Για τη 48ωρη απεργία στα ταξί, που ξεκινά από αύριο, Τρίτη (9/9), μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΣΑΤΑ, Παναγιώτης Μαυρίκης, στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή Αφετηρία» με την Έρη Πανάγου.

Όπως είπε, «η πρώτη και κύρια διεκδίκησή μας είναι αυτή που βγήκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 20 Αυγούστου και αφορά μια συμφωνία με τις πολυεθνικές και τα βαν ιδιωτικής χρήσης να μας παίρνουν τη δουλειά,να κάνουν δηλαδή τη δουλειά τη δική μας. Μπορούν επί 24 ώρες με μια σύμβαση να γυρνούν στην Αθήνα και να κάνουν μεταφορές».

Πρόσθεσε πως «η ουσία της ΚΥΑ είναι να μειώσουν τη δουλειά από τους αυτοαπασχολούμενους οδηγούς ταξί, να τους πετάξουν απέξω και να τα δώσουν σε εταιρείες, θέλουν να μας βγάλουν από τη μέση και να κάνουν τη δουλειά μας οι πολυεθνικές».

Και συνέχισε: «Εμάς μας έχουν "αλλάξει τα φώτα" στους ελέγχους και στην εφαρμογή κανονισμού λειτουργίας και ΚΟΚ και μας παίρνουν πινακίδες και αυτοί ως ιδιωτικής χρήσεως οχήματα δεν έχουν ειδικές άδειες και δεν έχουν τις ίδιες επαγγελματικές υποχρεώσεις μ' εμάς».

Διαβάστε: Απεργία ταξί στην Αττική την Τρίτη και την Τετάρτη - Οι διεκδικήσεις των οδηγών

«Οι ώρες που δουλεύουμε είναι πολλές για να βγει το μεροκάματο. Ο επαγγελματίας έχει πολλές υποχρεώσεις και αυτό έχει επιπτώσεις και στη λειτουργία και στο κόστος του. Απαιτούνται 12 ώρες δουλειάς (για να βγουν οι υποχρεώσεις) και από δω και πέρα και περισσότερες, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να δουλεύει 12 ώρες», σημείωσε ο κ. Μαυρίκης.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν οδηγοί ταξί που έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω στο τιμόνι, ο αντιπρόεδρος του ΣΑΤΑ ήταν κατηγορηματικός: «Βεβαίως και από ανακοπές».

«Πάμε σε αυτή την απεργία (από τις 6 το πρωί της Τρίτης έως τις 6 το πρωί της Πέμπτης), ζητάμε να πάρει πίσω το Υπουργείο την ΚΥΑ που αφορά τα Υπουργεία Τουρισμού και Μεταφορών, να κάτσει να κουβεντιάσει μαζί μας, να το αποσύρει και να μην εφαρμοστεί», επανέλαβε ο κ. Μαυρίκης.

«Είναι πιθανόν να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Το επόμενο σοβαρό είναι το φορολογικό, επίσης με τις λεωφορειολωρίδες από τις 13 Σεπτέμβρη σε περιπτώσεις παράβασης θα μας στέλνουν κλήσεις και βαθμούς ποινής για το δίπλωμα. Επίσης από την 1η του 2026 θα πρεπει να αναπληρώνουμε τα παλιά αυτοκίνητα με ηλεκτρικά».