Γαύδος: "Δεν τους διώξαμε, τους βοηθήσαμε να πάνε στο λιμάνι" λέει λουόμενος για τη βάρκα μεταναστών (Βίντεο)
Διάσωση 109 ατόμων νότια της Γαύδου
Λουόμενος εξηγεί ότι βοήθησαν τη βάρκα μεταναστών να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Γαύδου και δεν την έδιωξαν, όπως φάνηκε σε βίντεο.

Μια διαφορετική εκδοχή για το περιστατικό με βάρκα μεταναστών που έφτασε σε παραλία της Γαύδου παρουσιάζει λουόμενος, απαντώντας σε βίντεο που κυκλοφόρησε στο TikTok.Στο βίντεο εμφανίζονται λουόμενοι να σπρώχνουν τη βάρκα προς τα ανοιχτά, δημιουργώντας την εντύπωση ότι διώχνουν τους επιβαίνοντες. Ωστόσο, μιλώντας στο Flashnews, αυτόπτης μάρτυρας εξηγεί:
«Τους λέγαμε να πάνε στο λιμάνι της Γαύδου, όπου τους παραλαμβάνουν οι Αρχές. Η βάρκα κόλλησε στην άμμο και τρεις λουόμενοι τη βοήθησαν να ξεκολλήσει ώστε να συνεχίσει προς το Καραβέ». Όπως τόνισε, σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν και πλοία της Frontex.
@alexanagn4 #gavdos2025 ♬ πρωτότυπος ήχος - alexanagn
Δύο διασώσεις 109 μεταναστών σε λίγες ώρες
Ενδεικτικό της κατάσταση είναι ότι τις τελευταίες ώρες πραγματοποιήθηκαν δύο επιχειρήσεις εντοπισμού και διάσωσης 109 μεταναστών, νότια της Γαύδου.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα σκάφος της δύναμης FRONTEX εντόπισε και διέσωσε 69 άτομα τα οποία επέβαιναν σε λέμβο. Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Λίγες ώρες νωρίτερα, αργά χθες βράδυ, είχε προηγηθεί άλλη επιχείρηση διάσωσης, επίσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ, όταν παραπλέον πλοίο με σημαία Σιγκαπούρης εντόπισε 40 αλλοδαπούς σε λέμβο, 25 ναυτικά μίλια νότια της Γαύδου. Και σε αυτή την περίπτωση, οι επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χώρας Σφακίων.
Πλεύρης: «Η Κρήτη θα αποσυμφορηθεί σε 2-3 ημέρες»
Για το θέμα μίλησε στο Ertnews ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαιώνοντας ότι «μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες θα έχει αποσυμφορηθεί πλήρως το νησί της Κρήτης».
Επιπλέον, προανήγγειλε την αποχώρηση περίπου 600 μεταναστών, σημειώνοντας ότι οι αρμόδιοι φορείς παρατηρούν το φαινόμενο για να διαπιστώσουν «αν είναι συγκυριακό ή αν συνδέεται με επιθετική κίνηση κυκλωμάτων διακινητών ή σχετίζεται με διαφορετικά θέματα σκοπιμότητας και εργαλειοποίησης».