Η Ελλάδα συνεχίζει να δοκιμάζεται από έναν αδυσώπητο καύσωνα με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιοχές. Η Κυριακή 27 Ιουλίου αναμένεται εξίσου αποπνικτική, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 41°C και τον κίνδυνο πυρκαγιών να παραμένει στο κόκκινο. Ωστόσο, από τη Δευτέρα, ξεκινά σταδιακή υποχώρηση της ζέστης με «ανάσες» δροσιάς αρχικά στα δυτικά. Οι μετεωρολόγοι, πάντως, προειδοποιούν για πιθανή επιστροφή του καύσωνα στις αρχές Αυγούστου, ενώ ολόκληρος ο μήνας προβλέπεται πιο θερμός από το κανονικό.

Από την Τρίτη, η θερμοκρασία επιστρέφει σε πιο φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται και περιορισμένη αστάθεια. Παρά την προσωρινή βελτίωση, οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις δείχνουν έναν θερμότερο από το κανονικό Αύγουστο, με πιθανότητα νέου κύματος καύσωνα στις αρχές του μήνα.

Τσατραφύλλιας: Μικρή υποχώρηση του καύσωνα από την Κυριακή

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας με νέα του ανάρτηση ενημερώνει για την εξέλιξη του καύσωνα, τη σταδιακή υποχώρηση της ζέστης τις επόμενες ημέρες αλλά και τις πρώτες εκτιμήσεις για τον καιρό του Αυγούστου.

Όπως επισημαίνει, μετά από μία εξαιρετικά δύσκολη ημέρα με αφόρητη ζέστη και υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, η θερμοκρασία αναμένεται να υποχωρήσει αρχικά στα δυτικά την Κυριακή και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ δεν αποκλείεται νέα θερμή εισβολή στις αρχές Αυγούστου.


Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια:

 «Πότε δροσίζει; Θα έρθει άλλος καύσωνας; Ο Αύγουστος πως θα πάει;

Καλημέρα!

Δύσκολη η σημερινή ημέρα με ανυπόφορη ζέστη κυρίως στη δυτική Eλλάδα και ακραία ευφλεκτότητα στο περιβάλλον.

Αυτό όμως που μας ενδιαφέρει όλους είναι πότε θα δροσίσει, πόσο και για πόσο, και αν θα έχουμε άλλο καύσωνα!

Την Κυριακή 27/7 θα αρχίσει να υποχωρεί η ζέστη στη δυτική Ελλάδα, τη Δευτέρα στην υπόλοιπη, και από Τρίτη και για όλη τη βδομάδα θα έχουμε φυσιολογική ζέστη Ιουλίου ενώ επανέρχεται και περιορισμένη αστάθεια.

Στη δυτική Ελλάδα θα έχει ακόμη περισσότερη δροσιά με θερμοκρασίες λίγο πιο κάτω από τα κανονικά επίπεδα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού υπάρχει μια τάση για νέα θερμή εισβολή γύρω στις 6/8 ,ωστόσο υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα στην προγνωση.

Τέλος οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις από 7 κέντρα δίνουν σήμα για ζεστότερο Αύγουστο σε σχέση με τα κανονικά επίπεδα και μάλιστα με πιθανότητα πάνω από 70%.»


Πρόγνωση καιρού από την ΕΜΥ

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ (27/7)

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, οπότε υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι στα βόρεια ορεινά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση στα ανατολικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά. Οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 και στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στην Αθήνα θα φτάσει τους 39 με 40 και στη Θεσσαλονίκη τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 39, στα νησιά του Ιονίου τους 35 και την Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου. 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ (28/7)

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια ορεινά, όπου και θα εκδηλωθούν πρόσκαιροι όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ εξασθενούντες από τις μεσημβρινές ώρες.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ωστόσο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα παραμείνει σε σχετικά υψηλά επίπεδα.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (29/7)

Στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά νεφώσεις από τις πρωινές ώρες με τοπικές βροχές. Μέχρι το μεσημέρι νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά όπου και θα εκδηλωθούν όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες, κυρίως στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στα βορειοανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (30/7)

Γενικά αίθριος καιρός με τοπικά αυξημένες νεφώσεις αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και μέχρι το μεσημέρι στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, με πιθανότητα για τοπικές βροχές και όμβρους.

Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και τα βόρεια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από βόρειες και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. .

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.