διενέργεια νεκροψίας επί του πτώματος κατά την αυτοψία του χώρου, την 8η-1-2018, ήτοι την ημέρα ανεύρευσής του στον τόπο του εγκλήματος».

Τα παραπάνω οδηγούν την οικογένεια να καταγράψουν μία πολύ σοβαρή καταγγελία: «Το γεγονός αυτό από μόνο του επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό μας περί ψευδούς δηλωθείσας παρουσίας του συγκεκριμένου αρμόδιου Ιατροδικαστή, κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε στο χώρο ανεύρεσης του πτώματος της αδερφής και μητέρας μας, ΛΑΓΟΥΔΗ Ειρήνης (όπως φέρεται να προκύπτει από την από 8-1-2018 Έκθεση Αυτοψίας- Έρευνας αυτοκινήτου και Κατάσχεσης Πειστηρίων)».


Οι τοξικολογικές

Την ίδια στιγμή πάντως στο 24σέλιδο αίτημα της οικογένειας προς την τριμελή επιτροπή, υπάρχουν κι άλλες σοβαρές παρατηρήσεις. Η οικογένεια καταγγέλλει ουσιαστικά πως οι τοξικολογικές εξετάσεις διενεργήθηκαν χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν τα δείγματα λήφθηκαν με τον κατάλληλο τρόπο, στον κατάλληλο τόπο και στον κατάλληλο χρόνο για την απεικόνιση των πραγματικών αποτελεσμάτων. Συν τοις άλλοις, στο αίτημα που υποβλήθηκε στους λειτουργούς του υπουργείου Δικαιοσύνης, γίνεται αναφορά στην απόφαση να μην ζητηθεί συγκεκριμένες εξετάσεις που να αποτυπώνουν την πιθανότητα ύπαρξης στον οργανισμό της άτυχης γυναίκας συγκεκριμένων δηλητηρίων αλλά κυρίως άλλων φαρμάκων που δύνανται φέρ’ ειπείν από το να μειώσουν τις αντιστάσεις της μέχρι και να την οδηγήσουν στον θάνατο.


Το χρονικό της υπόθεσης Λαγούδη 

Η Ειρήνη Λαγούδη, χήρα και μητέρα τριών παιδιών, βρέθηκε νεκρή στις 8 Ιανουαρίου 2018 στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου της, σε μια απομονωμένη τοποθεσία στην περιοχή Μυρτιά του Θέρμου Αιτωλοακαρνανίας. Το αυτοκίνητο έφερε ίχνη φωτιάς, η σορός είχε εγκαύματα, ενώ δίπλα της βρέθηκαν μπιντόνια με πετρέλαιο. Από την πρώτη στιγμή οι Αρχές μίλησαν για αυτοκτονία. Όμως η οικογένεια της άτυχης γυναίκας δεν πίστεψε ποτέ αυτή την εκδοχή.

Η ιστορία ξεκίνησε το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018. Η Ειρήνη φεύγει από το σπίτι της λέγοντας ότι θα πάει να πάρει γλυκά για τη γιορτή του γιου της στις 7 Ιανουαρίου. Η ώρα ήταν 10:30 το πρωί. Δεν επέστρεψε ποτέ. Η οικογένειά της κινητοποιείται αμέσως και ξεκινά τις αναζητήσεις. Δύο ημέρες μετά, γράφεται ο τραγικός επίλογος: η Ειρήνη εντοπίζεται νεκρή στο αυτοκίνητό της, σε σημείο όπου δεν θα πήγαινε ποτέ τυχαία. Οι συνθήκες: το σώμα της βρέθηκε στο πίσω κάθισμα, υπήρχαν εγκαύματα στο αριστερό μπράτσο, ίχνη αιθάλης έξω από το αυτοκίνητο και πατημασιές στο πίσω τζάμι και την οροφή.

Τα στοιχεία προκάλεσαν από την πρώτη στιγμή ερωτήματα. Το ιατροδικαστικό πόρισμα μιλά για αυτοχειρία από εισπνοή τοξικών ουσιών λόγω της φωτιάς. Οι πραγματογνώμονες μίλησαν για προσπάθεια διαφυγής, για μετακίνηση, για αγώνα να σωθεί.