Φωτιά στην Ανατολική Αττική: Βελτιωμένη η εικόνα, 40.000 στρέμματα η πρώτη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων - Καλύτερη η κατάσταση και στην Ηλεία (Εικόνες και Βίντεο)
Πύρινη κόλαση
Οι ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των Πυροσβεστών, που είναι αντιμέτωποι με αρκετά μέτωπα πυρκαγιάς σε ολόκληρη τη χώρα
Δύσκολο το ξεκίνημα του Σαββάτου (9/8), με τις φωτιέςνα συνεχίζουν να μαίνονται σε αρκετές περιοχές της χώρας. Μετά την ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Ανατολική Αττική, που έδωσαν πυροσβέστες και εθελοντές είναι καλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς. Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, που είχε ως τραγικό απολογισμό την απώλεια ζωής ενός ηλικιωμένου άντρα.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την περίμετρο οι οποίες αντιμετωπίζονται, ενώ οι ζημιές σε κινητή και ακίνητη περιουσία είναι αρκετές.
Πύρινη κόλαση σε Ανατολική Αττική: 385 απεγκλωβισμοί, ένας νεκρός
Η φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα το μεσημέρι της Παρασκευής και έφτασε έως την Ανάβυσσο και την ευρύτερη περιοχή με εκατοντάδες πυροσβέστες να δίνουν τεράστια μάχη καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.
Με το πρώτο φως του Σαββάτου άρχισαν οι ρίψεις των πρώτων εναέριων μέσων στο Θυμάρι. Οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν τη μάχη της πυροσβεστικής και η πιο δύσκολη κατάσταση εντοπίζεται σε Θυμάρι και Παλαιά Φώκαια. Οι φλόγες έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι Αρχές μέχρι τώρα έχουν προχωρήσει έως σήμερα στις 06:30 σε τουλάχιστον 385 απεγκλωβισμούς κατοίκων.
Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει ισχυρές δυνάμεις για τη διευκόλυνση της απομάκρυνσης των κατοίκων και πραγματοποιεί κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Το Λιμενικό Σώμα έχει διαθέσει 3 πλωτά μέσα τα οποία βρίσκονται πλησίον της ακτογραμμής στην Παλαιά Φώκαια ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση πιθανής εκκένωσης. Το ΕΚΑΒ βρίσκεται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα για την κάλυψη αναγκών επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας και διακομιδών προς τους κατάλληλους Υγειονομικούς Σχηματισμούς με 12 ασθενοφόρα, εκ των οποίων 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες και 2 μοτοσικλέτες Άμεσης Επέμβασης.
Από τη φωτιά, που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής (8/8) στην Ανατολική Αττική ένας ηλικιωμένος έχασε τη ζωή του στην περιοχή Τογάνι. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι πυροσβεστικές δυνάμεις εντόπισαν εντός πλινθόκτιστης κατασκευής, απανθρακωμένο, τον ηλικιωμένο άνδρα, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της φωτιάς σε αυτή, κοντά στην περιοχή έναρξης της πυρκαγιάς στο Τογάνι Κερατέας.
Ο άνδρας ήταν 76 ετών, ενώ πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία που επικαλείται μαρτυρίες γειτόνων αναφέρουν ότι έμενε μόνος του και δεν είχε επικοινωνία με τους συγγενείς του.
40.000 στρέμματα η πρώτη εκτίμηση των καμένων εκτάσεων
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς: «Περίπου 40.000 στρέμματα αποτεφρώθηκαν συνολικά και πάρα πολλά σπίτια καταστράφηκαν, περιουσίες, αγροτικές και δασικές εκτάσεις στους δύο Δήμους, Λαυρεωτικής και Σαρωνικού».
Δείτε εικόνες:
Βελτιωμένη η εικόνα
Η ολονύχτια μάχη και η υπεράνθρωπη προσπάθεια των επίγειων δυνάμεων της πυροσβεστικής και των εθελοντών και οι μαζικές ρίψεις από τα εναέρια μέσα με το πρώτο φως της ημέρας, οδηγούν σε μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα, στα πύρινα μέτωπα της Ανατολικής Αττικής.
Επισήμως από την πυροσβεστική η πυρκαγιά χαρακτηρίζεται σε ύφεση. Η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Αττικής με τις φλόγες να κινούνται πλέον προς παραλιακές ζώνες. Η μάχη θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αφού υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, ενώ ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων είναι τεράστιος, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.
