Το επόμενο κεφάλαιο στη μακρά και πολυσυζητημένη δικαστική διαδρομή της υπόθεσης του Πέτρου Φιλιππίδη θα γραφτεί στον Αρειο Πάγο. Μετά την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών πριν από λίγα 24ωρα, οι συνήγοροι υπεράσπισης προανήγγειλαν την κατάθεση αίτησης αναίρεσης, επιδιώκοντας την ακύρωση της ετυμηγορίας, που καταδίκασε τον γνωστό ηθοποιό για δύο υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, συγκεκριμένα για δύο απόπειρες βιασμού, μία το 2010 και ακόμα μία το 2014.

Η άμεση αντίδραση του γνωστού ηθοποιού και της υπεράσπισής του ήταν η ανακοίνωση της πρόθεσής του να προσφύγει στον Αρειο Πάγο όταν θα καθαρογραφεί
η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών. «Η απόφαση του δικαστηρίου μάς κρατάει ζωντανούς. Είμαστε εδώ, τη σεβόμαστε, αλλά δεν σταματάει εδώ η διαδικασία αυτή. Σίγουρα θα πάμε και στον Αρειο Πάγο», είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.


Πέτρος Φιλιππίδης: Επιμένει στην αθωότητά του

Ο Πέτρος Φιλιππίδης, παρά τις κρίσεις τόσο του πρωτοβάθμιου όσο και του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, επιμένει ότι είναι αθώος και, όπως όλα δείχνουν,
θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Αυτό, παρά το γεγονός ότι η ποινή που του επιβλήθηκε είναι χαμηλή σε σχέση με όσα προβλέπονται.
Την ημέρα έκδοσης της ετυμηγορίας αποχώρησε από το δικαστήριο χωρίς να κάνει δήλωση. Οπως αναφέρουν άνθρωποι του περιβάλλοντός του στα «Π», βρίσκεται σε δύσκολη ψυχολογική κατάσταση, ωστόσο παραμένει αποφασισμένος να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Το δικαστήριο, έπειτα από μια μακρά ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε εννέα μήνες, έκρινε ένοχο τον Πέτρο Φιλιππίδη, όπως πραναφέρθηκε, για δύο πράξεις απόπειρας βιασμού, όπως και πρωτόδικα. Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση που του είχε αποδοθεί. Το Εφετείο τελικά του επέβαλε συνολική ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή. Πρωτόδικα στον γνωστό ηθοποιό είχε επιβληθεί ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και του είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση μέχρι την έκδοση απόφασης από το Εφετείο.


Ανατριχιαστικές

Η δίκη στο Εφετείο άρχισε τον Νοέμβριο του 2024, ενώ οι καταγγελίες έφτασαν στις εισαγγελικές Αρχές το 2021 μέσω του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το οποίο
είχε στείλει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών τον σχετικό φάκελο. Από την αρχή της διαδικασίας ο κατηγορούμενος αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι οι σχέσεις του με τις γυναίκες που τον κατήγγειλαν υπήρξαν συναινετικές και ότι στόχος τους ήταν να τον πλήξουν ηθικά και επαγγελματικά.

Στην αίθουσα του Εφετείου κατέθεσαν περισσότερα από τριάντα άτομα, μεταξύ αυτών οι δύο καταγγέλλουσες, συνάδελφοί τους και πρόσωπα από το οικογενειακό περιβάλλον του κατηγορουμένου. Οι περιγραφές των θυμάτων ήταν ανατριχιαστικές. Η πρώτη καταγγέλλουσα, η οποία και στον πρώτο βαθμό αλλά και στο Εφετείο κατέθεσε με ανοικτές τις θύρες του δικαστηρίου, ανέφερε τα όσα φέρεται να υπέστη το 2010 στο καμαρίνι του Θεάτρου Μουσούρη, ενώ είχε πάει να συναντήσει τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να μιλήσουν για έναν ρόλο. «Με έσπρωξε στον τοίχο, με ακινητοποίησε, δεν μπορούσα να κουνηθώ. Πάγωσα. Δεν πίστευα ότι θα με υπερασπιστεί κανείς, ότι θα με πίστευαν», είχε καταθέσει με δάκρυα στα μάτια.

Η υπεράσπιση επιχείρησε να αποδομήσει την αξιοπιστία των μαρτυριών, παρουσιάζοντας στοιχεία που, κατά τον κατηγορούμενο, αποδείκνυαν ότι οι σχέσεις ήταν συναινετικές. «Ολα όσα καταγγέλλονται είναι μυθοπλασίες. Δεν είμαι εγκληματίας, δεν άσκησα ποτέ βία», είχε αναφέρει ο ίδιος ο Π. Φιλιππίδης στην απολογία του. Παράλληλα, οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνιζαν ότι οι καταγγελίες έγιναν με καθυστέρηση πολλών ετών και σε συνθήκες πίεσης από τη δημοσιότητα του «#ΜeΤoo».

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι στον Αρειο Πάγο η υπεράσπιση θα επικεντρωθεί σε δικονομικές πλημμέλειες σε ζητήματα αιτιολογίας της απόφασης και σε ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της δίκαιης δίκης. Οποια κι αν είναι η έκβαση, η δίκη Φιλιππίδη έχει ήδη καταγραφεί ως η πιο πολύκροτη υπόθεση της εποχής του ελληνικού «#ΜeΤoo», αλλά και γενικότερα των υποθέσεων που σχετίζονται με την έμφυλη βία. Εφερε στο προσκήνιο το κίνημα ενδυνάμωσης των θυμάτων, αλλά και τις δυσκολίες που συναντούν όσοι καταγγέλλουν έπειτα από χρόνια σιωπής.

Πλέον, το βλέμμα όλων στρέφεται στον Αρειο Πάγο, όπου θα κριθεί αν η καταδικαστική απόφαση θα αντέξει στον ανώτατο έλεγχο νομιμότητας. Μέχρι τότε, ο Πέτρος Φιλιππίδης θα συνεχίσει να υπεραμύνεται της αθωότητάς του, τη στιγμή που οι δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν δηλώνουν ανακουφισμένες και δικαιωμένες από την κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης καθώς και έτοιμες να δώσουν ακόμα μία μάχη στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Για εκείνες και τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας που βρέθηκαν δίπλα τους όλο αυτό το διάστημα η απόφαση του δικαστηρίου, ιδίως μετά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, με την οποία ζητήθηκε η αθώωση του ηθοποιού λόγω αμφιβολιών, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα προστασίας των θυμάτων σεξουαλικής βίας, ώστε να σπάνε τη σιωπή τους, έστω και έπειτα από χρόνια, και να μη φοβούνται να καταγγείλουν τις κακοποιητικές πράξεις που έχουν υποστεί.


* Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Ιουλίου