Με καταθέσεις μαρτύρων προταθέντων από την οικογένεια της Κυριακής Γρίβα συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο για να την στυγερή δολοφονία. Πρώτος στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε ο ιατροδικαστής, Δημήτριος Γαλεντέρης, τεχνικός σύμβουλος του πατέρα της 28χρονης Κυριακής. Ο μάρτυρας εκτίμησε ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε την πράξη έχοντας πλήρη συνείδηση.

Διαβάστε: Δίκη για την Κυριακή Γρίβα: "Ο κατηγορούμενος είχε πλήρη συνείδηση κατά την τέλεση της πράξης του" - Καταπέλτης η καθηγήτρια Ψυχιατρικής

«Έκανα εγώ τη διαδρομή ο ίδιος από το σπίτι της Κυριακής στο ΑΤ, είδα πάρκαρε, που στάθηκε, δεν έχει καμία κατασταλτική κίνηση, τα βήματα που κάνει, η οδήγηση, το παραμέρισμα που έκανε, μιλάμε για αποφάσεις ενός ανθρώπου που έχει πλήρη συνείδηση. Εάν πάτε στο χώρο και δείτε, πώς θα έπρεπε να κινείται σε μία απόσταση, ούτε πολύ μακριά, ούτε πολύ κόντα καθώς και το πώς πάρκαρε και επιτέθηκε στο θύμα του, θα δείτε ότι έχει πλήρη συνείδηση» είπε ο μάρτυρας ενώ εξήγησε ότι η τελευταία μαχαιριά ήταν αυτή που της στέρησε τη ζωή στην Κυριακή.

Ο μάρτυρας ήταν ξεκάθαρος ότι στόχος του κατηγορούμενου ήταν να πεθάνει η Κυριακή ωστόσο το τελευταίο χτύπημα ήταν και εκείνο της έκοψε το νήμα της ζωής. «Πρέπει να αντιστάθηκε η Κυριακή, έχει αμυντικά χτυπήματα, το πρώτο χτύπημα, ήταν στην πλευρά της καρδιάς και το τελευταίο χτύπημα βρήκε την καρδιά, μιλάμε για μια μαζικότητα χτυπημάτων» είπε.

Πρόεδρος: Δηλαδή θα μπορούσε να ζούσε εάν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα;

Μάρτυρας: Θα μπορούσε να ζούσε, εάν δεν υπήρχε το τελευταίο χτύπημα, θεωρώ ότι δεν θα είχε καταλήξει.

Αντίθετα, ο μάρτυρας είπε ότι τα χτυπήματα που έχει ο κατηγορούμενος είναι επιφανειακά. «Το χτύπημα το τελευταίο που είναι στη δεξιά πλευρά προκάλεσε τη ρήξη στην καρδιά» είπε ο μάρτυρας, προσθέτοντας «είναι τραύματα επιφανειακά. Σίγουρα, έπεσε αίμα αλλά είναι από τα τριχοειδή του δέρματος. Εάν είχε τραυματιστεί σοβαρά θα είχε πεθάνει εκεί. Στο νοσοκομείο γίνεται η συρραφή των τραυμάτων τα οποία είναι δερματικά. Δεν υπάρχει καμία εξαγγείωση. Είναι ένας αυτοτραυματισμός, όχι απόπειρα αυτοκτονίας».

Πρόεδρος: Θέλει να αυτοτραυματιστεί διότι έκανε κάτι κακό;

Μάρτυρας: Έτσι θεωρώ.

Πρόεδρος: Επειδή έκανε κάτι κακό, θέλει να πονέσει και σωματικά;

Μάρτυρας: Ναι

Πρόεδρος: Είναι ένα είδος μετάνοιας;

Μάρτυρας: Εκεί είχε συνείδηση να αντιληφθεί ότι αυτό που έκανε είναι λάθος. Ο τεχνικός σύμβουλος του πατέρα της Κυριακής Γρίβα αμφισβήτησε καταθέτοντας στο δικαστήριο και από τις απόπειρες αυτοκτονίας στις οποίες φέρεται να είχε προβεί ο κατηγορούμενος πριν και μετά το έγκλημα. Όπως ανάφερε κατά την άποψη του, σε καμία από αυτές δεν προέκυπτε ότι ο κατηγορούμενος ήθελε να προβεί σε πραγματική πράξη και τόνισε ότι η δίκη του κρίση είναι πως δεν υπάρχει αληθής επιθυμία να καταλήξει. «Δεν ήθελε να προβεί σε πραγματική πράξη. Η δίκη μου κρίση είναι ότι δεν υπάρχει αληθής επιθυμία να καταλήξει» είπε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Υπάρχουν απόπειρες, ενώ κρατείται.

