Προσωρινά κρατούμενοι, με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα, κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της δολοφονίας του 58χρονου καθηγητή του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Αγία Παρασκευή, ανήμερα της 4ης Ιουλίου.

Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους

Πρώτος οδηγήθηκε ενώπιον της ανακρίτριας ο 35χρονος σύντροφος της πρώην συζύγου του θύματος, ο οποίος ομολόγησε το έγκλημα και δήλωσε μετανιωμένος. Σύμφωνα με πληροφορίες, εμφανίστηκε συναισθηματικά φορτισμένος και ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο.

Ακολούθησαν οι απολογίες των τριών φερόμενων συνεργών του, του 30χρονου Βούλγαρου και δύο ακόμη κατηγορουμένων, 23 και 16 ετών, αλβανικής καταγωγής. Και οι τρεις αρνήθηκαν τις κατηγορίες που τους αποδίδονται, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν γνώση για την πρόθεση του 35χρονου να φτάσει μέχρι τη δολοφονία.

Ο 30χρονος φέρεται να υποστήριξε ότι είχε απλώς γνωριμία με τον 35χρονο, ο οποίος του ζήτησε να του βρει κάποιον για να εκφοβίσει τον πρώην σύζυγο της συντρόφου του, επειδή –όπως του είπε– υπήρχαν ζητήματα με τα παιδιά. Όπως φέρεται να ανέφερε στην απολογία του, του συνέστησε τον 23χρονο χωρίς να γνωρίζει απολύτως τίποτα για δολοφονικά σχέδια. Περιέγραψε ακόμη πως ο 35χρονος του άφησε το αυτοκίνητο με το κινητό του τη μέρα της δολοφονίας και του ζήτησε να το κάνει βόλτες ώστε να φαίνεται πως κινείται. Ο ίδιος τελικά το πήρε το επόμενο πρωί και το πάρκαρε. Όταν ο 35χρονος τον επισκέφτηκε στο Τολό, του αποκάλυψε ότι σκότωσε τον καθηγητή και του είπε ότι οι άλλοι συνεργοί τον εγκατέλειψαν. Την επόμενη ημέρα του ζήτησε να κρατήσει το στόμα του κλειστό και του είπε πως θα του δώσει 50.000 ευρώ «επειδή και σας έμπλεξα», όπως φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.

Ο 23χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι γνώρισε τον 35χρονο μέσω του 30χρονου και του ζητήθηκε να βοηθήσει στον εκφοβισμό ενός άνδρα που –όπως του είπαν– είχε βλάψει παιδιά. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ιδέα για σχεδιαζόμενη δολοφονία και κατάλαβε πως κάτι δεν πήγαινε καλά μόνο όταν άκουσε τον 35χρονο να οπλίζει το περίστροφο μέσα στο αυτοκίνητο. Εκείνη τη στιγμή, όπως είπε, πανικοβλήθηκε, κατέβηκε από το όχημα και έφυγε άρον άρον από το σημείο μαζί με τον 16χρονο. Δεν είχε, όπως υποστήριξε, καμία περαιτέρω επαφή με τον 35χρονο και δεν γνώριζε τίποτα για την 43χρονη σύντροφό του.

Ο 16χρονος, που κατηγορείται επίσης για άμεση συνέργεια, υιοθέτησε παρόμοια υπερασπιστική γραμμή, λέγοντας πως δεν είχε καμία γνώση των πραγματικών προθέσεων του βασικού κατηγορούμενου και πως αποχώρησε σοκαρισμένος μόλις αντιλήφθηκε τι συνέβαινε.

Τελευταία απολογήθηκε η 43χρονη σύντροφος του 35χρονου, πρώην σύζυγος του θύματος, η οποία κατηγορείται για ηθική αυτουργία. Η ίδια αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή, υποστηρίζοντας ότι δεν είχε ιδέα για το τι σκόπευε να κάνει ο σύντροφός της και πως ουδέποτε του έδωσε τέτοια εντολή ή τον ενθάρρυνε. Επέμεινε ότι δεν είχε γνώση της πράξης και πως αιφνιδιάστηκε με τα γεγονότα.

Η ανακριτική διαδικασία συνεχίζεται, ενώ οι αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα γύρω από τα κίνητρα της δολοφονίας, τις σχέσεις των κατηγορουμένων μεταξύ τους και το ενδεχόμενο ύπαρξης προσχεδιασμού.