Αυξημένη είναι η ζήτηση για χρυσές λίρες στην Ελλάδα, αφού οι Έλληνες βρίσκουν πολλαπλά οφέλη στο να γίνονται κάτοχοί τους. Σε έναν ηλεκτρονικό κόσμο, που διαμορφώνεται συνεχώς και πρωτίστως οικονομικά, οι αποταμιεύσεις είναι λέξη που μάλλον προκαλεί πικρό μειδίαμα στους περισσότερους. Οι χρυσές λίρες ή λίρες Αγγλίας, όπως συνέβαινε μετά την Κατοχή και με τον αιματοβαμμένο εμφύλιο να μαίνεται, οπωσδήποτε προκαλεί ασφάλεια. 

Διαβάστε: Βρέθηκαν 607 χρυσές λίρες στο καμένο σπίτι γιαγιάς που τρεφόταν με συσσίτια

Ο χρυσός, εξάλλου, είναι πολύτιμο μέταλλο. Αποδεδειγμένα, ενώ οι εποχές και οι αλλαγές τους συντρίβουν κάθε λύση που μοιάζει σίγουρη, ο χρυσός διατηρεί την αξία του και δεν επηρεάζεται από το zeitgeist και από οποιαδήποτε εξέλιξη. Αντιθέτως, σε ενδιαφέροντες καιρούς, που λένε και οι Άγγλοι, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία. 

Χρυσές λίρες στην Ελλάδα: Νιώθουν προστατευμένοι

Ο χρυσός, λοιπόν, μοιάζει με... οχυρό. Όποια κι αν είναι η περίσταση, μοιάζει να μην επηρεάζει την τιμή του. Ο πληθωρισμός δεν τον επηρεάζει, αφού η μεταλλαγή της αξίας του δεν είναι αξιοσημείωτη. Η χρυσή λίρα δεν επηρεάζεται από τον πληθωρισμό, καθώς εναπόκειται στην τιμή του χρυσού, η οποία ειδικά σε περιόδους κρίσης έχει ανοδική πορεία. Αποδείχνεται και στο παρόν. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Star, "σε ένα δελτίο (No. 196 α) του 2019 αναφέρονται οι τιμές για τη χρυσή λίρα Αγγλίας: αγορά 314,60 € και πώληση 379,37 € (παλαιάς κοπής).  Ωστόσο, αυτές οι τιμές δεν αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα πραγματικότητα. Σε πιο πρόσφατα δελτία (π.χ. αρχές 2025), αναφέρεται ότι η τιμή αγοράς για χρυσή λίρα (Αγγλίας) κυμαίνεται περίπου 650 – 675 € και πώλησης λίγο υψηλότερα. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, η τιμή ισοτιμίας της χρυσής λίρας από την Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκεται στα 725,43 ευρώ η αγορά και η πώλήση στα 850,02 ευρώ!

Η κατοχή και ο κίνδυνος

Ο κάτοχος της χρυσής λίρας ξέρει ότι κρατά κάτι πολύτιμο στα χέρια του. Μπορεί, σε περιόδους ακμής, να ανέβει η αξία τους τόσο, που ο κάτοχός της να την πουλήσει και να βγάλει κέρδος. Ο μόνος κίνδυνος, πάντως, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι οι απομιμήσεις. Πολλοί επιτήδειοι πλασάρουν το κάλπικο για χρυσό, οι σινεφίλ, εξάλλου, δεν μπορούν να ξεχάσουν τον τρόπο που ο Μίμης Φωτόπουλος κορόιδεψε τη Σπεράντζα Βρανά στην "Κάλπικη Λίρα".