Μια ακόμα απίστευτη περίπτωση επιτήδειων που μέσω ενός πλέγματος εταιρειών κατάφεραν να ζημιώσουν το Ελληνικό Δημόσιο κατά 13,4 εκατ. ευρώ εντόπισε η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες. Η έρευνα της Αρχής άρχισε, όταν εντόπισαν μια ασυνήθιστα υψηλή επιστροφή φόρου, που ξεπερνούσε τα 4.000.000 για τη χρήση ενός και μόνο οικονομικού έτους σε ένα πλέγμα 32 εταιρειών.

Διαβάστε: "Ξέπλυμα" χωρίς φρένα: 930 υποθέσεις "μαύρου" πλούτου στο μικροσκόπιο των Αρχών - Ποιοι βρίσκονται στο στόχαστρο


Τα κλιμάκια της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, με επικεφαλής της τον πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη, άρχισαν έρευνα με τη συνδρομή εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Τελικά, προέκυψε πως η ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου είναι πολλαπλάσια, καθώς συνυπολογίζονται τα ποσά των ληξιπρόθεσμων οφειλών που πρόλαβαν να δημιουργήσουν οι ελεγχόμενες εταιρείες, καθώς και οφειλές ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα.

Οι εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο

Οι εταιρείες που βρέθηκαν στο στόχαστρο φέρονται να ήταν νεοσύστατες, με χρονικό όριο τον Δεκέμβριο του 2023 με ένα πολύ μικρό κεφάλαιο και είχαν συγκεκριμένα νομική μορφή ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), συνήθως μονοπρόσωπη. Αυτό επίσης που κίνησε τις υποψίες είναι πως ενώ άρχισαν τη δραστηριότητά τους μέσα στο 2023, είχαν να επιδείξουν εν τούτοις εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τζίρου με περιορισμένο αριθμό πελατών και προμηθευτών. Επιπλέον και το πρόσωπο, το οποίο υπέγραφε τις οικονομικές και φορολογικές καταστάσεις είχε κι άλλες εκκρεμότητες.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις των 32 ελεγχόμενων εταιρειών εκκαθαρίστηκαν από την ΑΑΔΕ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαιτούμενος έλεγχος για τις περισσότερες από αυτές. 

Μάλιστα, όπως προέκυψε, η επιστροφή του φόρου πιστωνόταν στους λογαριασμούς τους αυθημερόν, πολλές φορές τα ελεγχόμενα πρόσωπα προχωρούσαν σε ανάληψη μετρητών ή σε μεταφορές σε λογαριασμούς τρίτων.

Ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, με βάση τις ενδείξεις για την τέλεση συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων προχώρησε στη δέσμευση  των περιουσιακών στοιχείων των 19 ελεγχόμενων προσώπων και διαβίβασε σχετικό πολυσέλιδο πόρισμα στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να ερευνήσει μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις, όπως εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.