Παλαιό Φάληρο: "Κλειδί" τα δύο αδέρφια του 3χρονου κοριτσιού, άφαντος ο σύντροφος της μητέρας - Την Τετάρτη η απολογία της
Χωρίς δικηγόρο έφτασε στον ανακριτή
Σοκαριστικά είναι όσα γίνονται γνωστά γύρω από την υπόθεση της 32χρονης Αλγερινής μητέρας, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο του 4χρονου παιδιού της, το οποίο βρέθηκε νεκρό σε παραλία στο Παλαιό Φάληρο

Σοκαριστικά είναι όσα γίνονται γνωστά γύρω από την υπόθεση της 32χρονης Αλγερινής μητέρας, η οποία κατηγορείται για τον θάνατο του 4χρονου παιδιού της, το οποίο βρέθηκε νεκρό σε παραλία στο Παλαιό Φάληρο και σήμερα οδηγήθηκε στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων, από όπου έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Βάσω Παλαιού, στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων οδηγήθηκε λίγο μετά τις 10:15 το πρωί η 32χρονη. Συνοδευόμενη από δύο λιμενικούς, η γυναίκα πέρασε το κατώφλι της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, προκειμένου να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος της. Η κατηγορούμενη, ντυμένη με λευκό παντελόνι, μαύρη μπλούζα και καπέλο τύπου τζόκεϊ, αντιμετωπίζει τις βαρύτατες κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και της ενδοοικογενειακής επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Μετά την εκτέλεση του εντάλματος, οδηγήθηκε ενώπιον του ανακριτή. Καθώς δεν συνοδευόταν από δικηγόρο, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε παραμένει υπό κράτηση.
Διαβάστε: Παλαιό Φάληρο: Η σοκαριστική κατάθεση της μητέρας που άφησε το παιδί της στη θάλασσα - "Μπήκα μέσα με το μωρό που δεν ήταν ζωντανό και το άφησα εκεί"
Υπενθυμίζεται ότι στον ανακριτή οδηγήθηκε το πρωί της Κυριακής 3 Αυγούστου η 32χρονη μητέρα αλγερινής καταγωγής, η οποία συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής για τον θάνατο του 3χρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο. Η κατηγορούμενη, που μεταφέρθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα με αυτοκίνητο του Λιμενικού Σώματος, με την ίδια να κάθεται σκυφτή, καλύπτοντας το πρόσωπό της με ένα καπέλο, αναμένεται να ζητήσει προθεσμία για να απολογηθεί. Σημειώνεται ότι, στην 32χρονη ασκήθηκε χθες ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση σε βάρος ανήλικου μέλους της οικογένειας και ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο από οποιαδήποτε αιτία είναι ανίκανο να αντισταθεί κατά εξακολούθηση. Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί στον ανακριτή για να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος της κατηγορουμένης.
Η γυναίκα μετά από δύο καταθέσεις σε αστυνομία και Λιμενικό, έχει πέσει σε αρκετές αντιφάσεις. Φέρεται να ισχυρίστηκε πως όταν το παιδί χτύπησε στο μπάνιο αντιλήφθηκε πως το παιδί ήταν νεκρό και αποφάσισε να το αφήσει στη θάλασσα. Αντιθέτως, στην αστυνομία είχε καταθέσεις πως ήταν ακόμη ζωντανό όταν χτύπησε στο μπάνιο του σπιτιού. «Το παιδί έπεσε στο μπάνιο, είχε χτυπήματα στο κεφάλι, το τύλιξα και το έβγαλα από εκεί γιατί ήθελαν να μπούνε και τα άλλα παιδιά. Είδα ότι είχε χτυπήματα. Κατάλαβα ότι δεν ζούσε. Ήμουν τρομαγμένη, δεν ήθελα να πάω στο νοσοκομείο γιατί ήξερα ότι θα με κατηγορούσαν. Τότε, αποφάσισα να πάμε σε αυτήν την παραλία που είχαμε ξαναπάει» φέρεται να είπε στους λιμενικούς.
Παλαιό Φάληρο: Το ποινικό παρελθόν του συντρόφου της μητέρας
Ο σύζυγος της γυναίκας από την Αλγερία, παραμένει άφαντος ενώ κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, αν είναι και ο πατέρας των παιδιών. Τα άλλα δυο παιδάκια της 32χρονης, με εντολή του εισαγγελέα Ανηλίκων, έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Παίδων". Τις νεότερες πληροφορίες μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star ο Παναγιώτης Μπούσιος. Όπως ανέφερε, ενδεχομένως να μπορούσε να τα πάρει εκείνος υπό την επιμέλεια του τα παιδιά αν και έχει βεβαρημένο ποινικό μητρώο.
