Αίτηση αναίρεσης της δικαστική απόφασης της Αιγύπτου για αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος Ιεράς Μονής Σινά προετοιμάζεται να παραδώσει η νομική ομάδα του Χρήστο Κομπιλίρη, νομικό εκπρόσωπο της ιστορικής Μονής. Μάλιστα, η ομάδα βρίσκεται στο Κάιρο, προκειμένου να παρουσιάσουν την αμφισβήτηση για την άδικη -κατά τον ίδιο- απόφαση, ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Διαβάστε: Μονή Σινά: Νομοσχέδιο για νομική υπόσταση στην Ελλάδα - Το περιεχόμενο, ο σκοπός και η στάση της σιναϊτικής αδελφότητας

Συγκεκριμένα, ο ίδιος έγραψε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Στο Καϊρο, με την νομική μας ομάδα, προετοιμάζοντας την αίτηση αναίρεσης ενώπιον του Court of Cassation κατά της άδικης αποφάσεως του Εφετείου της Ισμαηλίας, η οποία άνοιξε τον ασκό Αιόλου αμφισβητώντας τα ιστορικά ιδιοκτησιακά δικαιώματα δεκαπέντε αιώνων της Ιεράς Μονής Σινα».

 

Η "Διαθήκη του Μωάμεθ" για την Μονή Σινά

Υπενθυμίζεται ότι, Η Μονή, ένα από τα σημαντικότερα χριστιανικά μοναστικά κέντρα παγκοσμίως, φέρει έναν μοναδικό χαρακτήρα διαθρησκειακής αποδοχής, βασισμένο στη λεγόμενη «Διαθήκη του Μωάμεθ». Πρόκειται για ένα ιστορικό έγγραφο που αποδίδεται στον προφήτη του Ισλάμ, με το οποίο παρέχεται προστασία στους ορθόδοξους μοναχούς και εγγυάται την ασφάλειά τους υπό μουσουλμανική εξουσία. Το έγγραφο φέρει μάλιστα το αποτύπωμα της παλάμης του Μωάμεθ, προσδίδοντάς του ιδιαίτερο συμβολισμό και βαρύτητα.

Ωστόσο, μια πρόσφατη δικαστική απόφαση στην Αίγυπτο έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό, καθώς επιτρέπει την τουριστική αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της Μονής. Η απόφαση αναγνωρίζει μεν τη νόμιμη κατοχή των χώρων λατρείας από τη Μονή, όχι όμως και την ιδιοκτησία τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για παρεμβάσεις στον χαρακτήρα του χώρου.

Μονή Σινά: Νομοσχέδιο για νομική υπόσταση στην Ελλάδα - Περιεχόμενο και σκοπός

Παράλληλα, νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία "Ελληνορθόδοξη Ιερά Βασιλική Αυτόνομη Μονή του Αγίου και Θεοβαδίστου Όρους Σινά στην Ελλάδα"» έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για θέματα της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, σκοπός του νόμου είναι η εκπροσώπηση στην Ελλάδα του αυτοτελούς θρησκευτικού νομικού προσώπου της Μονής Σινά. Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται ότι η Μονή Σινά ιδρύθηκε περί το έτος 549 στο Όρος Σινά, όπου λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως με τον ίδιο σκοπό.

Η Μονή Σινά αναφέρεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 18 του Συντάγματος ως «Ιερά Μονή Σινά» και διοικείται από την ιερά σιναϊτική αδελφότητα σύμφωνα με τους θείους και ιερούς κανόνες.