Πρωτοψάλτης για ευλογιά αιγοπροβάτων: Κίνδυνος lockdown στην κτηνοτροφία - Τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις ΟΠΕΚΕΠΕ (Βίντεο)
"Έχουν θανατωθεί πάνω από 300.000 ζώα"
Ο Σπύρος Πρωτοψάλτη "κρούει" τον κώδωνα για lockdown στην κτηνοτροφία, λόγω της έξαρσης της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

«Καμπανάκι» για την κτηνοτροφία έχει σημάνει, λόγω της μεγάλης έξαρσης της ευλογιάς των προβάτων, με τον Σπύρο Πρωτοψάλτη να αναφέρει ότι «έχουν θανατωθεί πάνω από 300.000 ζώα και έχουν μολυνθεί περισσότερες από 1.100 εκτροφές».
Πρωτοψάλτης για ευλογιά αιγοπροβάτων: Κίνδυνος για lockdown στην κτηνοτροφία
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας το πρωί της Δευτέρας (29/9) στο ΕΡΤnews τόνισε ότι η νόσος αποτελεί «μια πραγματική απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία», καθώς ο ιός επιβιώνει έως και έξι μήνες και η διασπορά συνεχίζεται λόγω μη τήρησης μέτρων. Προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει αυστηρή εφαρμογή των κανόνων βιοασφάλειας και της απαγόρευσης μετακίνησης ζώων, «θα οδηγηθούμε σε μια δύσκολη απόφαση, το lockdown».
Καταγγελίες για παραβιάσεις
Ο Σπύρος Πρωτοψάλτης ανέφερε παραδείγματα ασυνείδητων κτηνοτρόφων, όπως η υπόθεση στην Κοζάνη με 400 πρόβατα που βοσκούσαν σε απαγορευμένη ζώνη, αλλά και περιπτώσεις παράνομων ταφών μολυσμένων ζώων. Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε: «Λίγοι ανεύθυνοι κάνουν κακό σε όλους τους υπόλοιπους».
Η αντίδραση των κτηνοτρόφων
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Δημήτρης Μόσχος, επέρριψε ευθύνες στην Πολιτεία για καθυστερήσεις στη θανάτωση ζώων, στην ανεπαρκή λειτουργία των σταθμών απολύμανσης και στις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις. Σχολίασε ότι: «Δεν γίνεται να ρίχνετε όλο το ανάθεμα στους κτηνοτρόφους», προσθέτοντας ότι οι ενισχύσεις για ζωοτροφές αφορούν «περσινές δεσμεύσεις που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί».
Παράλληλα, έθεσε θέμα έλλειψης κτηνιάτρων στο πεδίο, ζητώντας ενίσχυση με προσλήψεις και στοχευμένους εμβολιασμούς. Όπως είπε: «Έχουμε φτάσει στην πλήρη εξάπλωση σχεδόν σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση».
Αποζημιώσεις και μέτρα στήριξης
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπύρος Πρωτοψάλτης διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί οι πόροι και οι πρώτες πληρωμές για αποζημιώσεις θα γίνουν άμεσα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «οι πρώτες πληρωμές που θα γίνουν θα αφορούν αποζημιώσεις, της ευλογιάς. Οι πόροι έχουν εξασφαλιστεί και θα έρθουν». Συνολικά, προβλέπονται 20 εκατ. ευρώ για τα θανατωμένα ζώα και 63 εκατ. ευρώ για ζωοτροφές. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις λόγω προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Καταλήγοτας, ξεκαθάρισε ότι, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία, δεν επιτρέπεται η ανάκτηση ζωικού κεφαλαίου όσο διαρκεί η ευλογιά, ενώ υπογράμμισε ότι το κράτος θα στηρίξει τους κτηνοτρόφους μόλις περιοριστεί η νόσος: «Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία. Αν δεν υπάρξει ύφεση άμεσα, θα παρθούν σκληρές αποφάσεις» είπε.