Συγκριμένα, ο σύντροφος της μητέρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι συριακής καταγωγής, έχει συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία τρεις φορές:
-Στις αρχές του 2022 στην περιοχή των Πατησίων
-Τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου αλλά και
-Τον Σεπτέμβριο του 2023 στην Νέα Σμύρνη
Όμως δεν ήταν η ενδοοικογενειακή βία τα μόνα αδικήματα για τα οποία είχε απασχολήσει τις αρχές. Από την έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι
-Τον Οκτώβριο του 2021 είχε κατηγορηθεί για ληστεία
-Τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου για ναρκωτικά
-Και τον Μάρτιο του 2023 για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Οι βαρύτατες ποινικές διώξεις - Προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη
Η γυναίκα μετήχθη στα δικαστήρια το πρωί, συνοδεία δύο Λιμενικών, όπου αφού εκτελέστηκε το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε χθες σε βάρος της, οδηγήθηκε ενώπιον του Ανακριτή που θα χειριστεί την δικογραφία. Κατά την προσαγωγή της στα δικαστήρια η γυναίκα δεν συνοδευόταν από δικηγόρο.
Σε βάρος της μητέρας, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος ανήλικου μέλους της οικογένειας και για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ' εξακολούθηση σε βάρος μέλους της οικογένειας, το οποίο από οποιαδήποτε αιτία είναι ανίκανο να αντισταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία της υπόθεσης που έχουν συλλέξει Λιμενικό και Αστυνομία, δίνουν πολλές απαντήσεις για τη δολοφονία του παιδιού και κρίσιμες λεπτομέρειες για την κατάστασή του, όταν βρέθηκε στη θάλασσα αφημένο από τη μητέρα του. Η 32χρονη καλείται να απαντήσει στον Ανακριτή για συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν προκύψει από την έρευνα. Πολλά από αυτά, δεν συμφωνούν με ισχυρισμούς που φαίνεται να προβάλλει η ίδια επιχειρώντας να δικαιολογήσει γιατί άφησε να πεθάνει το τρίχρονο, μικρότερο παιδί της στη θάλασσα. Υπό διερεύνηση είναι επίσης και τα γεγονότα που προηγήθηκαν μέχρι η μητέρα με τα τρία παιδιά να ξεκινήσουν από το σπίτι τους στα Πατήσια για το Παλαιό Φάληρο ώστε να εξακριβωθεί τι ακριβώς συνέβη με το κοριτσάκι.
Με βάση άλλωστε τα δεδομένα της δικογραφίας, η Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης πλην της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε βάρος ανήλικου μέλους της οικογένειας απήγγειλε κατηγορία στη μητέρα και για ενδοοικογενειακή επικίνδυνη σωματική βλάβη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο από οποιαδήποτε αιτία είναι ανίκανο να αντισταθεί. Η κατηγορία φαίνεται να αφορά ενδείξεις, κυρίως από μαρτυρικές καταθέσεις, για κακοποιητική συμπεριφορά της μητέρας απέναντι στα παιδιά της, ζήτημα για το οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.
Στην εικόνα του δράματος σημαντική θέση έχουν και τα άλλα δύο παιδιά της κατηγορουμένης, τεσσάρων και πέντε ετών που εκτιμάται πως είναι τραγικοί αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Το κοριτσάκι και το αγοράκι πιθανότατα γνωρίζουν τι ακριβώς συνέβη στην αδελφή τους, πριν από μία εβδομάδα, και την αλληλουχία γεγονότων που κατέληξαν στην παραλία του Παλαιού Φαλήρου.
