Η Ελλάδα για ακόμη μια φορά αφήνει τη γαστρονομική της σφραγίδα στον διεθνή χάρτη, με δύο παραδοσιακά γλυκά να ξεχωρίζουν στη λίστα των κορυφαίων «επιδόρπιων με τυρί» του Taste Atlas. Η Μελόπιτα της Σίφνου και η Σφακιανόπιτα της Κρήτης κατέκτησαν υψηλές θέσεις, φέρνοντας την ελληνική παράδοση στο προσκήνιο των διεθνών foodies. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το πολωνικό Sernik, ένα κλασικό cheesecake με μακρά ιστορία. Ακολουθεί το αιγυπτιακό Kunafah και στην τρίτη θέση το Basque Cheesecake από το Σαν Σεμπαστιάν. Στην τέταρτη θέση ξεχωρίζει η Μελόπιτα της Σίφνου, ενώ η Σφακιανόπιτα της Κρήτης φιγουράρει στη δέκατη θέση, αναδεικνύοντας τις ελληνικές παραδοσιακές γεύσεις σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμα κατατεθέν η Μελόπιτα

Η Μελόπιτα αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της Σίφνου, συνδυάζοντας ντόπιο τυρί και μέλι σε παραλλαγές που άλλοτε θυμίζουν φίνο φύλλο και άλλοτε πιο τραγανή βάση. Το Taste Atlas την επαίνεσε για την «ισορροπία γεύσης» και την «αυθεντικότητα», τονίζοντας πως ένα μικρό νησιώτικο γλυκό μπορεί να συγκινήσει γευστικά σε όλο τον κόσμο.

Η απλή αλλά πλούσια Σφακιανόπιτα

Η Σφακιανόπιτα φτιάχνεται με αγνά υλικά της Κρήτης: τυρί, μέλι και την αγάπη του νησιού για το καλό φαγητό. Η παρουσία της στη δεκάδα αποδεικνύει ότι οι πιο αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από διάσημα γλυκά διεθνώς.

Τι είναι το Taste Atlas

Το Taste Atlas αυτοπροσδιορίζεται ως «παγκόσμιος άτλας παραδοσιακών πιάτων, τοπικών συστατικών και αυθεντικών εστιατορίων». Με σχεδόν 10.000 πιάτα και 9.000 εστιατόρια, συγκεντρώνει συνταγές, κριτικές γαστρονόμων και άρθρα για δημοφιλή υλικά, προσφέροντας έναν διαδραστικό χάρτη που ταξιδεύει τους λάτρεις της γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο.

Η διάκριση της Μελόπιτας Σίφνου και της Σφακιανόπιτας Κρήτης δείχνει ότι η ελληνική παραδοσιακή γεύση συνεχίζει να εμπνέει και να κερδίζει τις καρδιές των γευσιγνωστών σε όλο τον κόσμο.