Περισσότεροι από 930 μετανάστες παραμένουν στην Κρήτη σήμερα, Τρίτη, (16.09.2025), μετά την αναχώρηση περίπου 200 ατόμων με πλοίο της γραμμής από την Αγυιά. Το νησί αντιμετωπίζει έντονη πίεση λόγω των μεταναστευτικών ροών, καθώς οι δομές φιλοξενίας έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι 200 Σουδανοί που αναχώρησαν, έφτασαν το πρωί της Δευτέρας (15.09.2025) στον Πειραιά και αναμένεται να μεταφερθούν στη δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο διασώθηκαν 209 μετανάστες από περιοχές, όπως τα Σφακιά και η Γαύδος. Όλοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σε διαφορετικά σημεία της Κρήτης και μέσα στις επόμενες ώρες θα αποφασιστεί ο τελικός προορισμός τους.

Διαβάστε: Πλεύρης: Θα αποσυμφορηθεί η Κρήτη από τους μετανάστες τα επόμενα 24ωρα, εντός της ημέρας θα φύγουν 600 άτομα

Συνολικά:

  • 40 άτομα περισυνελέγησαν από εμπορικό πλοίο.
  • 69 άτομα διασώθηκαν από ιταλικό σκάφος της Frontex, νοτίως της Γαύδου.
  • 100 άτομα αποβιβάστηκαν στη Γαύδο σε δύο διαφορετικές παραλίες, με μία βάρκα που έκανε δύο προσεγγίσεις. Ανάμεσά τους βρίσκονταν 11 γυναίκες και 9 παιδιά.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, αναρτήθηκε βίντεο στα social media, που αναφερόταν πως έδειχνε 3 άνδρες να σπρώχνουν βάρκα με μετανάστες, ώστε να μην πατήσουν σε ελληνικά εδάφη. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, σύμφωνα με το parakritika.gr, τα πλάνα που δείχνουν λουόμενους στη Γαύδο να σπρώχνουν το πλοιάριο, φαίνεται πως τελικά το βοηθούν να ξεκολλήσει και να κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Καραβέ -όπου και έφτασε τελικά- και όχι για να το διώξουν.

Δείτε βίντεο: 

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στη δομή της Αγυιάς παραμένει δύσκολη, καθώς υπάρχουν αναφορές για εντάσεις που προκαλούνται από Αιγύπτιους μετανάστες, σε αντίθεση με τους Σουδανούς που έχουν ήδη αποχωρήσει και χαρακτηρίζονταν από πιο ήπια συμπεριφορά. Για το βράδυ της Τρίτης έχει προγραμματιστεί νέα αναχώρηση με σκοπό την αποσυμφόρηση του χώρου. Παράλληλα, οι αρχές εκτιμούν ότι η αναμενόμενη κακοκαιρία θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, καθώς οι ξύλινες βάρκες αδυνατούν να ταξιδέψουν σε συνθήκες με κύματα.

Πλεύρης: ''Τις επόμενες δύο ημέρες η Κρήτη θα αποσυμφορηθεί πλήρως από μετανάστες''

Για την άφιξη περίπου 850 μεταναστών μέσα σε δύο ημέρες έκανε λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο ΕΡΤnews. Όπως είπε ο υπουργός, «από χθες ξεκίνησε η αποσυμφόρηση του νησιού και μέσα σε δύο-τρεις μέρες θα έχουν φύγει όλοι», με μεταφορά σε δομές που αποφασίζει το υπουργείο. Ακόμη, ο Θάνος Πλεύρης διευκρίνισε ότι οι μετανάστες που φθάνουν στα ελληνικά εδάφη είτε κρατούνται είτε έχουν περιορισμό ελευθερίας, καθώς ισχύει η αναστολή ασύλου για όσους περνούν παράνομα τα σύνορα. «Δεν πρόκειται για δομές φιλοξενίας, αλλά για χώρους περιορισμού, καθώς αυτοί οι άνθρωποι θεωρούνται κρατούμενοι», υπογράμμισε.

Ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι η Κρήτη κατέγραψε 689 αφίξεις τον Αύγουστο και νέες αυξημένες ροές τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, με αποκορύφωμα το διάστημα 12 με 15 Σεπτεμβρίου που έφτασαν 850 άτομα. «Το φαινόμενο εξετάζεται αν είναι συγκυριακό ή αν συνδέεται με επιθετική κίνηση κυκλωμάτων διακινητών ή άλλες σκοπιμότητες εργαλειοποίησης», είπε. Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι παρά την αύξηση των ροών στην Κρήτη, στο ανατολικό Αιγαίο καταγράφεται μείωση 11%. Επιπλέον, ο υπουργός ξεκαθάρισε πως περίπου 600 μετανάστες πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα από την Κρήτη. Σε ερώτηση αν στις υπόλοιπες δομές υπάρχει χώρος, απάντησε: «Οι υπάρχουσες δομές διαθέτουν χωρητικότητα, ωστόσο το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στην πληρότητα, αλλά αφορά και την ανάγκη αστυνομικής φύλαξης καθώς οι φιλοξενούμενοι θεωρούνται υπό καθεστώς αναστολής».

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι η Κρήτη έχει μετατραπεί σε βασικό σημείο εισόδου μεταναστών, με πάνω από 12.000 αφίξεις το πρώτο οκτάμηνο του έτους, σε σύνολο 27.000 για όλη τη χώρα. «Πρέπει να γίνει πλήρως αντιληπτό ότι η δομή στην Κρήτη θα δημιουργηθεί είτε με συναίνεση είτε χωρίς», επισημάνθηκε, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχες δομές λειτουργούν ήδη σε Λέσβο, Σάμο, Κω και Χίο.

