Οι δύο ανήλικοι που έχασαν τη ζωή τους στον Άραχθο ποταμό, η Έμμα που άφησε την τελευταία της πνοή ύστερα από παράσυρση στη Θεσσαλονίκη και ο 40χρονος οικοδόμος, ο οποίος έπεσε από σκαλωσιά στην Πάτρα, είναι μόνο μερικά από τα πρόσωπα που συγκλόνισαν τη χώρα το τελευταίο διάστημα, καθώς έδωσαν ζωή σε δεκάδες ανθρώπους μετά τον τραγικό τους θάνατο. Η αλήθεια είναι ότι πλέον η δωρεά οργάνων καθιερώνεται στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας ως η ύψιστη μορφή προσφοράς και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Διαβάστε: Άραχθος: Συγκινητικές στιγμές στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας - Οι γιατροί τιμούν τον 14χρονο Σπύρο πριν τη λήψη των οργάνων του

Αρκούν όμως οι συγκινητικοί τίτλοι και τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ; Τι συμβαίνει με τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα; Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και τι πρέπει να αλλάξει; Πώς είναι η ζωή πριν και μετά τη μεταμόσχευση; Το parapolitika.gr βγήκε «Στον Δρόμο» και αναζήτησε τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Συγκλονιστική αφήγηση

Ο Χρήστος Σβάρνας, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Μεταμοσχευμένων εκ Νεφρού, μας υποδέχθηκε στη γειτονιά του στην Πεντέλη και θυμήθηκε τις δύσκολες στιγμές, όταν σε ένα τυχαίο τσεκάπ «ο τόπος έφυγε από τα πόδια του». Ο ίδιος εξηγεί στη συγκλονιστική συνέντευξή του «Στον Δρόμο» πώς αλλάζει η ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους που θα πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση και εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόσο πριν, αλλά και μετά τη διαδικασία. Μάλιστα, ο Χρήστος Σβάρνας επισημαίνει ότι θα πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Η γνώμη των επιστημόνων

Στο parapolitika.gr μιλούν και δύο εκ των κορυφαίων Ελλήνων επιστημόνων, ο Σπυρίδων Βερναδάκης (χειρουργός μεταμοσχεύσεων) και ο Ιωάννης Μπολέτης (καθηγητής Παθολογίας-Νεφρολογίας). Αμφότεροι καταθέτουν τη γνώμη τους για τον ρόλο του Ωνάσειου και σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμα περιθώρια βελτίωσης. «Έχουν γίνει κινήσεις από την πολιτεία, κατά τη γνώμη μου δεν είναι όλες προς της σωστή κατεύθυνση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σπυρίδων Βερναδάκης, ενώ ο Ιωάννης Μπολέτης σημειώνει ότι «η κατάσταση σταθερά βελτιώνεται».

Δείτε το ρεπορτάζ του parapolitika.gr: