Εκτός κάδρου επιχειρεί να κρατήσει την 43χρονη πρώην σύζυγο του θύματος ο 35χρονος εκτελεστής της δολοφονίας του Πολωνού καθηγητή του Μπέρκλεϊ, η οποία διαπράχθηκε μέρα μεσημέρι στις 4 Ιουλίου στην Αγία Παρασκευή. Αν και η γυναίκα κατηγορείται ως ηθική αυτουργός της στυγερής δολοφονίας, συνεχίζει να αρνείται κάθε εμπλοκή, επιμένοντας ότι δεν είχε καμία σχέση με την εκτέλεση του 43χρονου και πατέρα των παιδιών της.

Διαβάστε: Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον δράστη - Προσχεδιασμένο το έγκλημα από τον σύντροφο της πρώην συζύγου

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες της προανάκρισης, ο δράστης σχεδίαζε να εκτελέσει τον καθηγητή στο Χαϊδάρι, αμέσως μετά το προγραμματισμένο ραντεβού με παιδοψυχολόγο, όπου παρίστατο και η πρώην σύζυγος με τα παιδιά. Ωστόσο, το σχέδιο φαίνεται πως ανατράπηκε, παρά το γεγονός ότι η 43χρονη φέρεται να ενημέρωσε τον εκτελεστή μέσω ειδικής εφαρμογής.

Όπως εξήγησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι –ο φυσικός αυτουργός και οι τρεις συνεργοί του– «σε προανακριτικό επίπεδο αποδέχθηκαν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, τη συμμετοχή τους στο έγκλημα». Χρειάστηκε, όπως σημείωσε, εκτεταμένη έρευνα για τη συλλογή βιντεοληπτικού υλικού από την περιοχή, προκειμένου να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν οι κινήσεις των δραστών πριν και μετά το φονικό.

«Καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τόσο τα ψηφιακά ίχνη όσο και οι μαρτυρικές καταθέσεις», πρόσθεσε η κ. Δημογλίδου, επισημαίνοντας ότι η δολοφονία έγινε σε ώρα αιχμής και σε κεντρικό σημείο, γεγονός που οδήγησε σε πληθώρα αυτοπτών μαρτύρων.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο εκτελεστής διέφυγε από την περιοχή πεζός, διανύοντας μεγάλη απόσταση, και δεν αποχώρησε μαζί με τους συνεργούς του, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Στη συνέχεια, μετακινήθηκε με άλλο μέσο σε διαφορετική περιοχή, προσπαθώντας να καλύψει τα ίχνη του.

Ως προς το κίνητρο σημείωσε: «Επειδή ακριβώς ο άνθρωπος αυτός δεν είχε απασχολήσει ποτέ ουσιαστικά, οι αστυνομικοί από την αρχή άρχισαν να ψάχνουν στο πολύ στενό οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Έτσι σιγά σιγά διαπίστωσαν ότι υπήρχε κάποιο παρελθόν με την πρώην σύζυγό του, κάποια διαμάχη για την επικοινωνία με τα παιδιά.

Στη συνέχεια, με μαρτυρικές καταθέσεις, κατέληξαν στο ότι υπάρχουν κάποιες διαφορές με την προηγούμενη οικογένειά του. Έτσι φτάσαμε στους δράστες.

Το δύσκολο εδώ είναι ότι η γυναίκα που έχει συλληφθεί δεν έχει δώσει κανένα στοιχείο στους αστυνομικούς, έχει αρνηθεί να απολογηθεί προανακριτικά. Έχει καταθέσει σε προγενέστερο χρόνο για κάποιες πληροφορίες που ήθελε να δώσει στην αστυνομία. Γι’ αυτό ακριβώς δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, η εικόνα που έχουμε είναι από τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, οι οποίοι αναφέρουν οικονομικές και προσωπικές διαφορές με τη σύζυγο».

Σε ερωτήσεις αν υπάρχουν κοινοί λογαριασμοί στην Αμερική που έχουν μέσα σεβαστά ποσά, αλλά και πρόσφατη δικαστική απόφαση που αφορά τα παιδιά, η κ. Δημογλίδου απάντησε: «Έχετε πληροφορίες βλέπω. Εγώ αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι όντως αναφέρονται από μάρτυρες οικονομικές διαφορές. Ακόμη βέβαια δεν έχουν διαπιστωθεί ξεκάθαρα από την ελληνική αστυνομία. Όπως και η διαφωνία ουσιαστικά ως προς την επικοινωνία με τα παιδιά. Βέβαια για αυτό υπάρχει δικαστική απόφαση που επέτρεπε και στο θύμα να έχει επικοινωνία κανονικά με τα παιδιά του».

Για όσα έχουν καταγγελθεί σχετικά με τη στάση της ΕΛ.ΑΣ. αναφορικά με τα παιδιά, η κ. Δημογλίδου είπε: «Ποτέ η κατηγορούμενη δεν ήρθε σε επαφή στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Ήταν σε έναν ξεχωριστό χώρο μαζί με τα παιδιά της, επειδή η ίδια επέλεξε να έχει τα παιδιά της μαζί. […] Σε καμία περίπτωση τα παιδιά δεν αντιλήφθηκαν τον λόγο που βρισκόταν εκεί η μητέρα. Ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή ο εισαγγελέας Ανηλίκων και διέταξε να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο, σε ένα δημόσιο νοσοκομείο».