Χωρίς σημάδια κακοποίησης τα άλλα 2 παιδιά
Για τις έρευνες γύρω από την υπόθεση του θανάτου του τρίχρονου κοριτσιού στο Παλαιό Φάληρο, μίλησε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Νίκος Αλεξίου. Όπως ανέφερε, έχει ολοκληρωθεί η ιατροδικαστική εξέταση από το αρμόδιο Υπουργείο και το Δικαστικό Τμήμα, ενώ αναμένονται τα επίσημα πορίσματα της ιστολογικής και τοξικολογικής εξέτασης. Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα τα στοιχεία –καταθέσεις, μαρτυρίες και η απολογία της ίδιας της μητέρας– θα συνεκτιμηθούν από την Εισαγγελία, προκειμένου να εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για τις συνθήκες του περιστατικού. Ο κ. Αλεξίου επεσήμανε ότι η μητέρα έχει επιχειρήσει να αποδώσει το συμβάν σε περιστατικό που σημειώθηκε στο σπίτι, υποστηρίζοντας πως αυτό που ακολούθησε στην παραλία δεν ήταν προσπάθεια εγκατάλειψης του παιδιού υπογραμμίζοντας πως προσπαθούν να δουν αν ισχύουν όλα αυτά, ενώ ευρήματα και μαρτυρίες ερευνώνται εξονυχιστικά. «Η γυναίκα εντοπίστηκε μέσα σε 5 ημέρες χάρη στην υποδειγματική δουλειά του Λιμεναρχείου Σαρωνικού και της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας, ηλικίας 4 και 5 ετών, που ήταν παρόντα στη σκηνή, ο πλοίαρχος τόνισε ότι έχουν μεταφερθεί στο Παίδων “Αγία Σοφία” και παρακολουθούνται από παιδοψυχολόγο. «Υπάρχει δυσκολία στην επικοινωνία, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η λήψη κατάθεσης από τα παιδιά», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, δεν έχουν υποστεί κακοποίηση. «Η γυναίκα παραμένει ψύχραιμη, αλλά επειδή η κύρια ανάκριση βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες», κατέληξε.
Παλαιό Φάληρο: Γείτονας «καίει» τη μητέρα -Πνιγμό στα ρηχά βλέπει ιατροδικαστής
Να σημειωθεί πως η γυναίκα ερευνάται για κακοποίηση και σε αυτό έχει παίξει ρόλο η κατάθεση ενός γείτονα. Πρόκειται για έναν άνδρα Αλβανικής καταγωγής που είχε σχέση με την οικογένεια της 32χρονης και ο οποίος κατέθεσε στις αρχές ότι υπήρχαν στο πρόσφατο παρελθόν περιστατικά κακοποίησης των παιδιών στο σπίτι.
Εν τω μεταξύ, τα μέχρι τώρα ευρήματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη, στους πνεύμονες του παιδιού βρέθηκε νερό και άμμος κάτι που «από μόνο του υποδηλώνει πνιγμό, και μάλιστα σε παραλία, όχι στα ανοιχτά της θάλασσας».




Εκπρόσωπος Λιμενικού για Παλαιό Φάληρο: Η 32χρονη προσπάθησε να δικαιολογήσει τον τραυματισμό - Χωρίς σημάδια κακοποίησης τα άλλα δύο παιδιά
Για τις έρευνες του Λιμενικού σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ που οδήγησαν στον εντοπισμό και τη σύλληψη της 32χρονης γυναίκας η οποία κατηγορείται για το θάνατο του 3χρονου βρέφους στο Παλαιό Φάληρο μίλησε το πρωί στο ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, πλοίαρχος Νίκος Αλεξίου. Περιέγραψε πώς σε 5 μόνο ημέρες κατάφεραν και έλυσαν το μυστήριο με το μικρό παιδί πηγαίνοντας ακόμα και πόρτα πόρτα για να βρουν τη γυναίκα.
Όπως είπε συλλέχθηκε βιντεοληπτικό υλικό από όλο το παραλιακό μέτωπο. «Πήραμε υλικό από 56 κάμερες με εύρος 2 ημερών. Πάνω από 1.800 ώρες υλικού που ελέγχθηκε σε 2 ημέρες» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναφέρθηκε στον εντοπισμό των ισραηλινών τουριστών που ήταν και εκείνοι που τους οδήγησαν στον οδηγό ταξί που μετέφερε τη γυναίκα με τα παιδιά την ημέρα του θανάτου του 3χρονου και στη συνέχεια με τη σειρά του τους υπέδειξε το σπίτι της 32χρονης στα Κάτω Πατήσια. Ο κ. Αλεξίου επέμεινε ότι κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της που διήρκησε 4 ώρες η γυναίκα προσπάθησε να δικαιολογήσει τον τραυματισμό του παιδιού λέγοντας ότι υπήρξε ένα συμβάν στο σπίτι, στη συνέχεια έβαλε μαγιό στο παιδί και πήγαν στην παραλία.
Αναφερόμενος στα άλλα δύο παιδιά της γυναίκας, είπε ότι βρίσκονται στο Παίδων και έχουν ήδη δει παιδοψυχολόγο. Όπως είπε έγινε μια πρώτη προσπάθεια για κατάθεση αλλά δεν κατέστη αυτό δυνατόν. Ωστόσο, επισήμανε ότι θα ξαναγίνει προσπάθεια στην κύρια κατάθεση που θα τους πάρουν. Ο κ. Αλεξίου ανέφερε ότι τα άλλα δύο παιδιά δεν φέρουν σημάδια κακοποίησης.
