Η κάθαρση ήρθε μετά τη νέμεση και με το άκουσμα της ομόφωνης απόφασης για ενοχή του 40χρονου δολοφόνου της Κυριακής Γρίβα, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το στυγερό έγκλημα έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων, οι γονείς της 28χρονης, της αδικοχαμένης νεαρής γυναίκας, ξέσπασαν σε κλάματα λύτρωσης ενόσω ο δράστης παρακολουθούσε ανέκφραστος τις δικαστικές εξελίξεις. Kάπως έτσι ολοκληρώθηκε το σκηνικό που θύμισε αρχαία τραγωδία ύστερα από σειρά συνταρακτικών αποκαλύψεων, εντάσεων και συγκλονιστικών καταθέσεων στη δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερις ημέρες, όταν ο κατηγορούμενος μπήκε στη δικαστική αίθουσα, ο πατέρας της Κυριακής φώναξε «ανίκανε, άνανδρε» ενώ πρόσθεσε για τον κατηγορούμενο «δε θέλει να ακούσει τα ουρλιαχτά, δε θυμάται τίποτα, αλλά ήξερε να δώσει συνέντευξη». Σήμερα, Τρίτη 29 Ιουλίου, σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών ο 40χρονος που κρίθηκε ομόφωνα ένοχος για τη δολοφονία της Κυριακής, η οποία διαπράχθηκε τον Απρίλιο του 2024. Το δικαστήριο του επέβαλε επιπλέον ποινή πέντε ετών και ενός μήνα για τα πλημμελήματα της παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και της κατοχής και προμήθειας ναρκωτικών για ίδια χρήση, καθώς και χρηματική ποινή ύψους 1.000 ευρώ.

Σε κλάματα ξέσπασαν οι συγγενείς της Κυριακής Γρίβα στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, κατά την οποία ο 40χρονος δράστης κρίθηκε ομόφωνα ένοχος, για την φρικτή δολοφονία στους Αγίου Αναργύρους. Κατά την έξοδό της από την Ευελπίδων με δάκρυα στα μάτια η μητέρα της είπε «αύριο κιόλας θα πάρει γλυκά και θα τα πάει στο μνήμα της Κυριακής για να της πει τα νέα». Ειδικότερα, είπε στις δηλώσεις της: «Επιτέλους δικαιώθηκε η Κυριακή μου, δικαιώθηκε η ψυχή της. Αύριο κιόλας θα πάω στο μνήμα της να της πάρω γλυκά να της τα πάω, να της πω τα νέα. Είμαι σίγουρη ότι θα έρθει στον ύπνο μου να τα πούμε. Μπήκε ένα ακόμη κάθαρμα στη φυλακή.

Πατέρας Κυριακής Γρίβα: "Η Δικαιοσύνη σήμερα έσβησε από τον χάρτη το 'σκοτώνω και το παίζω τρελός'"

Από την πλευρά του πατέρας της Κυριακής, Θανάσης Γρίβας, ευχαρίστησε τους δικηγόρους και ευχήθηκε «να μην έχουμε άλλη Κυριακή», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και ότι πλέον κανείς δεν θα μπορεί να σκοτώσει και στη συνέχεια «να το παίζει τρελός».

Ο κ. Γρίβας τόνισε ότι «θέλω όλες οι γυναίκες και όλα τα κορίτσια να σηκώσουν κεφάλι και να μιλήσουν, να μη φοβούνται κανέναν. Οι δυνατοί είναι για να προσέχουν τους αδύναμους. Ελπίζω όσοι είναι γυναικοκτόνοι να τιμωρούνται με το μέγιστο της ποινής. Μπορώ να πω ότι είναι δικαιοσύνη; Δικαιοσύνη θα ήταν να ερχόταν εδώ δίπλα η κόρη μου, να μας μιλούσε, να μας γέλαγε. Αυτό δεν γίνεται. Γι’ αυτό και η ελληνική Δικαιοσύνη τιμώρησε αυτόν τον δολοφόνο, τον γυναικοκτόνο, όπως πρέπει. Η Δικαιοσύνη σήμερα έσβησε από τον χάρτη το “σκοτώνω και το παίζω τρελός”. Σήμερα το έσβησε η Δικαιοσύνη και την ευχαριστούμε πολύ».

Λίγο πριν πέσει η αυλαία, το δικαστήριο αποδέχθηκε πρόταση της εισαγγελέα, να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία τα πρακτικά της δίκης ώστε να ελεγχθεί ο 40χρονος για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων, για την παρακολούθηση της Κυριακής μέσω GPS. Όταν η πρόεδρος είπε το "λύεται η συνεδρίαση", συγγενείς της Κυριακής όρθιοι και συγκινημένοι εξέφρασαν την ικανοποίηση τους λέγοντας στους δικαστές "ένα μεγάλο ευχαριστώ" για την όλη διαδικασία.


