Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η λίστα της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια που θα αδειοδοτηθούν. Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει, όσα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων λάβουν την τελική έγκριση από το υπουργείο Παιδείας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου. Ήδη υποψήφιοι, οι οποίοι δεν κατάφεραν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων να εισαχθούν στα δημόσια ΑΕΙ ή όσοι δεν επιθυμούν να σπουδάσουν στη σχολή που πέρασαν, σκέφτονται, αντί να φύγουν στο εξωτερικό, να επιλέξουν να σπουδάσουν στη χώρα μας και να αποκτήσουν πτυχίο ξένου πανεπιστημίου.

Ο προβληματισμός του Υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας προβληματίζεται, ωστόσο, για το κατά πόσο προλαβαίνουν, με βάση τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές, να είναι έτοιμα τα τμήματα να λειτουργήσουν σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα μετά την άδεια που θα έχουν λάβει και προς το παρόν αναμένει την πορεία της δημιουργίας των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς, όπως λένε χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου, «κάποια πανεπιστήμια χτίζουν κτίρια».

Από κει και πέρα, για τον πρώτο χρόνο ή τα δύο χρόνια προβλέπεται η δυνατότητα να χρησιμοποιούν ήδη υπάρχοντα κτίρια όπου υπάρχουν εκπαιδευτικές δομές με συγκεκριμένες διαδικασίες και λειτουργικά χαρακτηριστικά και στην πορεία να αποκτήσουν τα αυτοδύναμα.

Όσον αφορά, πάντως, τις άδειες λειτουργίας, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση, καθώς ολοκληρώθηκε η διαδικασία της αξιολόγησης και αναμένεται η ανακοίνωση της σχετικής λίστας με τα παραρτήματα ξένων ιδρυμάτων που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα ως νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Οι φάκελοι που έχουν κατατεθεί περιλαμβάνουν επενδύσεις 243 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και ακίνητα και 341 εκατ. ευρώ για ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ενδεικτικό ότι σε μία αίτηση προβλέπεται επένδυση 92 εκατ. ευρώ για υποδομές και 65 εκατ.ευρώ για προσωπικό, ενώ μια άλλη πρόταση αφορά 50 εκατ. ευρώ για εγκαταστάσεις και 35 εκατ. ευρώ για προσωπικό.

Οι 39 σχολές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, τα 12 ΑΕΙ που κατέθεσαν αιτήσεις σχεδιάζουν να λειτουργήσουν συνολικά 39 σχολές με 162 προπτυχιακά προγράμματα σπουδών. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών, τα 51 αφορούν τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Δίκαιο και τα 19 στις επιστήμες Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πανεπιστήμια έχουν κάνει αιτήσεις για διάφορα προγράμματα, από τις νομικές και ιατρικές σπουδές, που αποτελούν παραδοσιακά πόλο έλξης για τους υποψηφίους, έως και σχολές Φαρμακευτικής, αλλά και σχολές Ψυχολογίας, καθώς και σπουδές Οικονομίας. Σημειώνεται ότι οι φάκελοι αξιολογήθηκαν ένας προς έναν, σε δύο επίπεδα:

Πρώτα από όλα έγινε η πιστοποίηση του μητρικού πανεπιστημίου και αμέσως μετά η διαδικασία συνεχίστηκε με την έγκριση πιστοποίησης των προγραμμάτων. Όπως εκτιμάται, οι φοιτητές οι οποίοι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα ξεπεράσουν τους 6.000, ενώ, σε πρώτη φάση, τα περισσότερα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι, με βάση τον νόμο 5094, ο υποψήφιος θα πρέπει να έχει συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις και να έχει συγκεντρώσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου που τον ενδιαφέρει.

Για παράδειγμα, ο ενδιαφερόμενος για ιατρικές σπουδές θα πρέπει να έχει ΕΒΕ λίγο κάτω του 12 και για νομικές σχολές ΕΒΕ κοντά στο 11,20.

Δικαίωμα εγγραφής

Οπως προβλέπεται, δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα πρώτου κύκλου σπουδών των αναγνωρισμένων ΝΠΠΕ έχουν:

α) Οι Ελληνες ή αλλοδαποί πολίτες, κάτοχοι απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Επαγγελματικού Λυκείου με ελάχιστη βάση εισαγωγής (ΕΒΕ), η οποία προκύπτει από τον μικρότερο εκ των μέσων όρων των βαθμολογιών του συνόλου των εξεταζομένων ανά επιστημονικό πεδίο, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή 0,8.

β) Οι κάτοχοι ισότιμων απολυτηρίων τίτλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναγνωρισμένων ξένων σχολείων της ημεδαπής (επιπέδου 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων).

γ) Οι κάτοχοι διεθνών απολυτήριων τίτλων Δ.Ε. που χορηγούνται από σχολεία της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, οι αλλοδαποί πολίτες κάτοχοι ισοδύναμου του Λυκείου απολυτήριου τίτλου Δ.Ε. ή ισοδύναμου τίτλου επαγγελματικής εκπαίδευσης που τους παρέχει δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας στην οποία φοιτούν.

Για τον σκοπό αυτό το υπουργείο Παιδείας δημοσιοποιεί στον ιστότοπό του καταλόγους με ισότιμους του Λυκείου απολυτήριους τίτλους Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης ανά χώρα της αλλοδαπής.

Επιπλέον, δικαίωμα εγγραφής στα προγράμματα δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών έχουν οι κάτοχοι αναγνωρισμένων τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών, αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της ημεδαπής, καθώς και αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής, τα οποία περιλαμβάνονται στα μητρώα του ΔΟΑΤΑΠ.

Για τους αποφοίτους ΓΕ.Λ. και ΕΠΑ.Λ. που έλαβαν απολυτήριο πριν από το σχολικό έτος 2021, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, εφαρμόζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για το μητρικό ίδρυμα για την εισαγωγή φοιτητών.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά