Ο γιος του Κώστα Κιλτίδη κάνει ντεμπούτο στον κινηματογράφο
Η καλή αρχή με... bad start του Βασίλη Κιλτίδη
Του Δημήτρη Κουνιά – Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ανερχόμενους νέους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας και κινείται στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που το όνομά του θα πρωταγωνιστήσει στον χώρο του θεάματος. Είναι μέλος γνωστής πολιτικής οικογένειας, όμως άνοιξε τον δικό του βηματισμό στο επιχειρείν και μέχρι στιγμής διαγράφει μια σημαντική πορεία.
Ο λόγος για τον γιο του πρώην υφυπουργού Κώστα Κιλτίδη, Βασίλη, ο οποίος κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο ως παραγωγός και σεναριογράφος μιας ταινίας δράσης, η οποία αναμένεται να συζητηθεί το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την «Κακή αρχή» («Bad start»), που θεωρείται η πρώτη σοβαρή ελληνική προσπάθεια στο είδος των action movies. Η πρωτοποριακή περιπέτεια, που είναι βασισμένη στη νέα ελληνική πραγματικότητα, συνδυάζει το κοινωνικό δράμα με το πολεμικό υπερθέαμα και γυρίστηκε με σκηνοθέτη τον Πάρη Γρηγοράκη, ενώ σε αυτή συμμετείχαν νέοι και ανερχόμενοι ηθοποιοί. Το πρωτότυπο σενάριο έγραψε ο Κιλτίδης junior, ο οποίος επέλεξε να πραγματοποιήσει πολλά από τα γυρίσματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του και παλιά εκλογική περιφέρεια του πατέρα του, το Κιλκίς, σε τοπία που φαντάζουν κινηματογραφικά, όπως ο Μικρόκαμπος, οι Κάτω Απόστολοι (εκεί γεννήθηκε ο πρώην υφυπουργός), η λίμνη Πικρολίμνη, το Πολύκαστρο και το Βαφειοχώρι.
ΕΜΠΝΕΥΣΗ Η ΚΡΙΣΗ
«Η πρώτη κινηματογραφική παραγωγή μεγάλου μήκους της εταιρείας μου ξεκίνησε σαν έμπνευση μέσα από το θολό τοπίο της σύγχυσης και της ανασφάλειας που βιώνουμε όλοι όσοι έχουμε την αγωνία για δημιουργία, μέσα σε μια νέα πραγματικότητα ρήξης της κοινωνικής συνοχής», αναφέρει για την ταινία στο διαδικτυακό μήνυμά του ο Βασίλης Κιλτίδης, ως επικεφαλής της Fig Leaf Media Production, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορεί να ακολούθησε διαφορετικό δρόμο από αυτόν του πατέρα του, αλλά διαθέτει πολιτική σκέψη και πολιτική άποψη.
Ο ίδιος έχει επισημάνει ότι το σενάριο παίρνει αφορμές από υπαρκτές καταστάσεις, που είτε έχουμε βιώσει ως κοινωνία είτε θα βιώσουμε στο μέλλον ως «κοινωνία των υποκειμένων», ενώ σηματοδοτεί την έναρξη μιας σειράς ολοκληρωμένων προσπαθειών στις ταινίες δράσης και περιπέτειας, είδος στο οποίο υστερεί ο ελληνικός κινηματογράφος.
«Στόχος είναι η ενεργοποίηση ενός μεγάλου κινηματογραφικού κοινού, που καμία ελληνική παραγωγή δεν έχει προσεγγίσει ώς τώρα. Του νεανικού κοινού των action movies. Με τον όρο action δεν εννοούμε πάντα τη σφαγή και την αιματοχυσία και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας. Η “δράση” ως κινηματογραφικό είδος, αλλά και σαν ευρύτερη έννοια, ενέχει τα στοιχεία της εγρήγορσης, της έντασης, του αστεϊσμού και της χαλαρότητας. Οταν απλώς αναφέρεται σε καταστάσεις αιματοχυσίας, τότε μιλάμε για ταινίες τρόμου και όχι για ταινίες δράσης. Ο στόχος της νεανικής δημιουργικής μας ομάδας είναι να περάσει καλά ο κόσμος που θα δει την ταινία», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Για τον Βασίλη Κιλτίδη, η ιστορία της ταινίας είναι βασισμένη στη νέα ελληνική πραγματικότητα, «η οποία, όσο οδυνηρή κι αν φαντάζει κάποιες φορές, δεν παύει να είναι η πραγματικότητα». «Μια “Κακή αρχή” είναι αρκετή για την κλιμάκωση καταστάσεων που αναπτύσσονται υπογείως και για τις οποίες όλοι εθελοτυφλούμε. Μέσα όμως σε αυτήν την τόσο απειλητική και εκφοβιστική ατμόσφαιρα, δεν παύουμε ποτέ να ζούμε και να αναπτυσσόμαστε, να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε. Και μέσα σε όλο αυτό το έντονο και βεβαρημένο τοπίο δεν παύουμε να ζούμε τις ζωές μας, με τις χαρές και τις λύπες της, τις νίκες και τις ήττες της», καταλήγει.
Σύμφωνα με τον νεαρό σεναριογράφο, η «Κακή αρχή» είναι ο κινηματογραφικός ορισμός της κρίσης που βιώνουμε. «(σ.σ.: Η ταινία) Εγινε με βάση όλα τα αρνητικά οικονομικά δεδομένα που κυριαρχούν στην Ελλάδα και μέσα στο βαρύ κλίμα εκφοβισμού της ελληνικής αγοράς σε όλα τα επίπεδα», τονίζει χαρακτηριστικά.
Η εταιρεία και οι σπουδές στην Αγγλία
Μετά τις σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου ο Βασίλης Κιλτίδης ζυμώθηκε πολιτικά μέσα από τις φοιτητικές πολιτικές διαδικασίες, πήγε στην Αγγλία. Εκεί, για δύο χρόνια, από το 2006 μέχρι το 2008, έκανε το μεταπτυχιακό του στην Επικοινωνία και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο διάσημο London School of Economics. Στη συνέχεια, δημιούργησε την εταιρεία Fig Leaf Media Production και αναλαμβάνει την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία του έχει αναλάβει την τηλεοπτική κάλυψη της Κεντρικής Μακεδονίας για το Star Channel και την παραγωγή της τηλεοπτικής εκπομπής μαγειρικής του Ευτύχη Μπλέτσα, ενώ συμμετείχε στην παραγωγή του κινηματογραφικού ντοκιμαντέρ «Αφανείς ήρωες», που συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και στη δημιουργία των διαδικτυακών βίντεο του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές.