Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκαν τα δύο νέα Εθνικά Θαλάσσια Πάρκα, τα οποία θα δημιουργηθούν στο Ιόνιο Πέλαγοςκαι τις Νότιες Κυκλάδες, με προθεσμία συμμετοχής των πολιτών και φορέων έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Στόχος της διαβούλευσης είναι η υποβολή σχολίων και προτάσεων για την τελική διαμόρφωση του πλαισίου προστασίας.
Τα νέα πάρκα εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο διασυνδεδεμένων προστατευόμενων περιοχών, το οποίο υπερβαίνει τις υπάρχουσες, μεμονωμένες ζώνες του δικτύου Natura 2000. Σκοπός τους είναι η διατήρηση της μοναδικής βιοποικιλότητας, η προστασία και η αποκατάσταση των οικοτόπων και η προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με το θαλάσσιο περιβάλλον. Ωστόσο, λόγω της μετατροπής μεγάλων εκτάσεων, συνολικά 80 παραλίεςστα νησιά του Ιονίου και σε τμήμα της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, εντάσσονται στο θαλάσσιο πάρκο, γεγονός που επιφέρει περιορισμούς σε δημοφιλείς προορισμούς για τουρίστες και λουόμενους.
Αυτές είναι οι 80 παραλίες που εντάσσονται στο Θαλάσσιο Πάρκο Ιονίου
Ποιες είναι οι "απάτητες παραλίες"
Ο θεσμός των «απάτητων παραλιών» θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2024, κι όπως αναφέρεται στη σχετική ΚΥΑ, «στο σύνολο των περιοχών αυτών απαγορεύεται η
παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως:
1. Η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων,
2. η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων από δέκα (10) άτομα,
3. η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης, για την άσκηση δραστηριοτήτων,
4. η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών κ.ά.
5. η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής,
6. λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτήριου.
Εντός των ορίων του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ιονίου εντοπίζονται 32 «απάτητες παραλίες», οι οποίες επικαλύπτονται μερικώς ή εξολοκλήρου με αμμώδεις ακτές οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στα όρια του θαλάσσιου πάρκου, καθώς αποτελούν αναπαραγωγικό βιότοπο για τις θαλάσσιες χελώνες.
Νότια των Αντικυθήρων και θα καλύπτει συνολική έκταση άνω των 14.000 km² (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων περιοχών Natura 2000 συνολικής έκτασης 3.668,86 km²). Το πάρκο θα καλύπτει πάνω από το 11% των ελληνικών χωρικών υδάτων, με τον Ιόνιο τομέα της Ελληνικής Τάφρου να αποτελεί τον πυρήνα του.
Το πάρκο δημιουργείται λόγω της μεγάλης σημασίας της περιοχής για τα θαλάσσια θηλαστικά, όπως οι Physeter macrocephalus, Ziphius cavirostris και Stenella coeruleoalba. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική παρουσία της φώκιας Monachus monachus, καθώς και δελφινιών Grampus griseus, Delphinus delphis και Tursiops truncatus. Η περιοχή περιλαμβάνει μία από τις πιο σημαντικές περιοχές ωοτοκίας για τη Caretta caretta, περιοχές με Posidonia oceanica και Cystoseira spp s.l., καθώς και φυσικούς οικότοπους υφάλων.
Σε βαθιά ύδατα υπάρχουν επίσης σχηματισμοί κοραλλιών και βαθύβια κοράλλια, τα οποία αποτελούν θαλάσσιους βιογενείς οικοτόπους υψηλής αξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας