Η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους γνώστες των εσωτερικών εξελίξεων. Η διαφθορά και οι παράνομες δραστηριότητες που αποκαλύφθηκαν στην υπηρεσία είχαν προκαλέσει ήδη την αναστολή καθηκόντων δύο στελεχών από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη.

Ιατροδικαστική Πατρών: Συστηματική αποφυγή γνωματεύσεων σε σοβαρά εγκλήματα

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, οι ιατροί του καταλόγου δικαστικών πραγματογνωμόνων αρνούνταν συστηματικά να συμμετέχουν σε υποθέσεις ανθρωποκτονιών, διακίνησης ναρκωτικών και οικονομικών εγκλημάτων που συνδέονταν με το λιμάνι της Πάτρας. Η άρνησή τους εστιαζόταν ιδιαίτερα σε δικογραφίες που φέρουν την υπογραφή συγκεκριμένου ιατροδικαστή.

Οι εκθέσεις του συγκεκριμένου ιατροδικαστή υπόκεινται σε έλεγχο από την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα, παρόλα αυτά η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων για παλαιότερες περιπτώσεις παραμένει προβληματική.

Το δίκτυο χαρτοπαικτικών λεσχών και η σύνδεση με τη Δικαιοσύνη

Από το 2002 έως το 2003 λειτουργούσε στην περιοχή της πλατείας Όλγας χαρτοπαικτική λέσχη υπό την ευθύνη στενού συγγενούς ιατροδικαστή. Ο ίδιος διατηρούσε εστιατόριο κοντά στο δικαστικό μέγαρο της οδού Γούναρη και ξενοδοχείο που φιλοξενούσε κυρίως μετατιθέμενους δικαστές και εισαγγελείς.

Την εποπτεία του δικτύου ασκούσε ο Ανδρέας Παΐζης, ιδιοκτήτης άλλης χαρτοπαικτικής λέσχης και κεντρική φιγούρα του υποκόσμου της Δυτικής Ελλάδας.

Η δολοφονία Παΐζη και οι συνέπειές της

Τον Απρίλιο του 2005, η εν ψυχρώ εκτέλεση του Παΐζη στην είσοδο του καταστήματός του άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Κατά τη διάρκεια τριών ετών πριν τη δολοφονία του, πολλοί λειτουργοί της Δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, κατήγγειλαν εκβιασμούς στα διοικητικά τους όργανα.

Παράλληλα, δικηγορικό γραφείο πραγματοποιούσε επικερδείς δραστηριότητες στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, με επικεφαλής που έχει πλέον αποβιώσει.

Το δίκτυο διαφθοράς στον ιατρικό κλάδο

Το 2007 η Ασφάλεια Πάτρας ενημέρωσε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για τις κοινές δραστηριότητες εγκληματικών στοιχείων με ιατροδικαστές και ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων. Το δίκτυο περιλάμβανε:

• Νευρολόγους, καρδιολόγους, παθολογοανατόμους και ψυχίατρους δημόσιων νοσοκομείων
• Ιατρούς από τις περιφέρειες Αχαΐας, Ηλείας, Αιτωλοακαρνανίας και Κορινθίας
• Συμβολαιογράφους που συνεργάζονταν σε υποθέσεις θανάτων εύπορων ηλικιωμένων

Οι παράνομες δραστηριότητες περιλάμβαναν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών για αποφυλακίσεις και απόκρυψη στοιχείων σε υποθέσεις δολοφονιών.

Ύποπτοι θάνατοι και ανεξιχνίαστες υποθέσεις

Η υπόθεση του υποδιοικητή της Δίωξης Ναρκωτικών Αχαΐας που βρέθηκε νεκρός στην παραλία Πατρών προκάλεσε ερωτηματικά. Ο άνδρας είχε δεχθεί δύο σφαίρες στην καρδιά, γεγονός που προκάλεσε απορίες στην ΕΛ.ΑΣ. για τη δυνατότητα αυτοκτονίας με δεύτερη σφαίρα.

Τον Μάρτιο του 2013 δολοφονήθηκαν με υποπολυβόλα οι Βασίλης Σινούρης και Κώστας Φράγκος, γνωστές φιγούρες του πατρινού υποκόσμου. Όλες οι ανθρωποκτονίες αυτού του προφίλ στον νομό, συμπεριλαμβανομένων πέντε αλλοδαπών, παραμένουν ανεξιχνίαστες, ενώ δύο αρχειοθετήθηκαν το 2022.

Η κατάσταση σήμερα και τα ελλείποντα έγγραφα

Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, πέραν των ιατροδικαστών που τέθηκαν σε αναστολή, απομακρύνθηκαν και ο μοναδικός εναπομείνας ιατροδικαστής Ανδρέας Γκότσης και ο προϊστάμενος της γραμματείας Σταύρος Αρβανιτάκης.

Από τους φακέλους που εξετάστηκαν διαπιστώθηκε η απουσία σημαντικών εγγράφων, κυρίως πιστοποιητικών ιατροδικαστικής εξέτασης που φέρουν σφραγίδα, υπογραφή ιατροδικαστή και φωτογραφίες σορών.

Η προειδοποίηση από τη δίκη Πισπιρίγκου

Στη δεύτερη δίκη της Πισπιρίγκου για τις αιτίες θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας, η εισαγγελέας της έδρας Δημοπούλου εξέφρασε σκληρή κριτική για τις παθογένειες του κρατικού ιατροδικαστικού μηχανισμού.

Χρησιμοποίησε όρους όπως «οχαδερφισμός», «αντιεπιστημονικότητα», «επιπολαιότητα», «αναξιοπιστία» και «σκοπιμότητες» για μερίδα κρατικών ιατροδικαστών, αναφερόμενη ακόμη και σε «επιχειρούμενη συγκάλυψη της αλήθειας».

Ζήτησε διαβίβαση των πρακτικών της δίκης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για έρευνα τεσσάρων ιατροδικαστών και ενός παθολογοανατόμου για ψευδή κατάθεση. Αυτή η κίνηση προκάλεσε την παρέμβαση του υπουργείου Δικαιοσύνης.