Νέο μήνυμα από το 112
Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για τη φωτιά που μαίνεται από χθες στην Κερατέα. Στις 04:30 τα ξημερώματα του Σαββατού ήχησε ξανά το 112, αυτή τη φορά για εκκένωση των περιοχών Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Λιθάρι.
Μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί: Δροσιά, Χάρβαλο, Μαλιαστέκα, Αγίασμα, Δημολάκι, Συντερίνα, ΑΤΕ, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά, Χάρακας, Τριανταφυλλιά , Θυμάρι, Καταφύγι, Φέριζα Όλυμπος, Άγιος Νικόλαος και Μαύρο Λιθάρι.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Σε νέες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις προχώρησε η Τροχαία στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας. Παραμένουν σε ισχύ οι παρακάτω διακοπές:
Λ. Πλάκας στον οικισμό Τογάνι, ρεύμα κυκλοφορίας προς Δημολάκι,
Στη διασταύρωση στην περιοχή της Συντερίνας, ρεύμα κυκλοφορίας προς τις περιοχές Δημολάκι - Χάρβαλο.
Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Κερατέας-Αναβύσσου από το ύψος της γέφυρας Τογάνι.
Καταγγελίες για εμπρησμό, μαρτυρίες για ύποπτο με κόκκινο μηχανάκι
Ο αντιδήμαρχος Σαρωνικού καταγγέλλει εμπρησμό στον Άγιο Νικόλαο Αναβύσσου. Ο Σταύρος Πετρόπουλος, μιλώντας στο ΕΡΤΝews για το πύρινο μέτωπο που καίει από χθες στην νοτιοανατολική Αττική τόνισε πως δεν υπάρχουν απλά ενδείξεις, αλλά αποδείξεις για εμπρησμό, καθώς στον οικισμό του Αγίου Νικολάου, που ξεκίνησε η πυρκαγιά, βρέθηκε γκαζάκι υγραερίου.
Αναμένεται η εξέταση του αντικειμένου από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα υπάρχουν και μαρτυρίες κατοίκων που μιλούν για ύποπτες κινήσεις ατόμου με μηχανάκι. Ο αντιδήμαρχος έδωσε περισσότερες πληροφορίες, επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα ύποπτο κόκκινο μηχανάκι με ένα καραφλό άτομο, το οποίο κινείται ύποπτα από τις 2-3 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 4:30.
Όσον αφορά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, ο Σταύρος Πετρόπουλος σημείωσε πως αναμένονται ακόμα πιο ισχυροί άνεμοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και υπογράμμισε πως σκοπός είναι να περιουρίσουν τα δύο νέα μέτωπα, που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όσο πιο γρήγορα γίνεται και να προχωρήσουν στον υπολογισμό των ζημιών. Στόχος είναι η φωτιά να μην περάσει στον εθνικό δρυμό Σουνίου και προκληθεί μεγάλη οικολογική καταστροφή. Ο αντιδήμαρχος έκανε λόγο για πολλά καμένα σπίτια, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει των αριθμό.
Δείτε εικόνες από χθες:
Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στην Ηλεία
Η φωτιά στα κύρια μέτωπα, σε Αρχαία Ολυμπία, Χελιδόνι και Ηράκλεια φαίνεται να έχει περιοριστεί. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Κώστας Τσίγκας, πρόεδρος των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Ertnews, η εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη. Παρόλα αυτά όλοι παραμένουν σε αυξημένη επιφυλακή λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, που πυροδοτούν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.
Χθες Παρασκευή φωτιά ξέσπασε στο Χελιδόνι της Αρχαίας Ολυμπίας, σε αγροτοδασική περιοχή κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας Σεντουκιώτισας. Γρήγορα λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις. Έχουν εκδοθεί μηνύματα 112 για την εκκένωση περί των 10 οικισμών.
Στην Ηράκλεια εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις φλόγες να έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών, ενώ πληροφορίες μιλούν και για καμένα σπίτια. Λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξε μεγάλη αναζωπύρωση στο Χελιδόνι με την πυρκαγιά να ενισχύεται συνεχώς από τον ισχυρό άνεμο που πνέει στην περιοχή και να κινείται απειλητικά προς το Πελόπιο και την Αρχαία Ολυμπία.