Δίκη Κυριακής Γρίβα: Το ξέσπασμα του πατέρα της 

Η απόφαση εκφωνήθηκε σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, με τους γονείς της γυναίκας να ξεσπούν κατά του κατηγορουμένου την ώρα που το δικαστήριο βρισκόταν σε διάσκεψη για την ποινή. Ο πατέρας της Κυριακής απευθύνθηκε στον 40χρονο λέγοντας: «Βλέπεις τι κατάφερες; Μας την έκανες φωτογραφία να τη βλέπουμε μέρα-νύχτα. Είδες, κύριε Δημητρίου; Αναίσθητος ο πελάτης σου, σαν να μην έγινε τίποτα. Όλη η Ελλάδα μιλάει για σένα, αναίσθητε! Χάλασες τόσα σπίτια…». Συνεχίζοντας, ο ίδιος πρόσθεσε: «Πες τι σου έκανε η Κική και τη σκότωσες. Ή μάλλον τι δεν σου έκανε και τη σκότωσες… Πες κάτι, πες, ρε, πες κάτι!».

Στο ακροατήριο, ο πόνος της οικογένειας κορυφώθηκε όταν ο πατέρας έβαλε να ακουστεί στην αίθουσα η ηχογραφημένη συνομιλία της Κυριακής με την Άμεση Δράση λίγο πριν από τον θάνατό της. «Την ακούς;», είπε στον κατηγορούμενο. Η μητέρα της Κυριακής, εμφανώς συγκλονισμένη, του φώναξε: «Βγες από τον ρόλο σου!».

Η στιγμή που βγήκε από την Ευελπίδων ο γυναικοκτόνος

Μετά τη λήξη της δίκης, ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα εξήλθε από την Ευελπίδων συνοδεία αστυνομικών.

Δείτε το βίντεο:

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν θυμάται τη στιγμή της δολοφονίας. Υποστήριξε ότι έφυγε από το σπίτι με σκοπό να αυτοκτονήσει μπροστά στην Κυριακή, για να την «πονέσει». Αρνήθηκε ότι την παρακολουθούσε και ότι είχε πρόθεση να της κάνει κακό. Απέδωσε την κατάστασή του στον ψυχολογικό του πόνο και ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται ούτε πώς βρέθηκε έξω από το σπίτι της ούτε την επίθεση. Η πρόεδρος του δικαστηρίου και η εισαγγελέας υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων, στις οποίες ο κατηγορούμενος επανέλαβε πολλές φορές ότι «δεν θυμάμαι». Υποστήριξε πως το 2023 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ίδιο και ότι είχε ψυχικά προβλήματα. Επέμεινε πως η σχέση του με την Κυριακή ήταν καλή και ότι οι καταθέσεις περί κακοποίησης είναι ψευδείς.



H απόφαση για την ενοχή του 40χρονου

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε νωρίτερα ο 40χρονος δολοφόνος και πρώην σύντροφος της 28χρονης για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία και κατοχή και προμήθεια ναρκωτικών για ιδία χρήση. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό του κατηγορουμένου περί μειωμένου καταλογισμού. Η απόφαση έγινε δεκτή με κλάματα από τα μέλη της οικογένειας της Κυριακής. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σύμφωνη με την εισαγγελική πρόταση, η οποία είχε ζητήσει να κριθεί ένοχος ο 40χρονος όπως κατηγορείται, επισημαίνοντας πως είχε σχεδιάσει τη δολοφονία της Κυριακής και την εκτέλεσε με σχέδιο και οργάνωση.


6577005
6577013
6576995
6577000



Η εισαγγελική πρόταση «καταπέλτης» και η απολογία του δράστη

Νωρίτερα, η εισαγγελική λειτουργός χαρακτήρισε τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής Γρίβα ως «ένα έγκλημα πάθους», τονίζοντας ότι ο κατηγορούμενος είχε αναπτύξει αισθήματα εκδίκησης και παθολογικής ζήλιας. Αναφερόμενη στο θύμα, είπε: «Η Κυριακή ήταν ένα κορίτσι καλοσυνάτο, ηθικό, τίμιο, με όνειρα, που βοηθούσε τον κοινωνικό της περίγυρο».

Η κυρία Δημοπούλου περιέγραψε λεπτομερώς τη σχέση του ζευγαριού, επισημαίνοντας ότι διακόπηκε το 2024 λόγω της κακοποιητικής συμπεριφοράς του κατηγορουμένου. Έκανε εκτενή αναφορά στα περιστατικά βίας που κατατέθηκαν από μάρτυρες, αλλά και στις αναφορές για χειριστική συμπεριφορά εκ μέρους του. «Την επιτηρούσε, την ήλεγχε, γνώριζε τους κωδικούς της, κατείχε το κινητό της», είπε η εισαγγελέας, ενώ υπενθύμισε ότι η 28χρονη είχε καταθέσει έγκληση εναντίον του όταν ήταν έγκυος, την οποία όμως απέσυρε.