Μάρτυρας: Ναι, βρέθηκε το σημάδι που βρόγχου. Αυτό που δεν μπορώ να δεχθώ είναι ότι έγινε ΚΑΡΠΑ 20 λεπτά και επανήλθε. Εάν επανηλθε προφανώς δεν είχε πεθάνει ποτέ.

Απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέας για ένδειξη «διπολική διαταραχή» που εμφανίζεται στην ΗΔΙΚΑ, το 2020 είπε ότι «με ένα απλό κλικάρισμα εμφανίζεται μια διάγνωση για να γίνει η συνταγογράφηση».

Εισαγγελέας: Μπορεί η χρήση των ναρκωτικών να προκαλέσει διπολική διαταραχή;

Μάρτυρας: Πρέπει να υπάρχει ένα σαφές μανιακό επεισόδιο για να διαγνωστεί η διπολική διαταραχή.

Πατέρας Κυριακής: Να μας κάνει τώρα ένα επεισόδιο.

Μάρτυρας: Ήταν ένας άνθρωπος σε ήρεμη κατάσταση, δεν υπήρχε καμία αντιδικία μεταξύ τους εκείνη τη στιγμή… εάν δεν υπάρχει κάποια παρόρμηση που δεν μπορεί να καταπολεμήσει από τον ίδιο, δεν υπάρχει διαταραχή…Ο δράστης που κρατάει μαχαίρι για να είναι σίγουρος πρέπει να καταφέρει πολλές μαχαιριές. Ήταν όλα τα χτυπήματα στο θώρακα. Δεν είναι περιοχές που είναι «αθώες», εκεί είναι ο πνεύμονας, η καρδιά. Εάν μαχαίρωνε στον μηρό θα σας έλεγε είναι πιο «αθώες» περιοχές. Ο συγκεκριμένος αριθμός χτυπημάτων και η περιοχή που τα κατέφερε που δημιουργούν την εντύπωση πως είχε σκοπό να πεθάνει η Κυριακή» είπε επίσης ο κ. Γαλεντερης.

Υποστήριξη κατηγορίας: Υπάρχει περίπτωση το τραύμα στο λαιμό να έγινε από ατύχημα;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αποκλείσω επειδή υπάρχει η πάλη μεταξύ τους.Είναι περιοχή δύσκολη για να υπάρχει κάτι τέτοιο λόγο αντιπαράθεσης. (…)

Υποστήριξη κατηγορίας: Μεταξύ πρώτης και τέταρτης μαχαιριάς, εάν υπήρχε παρέμβαση του φρουρού, η Κυριακή θα ζούσε;

Μάρτυρας: Ναι. Τα πρώτα τραύματα δεν ήταν ικανά να επιφέρουν τον θάνατο, η πέμπτη μαχαιριά ήταν η θανατηφόρα. «Δεν προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας ότι είναι τοξικομανής» είπε επίσης ο μάρτυρας για τον κατηγορούμενο και τόνισε ότι εκτιμά ότι η χρήση που έκανε ήταν περιστασιακή.


Καταθέσεις συγγενών

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο αδελφός του πατέρα και η αδελφή της μητέρας της Κυριακής Γρίβα. Ο Σωτήρης Γρίβας, θείος της Κυριακής και αστυνομικός, κατέθεσε στο δικαστήριο πως «Θα μπορούσε να εξέλθει ένας αστυνομικός και να φωνάξει και να πει «ε τι κάνεις;» Και μόνο αυτό θα βοηθούσε. Εφόσον η Κυριακή είπε πως φοβάται έπρεπε να της πουν να κάτσει μέσα. Είχα συναντηθεί δέκα με δεκαπέντε φορές με τον κατηγορούμενο» είπε ο μάρτυρας και έστρεψε το σώμα του προς τον κατηγορούμενο, λέγοντας «εάν θυμάσαι Θανάση είχαμε βρεθεί στην πλατεία στα Νέα Λιόσια και της είχε μιλήσει άσχημα. Δεν ήταν η συμπεριφορά του ζευγαριού ότι η Κυριακή φρόντιζε τον Θανάση αλλά ότι αυτός εξουσίαζε.»

Πρόεδρος: Τον είχατε ικανό να κάνει τέτοιο;

Μάρτυρας: Να την τραυματίσει ίσως αλλά όχι να φτάσει ως εκεί. Για τον κατηγορούμενο είπε πως είχε την εντύπωση πως ήταν «πολύ οξυδερκής, έξυπνος, κέρδιζε πολλές φορές στα επιτραπέζια παιχνίδια.»

