Η λίμνη Μόρνου καταγράφει τη μικρότερη έκτασή της από το 2014, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του meteo, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για τα αποθέματα νερού. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ενεργοποίησε για τον λόγο αυτόν το Παρατηρητήριο τεχνητής λίμνης Μόρνου (www.meteo.gr/mornos), παρέχοντας ενημέρωση στους πολίτες με δορυφορικές εικόνες και συγκριτικά στοιχεία. Οι δορυφορικές εικόνες ανανεώνονται ανά δεκαπενθήμερο και συγκρίνονται με προηγούμενες καταγραφές.

limni-mornou-ektasi1

Λίμνη Μόρνου: Μείωση έκτασης και αποθεμάτων νερού

Η πιο πρόσφατη φωτογραφία της λίμνης, από τις 9 Σεπτεμβρίου 2025, δείχνει ότι η έκταση είναι μόλις 8,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από 11,4 τον Σεπτέμβριο του 2024 και 15,3 το 2023, που αποτελεί και τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας. Τα αποθέματα του ταμιευτήρα ακολουθούν την ίδια πτωτική πορεία, μειωμένα κατά 42%. Τον Σεπτέμβριο του 2024 η λίμνη είχε 328 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, ενώ φέτος περιορίζονται σε 193 εκατομμύρια.

limni-mornou-ektasi2

Οι μετρήσεις των βροχοπτώσεων γίνονται από δύο σταθμούς του ΜΕΤΕΟ: στον Κονιάκο, βόρεια της λεκάνης, και στο φράγμα του Μόρνου. Τα δεδομένα ενημερώνονται καθημερινά. Το Παρατηρητήριο παρακολουθεί επίσης τη χιονοκάλυψη στην περιοχή και τη σύγκριση με τον μέσο όρο 2005-2024. Τον χειμώνα του 2025 η χιονοκάλυψη ήταν κατά 20% μικρότερη από τον μέσο όρο, με περίπου 65% των ημερών να παρουσιάζουν χαμηλότερη κάλυψη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.