Η εισαγγελέας επισήμανε την κλιμάκωση της έντασης στις αρχές του 2024, με τον κατηγορούμενο να μετακομίζει προσωρινά στην Άρτα και να επιστρέφει στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν από τη δολοφονία. Όπως τόνισε, ο κατηγορούμενος εκείνο το βράδυ είχε εντοπίσει την τοποθεσία της Κυριακής μέσω GPS, αφού γνώριζε τους κωδικούς της. «Είναι άρρωστος με την Κυριακή. Η παθολογική ζήλια του, η αγάπη του – δεν ξέρω πώς να το πω», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Την παρακολούθησε, τη μαχαίρωσε με μένος»

Αναφερόμενη στα τελευταία λεπτά της ζωής της 28χρονης, η εισαγγελέας περιέγραψε πως το θύμα επέστρεφε στο σπίτι της με τον πρώην σύντροφό της, όταν αντιλήφθηκαν ότι ο κατηγορούμενος βρισκόταν απέξω. Κατευθύνθηκε στο Α.Τ. Ομονοίας, όπου ανέφερε το περιστατικό, όμως –όπως κατέθεσε– δεν υπήρχε διαθέσιμο περιπολικό. Ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άμεση Δράση.

Κατά την επιστροφή της στην πολυκατοικία της, ο κατηγορούμενος την αιφνιδίασε. «Την παρακολούθησε, τη μαχαίρωσε με μένος. Την έπληξε με πέντε μαχαιριές μέσα σε οκτώ δευτερόλεπτα. Το μαχαίρι το είχε φέρει από την οικία του και το είχε τοποθετήσει σε θήκη για να μην τραυματιστεί ο ίδιος», ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός. Η επίθεση έγινε στα δύο μέτρα από τον αστυνομικό σκοπό του Τμήματος ενώ το θύμα μιλούσε με την Άμεση Δράση.

«Ο κατηγορούμενος ενήργησε με πλήρη συνείδηση, μεθοδικά και ψύχραιμα», υποστήριξε η εισαγγελέας. Απέδωσε δε τον αυτοτραυματισμό του σε προσπάθεια να δημιουργήσει άλλοθι ή να προκαλέσει οίκτο. «Εάν ήθελε να αυτοκτονήσει, θα το είχε κάνει, όπως κατάφερε να σκοτώσει την Κυριακή», είπε.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό περί διπολικής διαταραχής, η εισαγγελέας τόνισε πως δεν επιβεβαιώνεται από καμία πραγματογνωμοσύνη. Επικαλέστηκε τις καταθέσεις των ψυχιάτρων, τα ιατρικά στοιχεία, τις καταγραφές στην ΗΔΙΚΑ και το συμπέρασμα της πραγματογνωμοσύνης που παραγγέλθηκε από την ανακρίτρια. «Ο κατηγορούμενος είχε πλήρη αντίληψη της πραγματικότητας. Δεν εμφάνισε ψυχωτική παθολογία. Οι νοσηλείες του σχετίζονται με τη χρήση ναρκωτικών και όχι με ψυχική νόσο. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι έπασχε από σοβαρή διαταραχή που να μειώνει τον καταλογισμό», ανέφερε.

Η εισαγγελική πρόταση ολοκληρώθηκε με αναφορά σε φράση της μητέρας του θύματος: «Η Κυριακή τού έδωσε την αγάπη της και αυτός της το ανταπέδωσε με πέντε μαχαιριές».


Τι υποστήριξε στην απολογία του

Κατά την απολογία του, ο κατηγορούμενος δήλωσε πως δεν θυμάται τη στιγμή της δολοφονίας. Υποστήριξε ότι έφυγε από το σπίτι με σκοπό να αυτοκτονήσει μπροστά στην Κυριακή, για να την «πονέσει». Αρνήθηκε ότι την παρακολουθούσε και ότι είχε πρόθεση να της κάνει κακό. Απέδωσε την κατάστασή του στον ψυχολογικό του πόνο και ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται ούτε πώς βρέθηκε έξω από το σπίτι της ούτε την επίθεση.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου και η εισαγγελέας υπέβαλαν σειρά ερωτήσεων, στις οποίες ο κατηγορούμενος επανέλαβε πολλές φορές ότι «δεν θυμάμαι». Υποστήριξε πως το 2023 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον ίδιο και ότι είχε ψυχικά προβλήματα. Επέμεινε πως η σχέση του με την Κυριακή ήταν καλή και ότι οι καταθέσεις περί κακοποίησης είναι ψευδείς.