Παλαιό Φάληρο: Στο 3χρονο κοριτσάκι ανήκουν οι κηλίδες αίματος
Χθες έγινε γνωστό ότι οι κηλίδες αίματος που εντοπίστηκαν στο δώμα όπου διέμενε με τα παιδιά της στα Κάτω Πατήσια ανήκουν στο 3χρονο κοριτσάκι. Οι κηλίδες βρέθηκαν σε συρτάρια ανάμεσα στο μπάνιο και την κουζίνα του διαμερίσματος που έμενε η μητέρα με τα ανήλικα παιδιά της.
Υπενθυμίζεται ότι η 32χρονη κατά τη σύλληψή της ισχυρίστηκε ότι το παιδί χτύπησε το μπάνιο και ύστερα πήρε το νήπιο και τα άλλα δύο παιδιά και πήγαν στη θάλασσα όπου το άφησε, παρότι αντιλήφθηκε ότι το σώμα του ήταν ακόμη ζεστό και χτυπούσε η καρδιά του. Λίγο αργότερα στους Λιμενικούς άλλαξε τα λεγόμενά της και απέδωσε και την τελευταία στιγμή στη θάλασσα σε ατύχημα και πως της γλίστρησε το παιδί.
Αναπάντητα σημαντικά ερωτήματα
Παράλληλα, αναπάντητα παραμένουν ακόμη πολύ σημαντικά αναπάντητα ερωτήματα σε σχέση με τον χρόνο θανάτου του παιδιού, εάν δηλαδή έφυγε από το σπίτι όσο βρισκόταν ακόμη στη ζωή, σε ημιλιπόθυμη κατάσταση ή εάν ήταν ήδη νεκρό όταν η 32χρονη το μετέφερε με το καρότσι στην παραλιακή και τελικά το άφησε στη θάλασσα.
Η 32χρονη - η οποία είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις αρχές - υποστήριξε ότι δεν πήγε στο νοσοκομείο το άτυχο κορίτσι διότι βρισκόταν παράνομα στη χώρα και επειδή στο παρελθόν είχε συλληφθεί για παραμέληση ανηλίκου. Οι αρχές πιστεύουν ότι δεν πρόκειται για «ατύχημα» που συνέβη στο μπάνιο του σπιτιού, αλλά η ίδια η 32χρονη προκάλεσε τα προθανάτια τραύματα στο παιδί της.
Γαλεντέρης: «Αυτά που λέει η μάνα, επιστημονικά δεν στέκουν»
Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, ανέφερε στην ΕΡΤ: «Τα τραύματα στο πρόσωπο δεν έχουν καμία σχέση με μηχανισμό θανάτου. Δεν συνδέονται ούτε με τον πνιγμό ούτε με κάποια διαταραχή του επιπέδου συνείδησης που περιγράφεται από τη μητέρα, γιατί η ίδια λέει ότι (το παιδί) έχασε τις αισθήσεις του μετά το μπάνιο οπότε και οδηγήθηκε στην παραλία και το άφησα εκεί.
Καταλαβαίνετε ότι αυτά δεν επαληθεύονται από την ιατροδικαστική επιστήμη και νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινήσει να εξιστορεί την ιστορία όπως πραγματικά συνέβη, γιατί δεν στέκουν αυτά που λέει». Όπως είπε, «οι κακώσεις που διαπιστώθηκαν στο κρανίο έχουν προκληθεί εν ζωή, αλλά δεν συνδέονται με διαταραχή της εγκεφαλικής λειτουργίας», άρα δεν στηρίζουν το σενάριο της απώλειας συνείδησης από πτώση στο μπάνιο. «Στους πνεύμονες βρέθηκαν νερό και άμμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής, υπογραμμίζοντας πως «αυτό από μόνο του υποδηλώνει πνιγμό, και μάλιστα σε παραλία, όχι στα ανοιχτά της θάλασσας». Μάλιστα ο ιατροδικαστής θέτει και πιθανό κίνητρο στις ενέργειες της 32χρονης έναντι της μικρής της κόρης, εξαιτίας μίας χρόνια πάθησης που αντιμετώπιζε με το συκώτι της.
«Υπάρχει μια χρόνια παθολογία. Φτάνει όμως να εξακριβωθεί ποια είναι αυτή και τι διαταραχές εμφάνιζε το παιδί πριν καταλήξει, γιατί η συγκεκριμένη παθολογία, μπορεί να συνδέεται και με το κίνητρο της ανθρωποκτονίας εκ μέρους της συγκεκριμένης γυναίκας», πρόσθεσε.