Το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση

Ο υπουργός μίλησε για το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα κατατεθεί στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο. Όπως αναφέρει, αυτό περιλαμβάνει 3 βασικά στοιχεία:

  • τακτοποίηση περίπου 290.000 εκκρεμών αιτήσεων,
  • απλοποίηση διαδικασιών για νόμιμη μετανάστευση,
  • και ένταξη των αναγνωρισμένων προσφύγων στην αγορά εργασίας, ώστε «να μην ζουν από επιδόματα αλλά να εργάζονται».

Μεταναστευτικό: SOS από τη δήμαρχο Γαύδου στο parapolitika.gr για τις καραβιές μεταναστών

Τη δύσκολη και απρόβλεπτη κατάσταση που επιβαρύνει σοβαρά τις ανύπαρκτες, όπως λέει, υποδομές του μικρότερου νησιού της Ελλάδας περιέγραψε νωρίτερα στο parapolitika.gr και τη δημοσιογράφο Δήμητρα Τσίπη η δήμαρχος του νησιού, Λίλιαν Στεφανάκη. Μιλώντας για τις τελευταίες εξελίξεις, η κυρία Στεφανάκη σημειώνει πως οι αφίξεις μεταναστών το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε ήταν και πάλι αυξημένες, ενώ νέες αφίξεις καταγράφηκαν και τη Δευτέρα. «Μέσα στο Σαββατοκύριακο είχαμε όντως πάλι μια ροή από μετανάστες, φύγανε όμως. Τελειώσαμε με αυτό. Έφυγαν την Κυριακή, τη Δευτέρα ήρθαν πάλι κάποιοι άλλοι, μια άλλη καραβιά. Τώρα δεν ξέρω πώς θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Είναι κάποιοι που δεν ξέρουμε αν θα έχουν φύγει μέχρι την Τρίτη το πρωί. Στη Γαύδο δεν υπάρχει υποδομή να μείνουν. Φεύγουν όσο γίνεται πιο γρήγορα από το νησί. Προωθούνται στην Κρήτη και από εκεί και πέρα στην ηπειρωτική χώρα».

Η δήμαρχος Γαύδου εξηγεί στο parapolitika.gr πως βασική εκκρεμότητα κάθε φορά είναι η μεταφορά των μεταναστών, η οποία εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα σκαφών του Λιμενικού και της Frontex. «Το θέμα μας τώρα είναι πότε θα μπορέσει να γίνει η μεταφορά, καθώς χρειάζεται σκάφος του Λιμενικού. Η Frontex θα τους πάρει να τους πάει απέναντι. Οι μετανάστες που έφτασαν τη Δευτέρα δεν γνωρίζουμε πότε θα φύγουν ακόμα, ενδεχομένως και το ίδιο βράδυ».

Γαύδος: ''Το μεταναστευτικό δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση''

Η Λίλιαν Στεφανάκη δηλώνει ξεκάθαρα ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να συνεχίσει να βαραίνει το νησί και τον δήμο, που ούτε διαθέτει τους πόρους, ούτε έχει την αρμοδιότητα για τέτοιου είδους κρίσεις. «Το μεταναστευτικό δεν είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Προσπαθούμε να μην επηρεάζεται η καθημερινότητα των κατοίκων από αυτήν. Είναι ένα φορτίο που δεν μας αναλογεί να σηκώνουμε. Εμείς, όσο μπορούμε, συνεισφέρουμε προκειμένου να φάνε οι άνθρωποι και να κοιμηθούν. Αυτό γίνεται εις βάρος του προϋπολογισμού του δήμου. Θα πρέπει να φροντίσουμε για τη μεταφορά τους, καθώς δεν υπάρχουν υποδομές. Ο δήμος δεν έχει ούτε προσωπικό. Υπάρχουν μόνο δύο λιμενικοί, που όμως έχουν φτάσει κι αυτοί πλέον στα όριά τους με τόσο κόσμο και με τόσες καραβιές που έρχονται».

Αν και η γενική ευθύνη για τη μεταφορά ανήκει στο κράτος και στο Λιμενικό, η μετακίνηση των ανθρώπων εντός του νησιού έχει μείνει εξ ολοκλήρου στον δήμο, εξηγεί. «Τη μεταφορά των μεταναστών από τη Γαύδο στην Κρήτη την έχει αναλάβει το κράτος και το Λιμενικό. Ωστόσο, τη μεταφορά εντός του νησιού την έχει αναλάβει ο δήμος. Χωρίς αυτοκίνητα, μόνο με ένα φορτηγό παλιό που έχουμε».

Η δήμαρχος επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κάποια οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, αλλά ξεκαθαρίζει πως αυτό δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος. Αν και υπάρχει κάποια οικονομική ενίσχυση, η ίδια ξεκαθαρίζει: «Δεν είναι αυτός ο ρόλος του δήμου. Δεν είναι αντικείμενο της τοπικής αυτοδιοίκησης να διαχειρίζεται μεταναστευτικές κρίσεις. Οι αρμοδιότητές μας είναι για τους κατοίκους του νησιού, όχι για να σηκώνουμε ένα φορτίο που δεν μας αναλογεί». Η δήμαρχος της Γαύδου εκπέμπει σαφές μήνυμα προς την Πολιτεία. Όπως τονίζει η Λίλιαν Στεφανάκη, χωρίς ουσιαστική παρέμβαση, τα μικρά νησιά δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμη την πίεση που τους ασκείται. «Θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα, καθώς δεν βλέπουμε να βελτιώνεται η κατάσταση, δυστυχώς».