Η Κυριακή Καλέα, θεία της Κυριακής, εξήγησε ότι γνώριζε τον κατηγορούμενο αλλά δεν της άρεσε η συμπεριφορά του. «Μας είχε πει πολλές φορές ότι την χτυπούσε και ήταν βίαιος» είπε η μάρτυρας και πρόσθεσε πως η Κυριακή ήθελε να ξεφύγει από αυτή τη σχέση και δεν μπορούσε, «της έλεγε θα κόψω τις φλέβες μου, θα κάνω κακό στην οικογένειά σου, θα δεις τι θα γίνει».

Μάλιστα η μάρτυρας περιέγραψε και ένα σκηνικό που η Κυριακή είχε πάει σε ένα κλαμπ και της έκανε σκηνή. «Της πέταξε τα ποτά, την έβριζε, την έπιασε από τα μαλλιά και τους χώρισαν τα παιδιά του μαγαζιού. Πήγαμε σπίτι κοιμηθήκαμε και της έστελνε μηνύματα να πάει σπίτι και θα δεις τι θα γίνει και η Κυριακή έφυγε και πήγε.Με όλα αυτά που έχουμε ακούσει για τις γυναικοκτονίες, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου πέρασε από το μυαλό» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η θεία της Κυριακής όπως και ένας ακόμα θείος της κατέθεσαν στο δικαστήρια πως ο κατηγορούμενος ήθελε να βγάλει και σύνταξη αναπηρίας επικαλούμενος ψυχικά τραύματα. «Είχαμε συζητήσει σε ένα τραπέζι και είχε πει ότι θα ήθελα κι εγώ να βγάλω μια σύνταξη, να έχω ένα εισόδημα…» είπε η μάρτυρας ενώ ανάφερε πως είχε ακούσει τηλεφώνημα της μάνας του δράστη στην Κυριακή μετά την μήνυση που είχε καταθέσει σε βάρος της, στο οποίο της είπε «δεν θα καταστρέψεις εσύ το παιδί μου, γύρνα πίσω».

Η μάρτυρας μάλιστα ξεσπώντας σε κλάματα είπε ότι η Κυριακή έπαθε ό,τι έπαθε γιατί ήταν υπερβολικά καλή.

Πατέρας Κυριακής: Είναι η φωτογραφία που λέει ότι νιώθω γαλήνη και η προηγούμενη είναι με τον κατηγορούμενο και έγραψε ο πατέρας του ότι είναι με άλλον.

Μητέρα Κυριακής: Σας παρακαλώ πάρα πολύ θέλω τα ρούχα του παιδιού.

Συνήγορος υπεράσπισης: Γιατί δεν το λέγατε στον πατέρα της Κυριακής; Προτιμήσατε να της πείτε να φύγει στην Κρήτη.

Μάρτυρας: Δεν το είπα στον πατέρα της γιατί μου είπε "Είμαι καλά τώρα". Το ήξερε και ο σύζυγος μου. Του είπα ότι δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι διότι το χειρίζονται η Κυριακή και η μητέρα της.

Πατέρας Κυριακής: Έπρεπε να μου το πεις! Να μην είμαστε εδώ τώρα.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και άλλος θείος της Κυριακής ο οποίος είπε πως ο κατηγορούμενος απαγόρευε στην Κυριακή να έχει επαφές με όλους τους και επανέλαβε ότι της έπαιρνε τα χρήματα ενώ τον χαρακτήρισε παρτάκια.


Κατάθεση ψυχιάτρου

Ο Δημήτρης Καραίσκος, ψυχίατρος, τεχνικός σύμβουλος της μητέρας της Κυριακής, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι «οι γιατροί συμπέραναν αμέσως μετά το έγκλημα πως ο κατηγορούμενος είχε επίγνωση της πραγματικότητας και δεν είχε παραληρηματικές ιδέες» ενώ στην ερώτηση της προέδρου εάν ήταν σε μανιακό επεισόδιο ο μάρτυρας απάντησε «το μανιακό επεισόδιο έχει διάρκεια δεν μπορεί για δέκα λεπτά να έχω μανιακό επεισόδιο και μετά κλείνει ο διακόπτης χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα».

Εισαγγελέας: Ένας από τους ψυχιάτρους έχει καταλήξει ότι πάσχει από διπολική διαταραχή. Εάν έπασχε μετά τη δολοφονία πώς θα αντιδρούσε; Οι γιατροί απεφάνθησαν ότι είχε αντίληψη, ήταν ήρεμος.

Μάρτυρας: Για να έχω εγώ διπολική διαταραχή πρέπει τουλάχιστον να έχω κάνει στη ζωή μου ένα μανιακό επεισόδιο. Εάν εγώ είμαι μια εβδομάδα έτσι, μια αλλιώς δεν είμαι μανιακός. Σε όλα τα εγχειρίδια λέει αυτές οι συμπεριφορές, οι μανιακιές δεν πρέπει να οφείλονται σε χρήση ουσιών, πτώση κλπ.